Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

“Μαύρα μαντάτα” για το νέο Κολυμβητήριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μόνη λύση η επαναδημοπράτηση του έργου από τον Δήμο, που σημαίνει νέα καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών για την συνέχιση των εργασιών στα Θέρμα

“Μαύρα μαντάτα” είχαμε χθες για το έργο του νέου Κολυμβητηρίου, στα Θέρμα, αφού ο εργολάβος αποφάσισε τελικά να επιμείνει στο αίτημα διάλυσης της σύμβασης που είχε καταθέσει στο Δήμο Μυτιλήνης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μετά από τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την πληρωμή του πρώτου λογαριασμού, αλλά και τις συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, η εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του έργου έκρινε ότι θα είχε μεγάλη ζημία, άνω των 400.000 ευρώ, λόγω της υψηλής έκπτωσης, 47%, που είχε προσφέρει επί του αρχικού προϋπολογισμού των 5 εκατ. ευρώ. Για τον λόγο αυτό πήρε την απόφαση να αποχωρήσει, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και επομένως ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση, που συνεπάγεται νέα καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών.

Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από χίλια εμπόδια τον περασμένο Δεκέμβριο και η ανάδοχος εταιρεία κατάφερε μέσα σε 6 μήνες να ολοκληρώσει τις εκσκαφές και να μπουν τα συνεργεία στη φάση της σκυροδέτησης, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, το περασμένο Πάσχα παρουσιάστηκαν τα πρώτα προβλήματα με την πληρωμή του λογαριασμού, ύψους 170.000 ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο εργολάβος διέκοψε τις εργασίες μέσα στο καλοκαίρι, περιμένοντας να πληρωθεί, ενώ κατέθεσε και αίτημα διάλυσης της σύμβασης. 

Λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι εξασφαλίστηκε η πίστωση για την εξόφληση του πρώτου λογαριασμού και η Δημοτική Αρχή μιλούσε για άμεση επανεκκίνηση των εργασιών. Στην πορεία όμως, η εταιρεία πήρε “μολύβι και χαρτί” και υπολογίζοντας τα κόστη των υλικών διαπίστωσε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις φθάνουν το 70% σε σχέση με πέρυσι, ενώ με την αναθεώρηση των τιμών που αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών δεν θα καλυφθεί τίποτα παραπάνω από ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 30%. Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο, ενώ ακόμη βρίσκεται στην αρχή.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη για τον Δήμο και τους δημότες, ενώ η μόνη λύση είναι η επαναδημοπράτηση που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες: «Περιμέναμε ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν άμεσα και πάλι, αλλά τελικά ο εργολάβος αποφάσισε να αποχωρήσει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε νέο διαγωνισμό και πιστεύω ότι αυτή την φορά οι διαδικασίες θα είναι ταχύτερες γιατί δεν θα κατατεθούν υψηλές εκπτώσεις, λόγω των αυξήσεων στα υλικά, και επομένως δεν θα μπλέξουμε σε ενστάσεις και προσφυγές. Θεωρώ ότι την ερχόμενη άνοιξη θα έχουμε νέο ανάδοχο». Ο κ. Τζιμής σημείωσε επίσης ότι το ίδιο συνέβη και με το έργο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, που όμως υλοποιήθηκε ταχύτατα από τον δεύτερο εργολάβο και θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα.

Βάσει της μελέτης, το ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο θα διαθέτει δύο πισίνες (κύρια και παιδική), διαστάσεων 25Χ50μ. και 10μ.Χ12,50μ. αντίστοιχα, κερκίδες χωρητικότητας 798 θεατών, κυλικείο, χώρο εκδηλώσεων και στάθμευσης, χώρους υγιεινής (WC) για το κοινό και για άτομα με ειδικές ανάγκες, γραφεία διοικητικής υποστήριξης, αλλά και χώρους εξυπηρέτησης των αθλούμενων, των προπονητών και διαιτητών. Παράλληλα θα τρέξει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού. Επίσης, έχει προβλεφθεί η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τις ιαματικές πηγές για την θέρμανση της πισίνας και την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Αρχικά, το νέο κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό, με την προοπτική ο Δήμος να αναλάβει στην πορεία το κόστος για την τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης πάνω από την πισίνα ή την κάλυψή του με την λεγόμενη ανοιγοκλειόμενη “φούσκα” που υπάρχει σε πολλά κολυμβητήρια της χώρας. Τέλος, έχει προβλεφθεί η κατασκευή μικρής πισίνας εκμάθησης κολύμβησης για τα παιδιά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img