Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Μαθητικός διαγωνισμός από την Ύπατη Αρμοστεία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μαθητικό διαγωνισμό για τους πρόσφυγες διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία με θέμα «Το αύριο είναι τώρα! Κλιματική κρίση και αναγκαστικός εκτοπισμός!». Ο διαγωνισμός αποτελεί πρωτοβουλία με αφορμή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, που ήταν χθες Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και στο πλαίσιό του προσκαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των ηλικιών να σκεφτούν γύρω από τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης και να αναλάβουν δράση για το κλίμα.

Η κλιματική αλλαγή είναι η καθοριστική κρίση της εποχής μας, που οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι επιπτώσεις της είναι πολυάριθμες και μπορούν τόσο να συμβάλουν στον εκτοπισμό όσο και να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης ή να εμποδίσουν την επιστροφή όσων ανθρώπων έχουν ήδη αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 80% των προσφύγων προέρχεται από χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Ποιο είναι το μέλλον αυτών των πληθυσμών και πώς μπορούμε όλοι μας να δράσουμε για να στηρίξουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να σταματήσουμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος;».

Ο μαθητικός διαγωνισμός της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προτρέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών προσφύγων, να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις, να προτείνουν λύσεις και να αναλάβουν δημιουργικά δράση για την προστασία του πλανήτη μας. Τα παιδιά μπορούν να εργαστούν ατομικά ή σε ομάδες και να υποβάλουν τα σκίτσα, τις αφίσες, τα κολάζ ή τα κόμικς τους ηλεκτρονικά μέσω των σχολείων τους, των γονέων ή των κηδεμόνων τους έως τις 27 Ιανουαρίου 2023.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από μια επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους του Γραφείου της Greenpeace στην Ελλάδα, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων, του UNRIC – Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών (Γραφείο για Ελλάδα και Κύπρο), της WWF Ελλάς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις συμμετοχές με βάση την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά τους και θα βραβεύσει μία συμμετοχή ανά σχολική βαθμίδα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα λάβουν αναμνηστικά δώρα που συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων, ενώ σε όλα τα παιδιά θα αποσταλούν ηλεκτρονικά διπλώματα συμμετοχής στον Διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες και τους όρους συμμετοχής στον Διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα: www.unhcr.org/gr/student–contest-2022

spot_img

More articles

spot_img