Βγαίνουν τα όπλα από τα μπαούλα καθώς ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2022-2023, που γίνεται στις 20 Αυγούστου κάθε χρόνο σταθερά και η λήξη την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου (2023).
Η έναρξη παραδοσιακά γίνεται με το κυνήγι του τρυγονιού για τις πρώτες ημέρες και ακολουθεί το κυνήγι του ορτυκιού και η πέρδικα, ο λαγός και το αγριογούρουνο από 17 Σεπτεμβρίου.
Έξω η Ρογκάδα και το “Σχωρεμένο”
Για το κυνήγι του ορτυκιού αναμένονται δυσάρεστες ειδήσεις για τους κυνηγούς της Λέσβου και ειδικότερα εκείνους που χρόνια τώρα σταθερά επέλεγαν γι’ αυτή τους τη δραστηριότητα την περιοχή της Ρογκάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζήτημα ημερών η έκδοση της Απόφασης από το Δασαρχείο για την απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες περιοχές, που σημαίνει ότι δύο από τις δημοφιλέστερες περιοχές για ολόκληρη τη Λέσβο για το κυνήγι του ορτυκιού, η Ρογκάδα και το “Σχωρεμένο” πάνω από τα Βατερά βγαίνουν εκτός κυνηγετικής δραστηριότητας για 2 τουλάχιστον χρόνια, ανάλογα με το τι θα προβλέπει η Απόφαση. Επιπλέον δεκαετής αναμένεται να είναι η απαγόρευση της βόσκησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν ούτε να περάσουν με τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι!
Με 8 εξόδους στην πέρδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Λέσβος διαφοροποιείται στο κυνήγι της πέρδικας, η έναρξη του οποίου θα γίνει κανονικά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί και την Κυριακή 18 του ίδιου μήνα και για άλλες 6 εξόδους (μόνο Κυριακές) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα το κυνήγι της πέρδικας στη Λέσβο επιτρέπεται για τις ακόλουθες ημερομηνίες:
-17 Σεπτεμβρίου
-18 Σεπτεμβρίου
-25 Σεπτεμβρίου
-2 Οκτωβρίου
-9 Οκτωβρίου
-16 Οκτωβρίου
-23 Οκτωβρίου
-30 Οκτωβρίου
Στις 17 Σεπτεμβρίου ανοίγει το κυνήγι της πέρδικας και στη Λήμνο, ενώ την ίδια ημερομηνία (ημέρα Σάββατο) ξεκινά και το κυνήγι του λαγού στη Λέσβο που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και θα διεξάγεται Τετάρτες και Σαββατοκύριακα.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά και το κυνήγι του αγριογούρουνου Τετάρτες και Σαββατοκύριακα μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και μάλιστα στον αγριόχοιρο, μιας και το είδος είναι επικηρυγμένο σε όλη την Ελλάδα. ΔΕΝ υπάρχει περιορισμός στην κάρπωση των ατόμων, με άλλα λόγια ο κάθε κυνηγός σκοτώνει όσους αγριόχοιρους θέλει. Λόγω αυτής της επικήρυξης, από τα προηγούμενα χρόνια οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου είναι μειωμένοι δραματικά στη Λέσβο σε σημείο που εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια αυτό το είδος είναι πιθανό να εξαφανιστεί.
Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τον γιατρό και φυσιοδίφη Μάκη Αξιώτη, οι αγριόχοιροι στη Λέσβο υπήρχαν μόνο κατά την αρχαιότητα και μετά το είδος αυτό εξαφανίστηκε. Επανεμφανίστηκε ως εισαγόμενο την περίοδο του 2000, καθώς έγιναν απελευθερώσεις αγριόχοιρων που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο και οι οποίοι αναπαρήχθησαν με χοίρους εκτροφής στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάσου, με αποτέλεσμα μετά το 2004 να γεμίσει με ημίαιμα αγριογούρουνα ο τόπος, τα οποία λόγω της μαζικής θήρευσης και λαθροθηρίας απειλούνται με εξαφάνιση.
Τι θα πληρώσετε για τις άδειες
Το κόστος των κυνηγετικών αδειών είναι ενιαίο σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της Λέσβου και διαμορφώνεται ως εξής:
-118 ευρώ για ετήσια ανανέωση για την τοπική κυνηγετική άδεια, με την οποία μπορεί να κυνηγήσει κανείς και στη Λήμνο
-138 ευρώ η ετήσια ανανέωση για την περιφερειακή άδεια, με την οποία μπορεί να κυνηγήσει εντός των ορίων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
-168 ευρώ η γενική άδεια με την οποία μπορεί να κυνηγήσει κανείς σε όλη την Ελλάδα.
Στα παραπάνω ποσά συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για την ομαδική ασφάλιση των κυνηγών για περίπτωση ατυχήματος.
Μιλώντας για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου στα Νέα της Λέσβου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Μυτιλήνης (που είναι και ο μεγαλύτερος στο Βόρειο Αιγαίο), Γιώργος Πάλλας σημείωσε ότι «ευχόμαστε στους συναδέλφους μας μία καλή κυνηγετική χρονιά με υγεία και χωρίς τα προβλήματα και τα κουτσουρέματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν λόγω του κορονοϊού. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μυτιλήνης είναι έτοιμος να υποδεχτεί και να ανανεώσει άμεσα τις κυνηγετικές άδειες των μελών του και κάθε ενδιαφερόμενου κυνηγού, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υλοποιούμε και προγράμματα περιβαλλοντικών παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας, με την καλλιέργεια πηγών και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες στηρίζονται εξ ολοκλήρου από τις εισφορές των μελών μας από την ανανέωση των αδειών τους».