Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με αρνητική πρωτιά στα τροχαία έκλεισε το 2023

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αυξημένα ήταν τα τροχαία ατυχήματα και για το 2023 στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα αλλά και στη Λέσβο ειδικότερα, όπου σημειώθηκαν 9 θανάσιμα τροχαία και 11 σοβαρά ατυχήματα. Παρόλο που τα τροχαία κινούνται σε ψηλά επίπεδα, εντούτοις παρατηρείται μια μείωση – σε μικρό βαθμό βέβαια – σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο Βόρειο Αιγαίο γενικότερα σημειώθηκαν 12 θανατηφόρα και 14 σοβαρά τροχαία. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την «μαύρη» πρωτιά που έχει η Λέσβος στα τροχαία ατυχήματα, ενώ την πρώτη θέση στο Βόρειο Αιγαίο κατέχει το νησί μας και στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. 

Μπορεί τα περισσότερα ατυχήματα και οι περισσότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. στη Λέσβο να γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εντούτοις και για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Πάντως από την πλευρά της η Διεύθυνση της Τροχαίας αλλά και οι άνθρωποι που δουλεύουν στο συγκεκριμένο τμήμα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. Με συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την οδική ασφάλεια χειμώνα – καλοκαίρι, αλλά και με συνεχόμενους ελέγχους για παραβάσεις κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την άμβλυνση αυτού του φαινομένου.  Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στις γιορτές της Πρωτοχρονιάς οι αστυνομικοί της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια σε πεζούς και οδηγούς στέλνοντας τις δικές τους ευχές, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών να οδηγούν υπεύθυνα και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του τμήματος της Τροχαίας. 

Κάποια από τα μηνύματα που προσπαθεί να στείλει η Τροχαία προς τους πολίτες είναι μεταξύ άλλων: «Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας. Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα. Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη. Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα. «Φορώ» απαραίτητα ζώνη ασφαλείας, όπως και κράνος στις μοτοσικλέτες. Προστατεύω τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων». 

 

Τα στοιχεία σε σχέση με το 2022

Σε σχέση με το 2022, πάντως, τα τροχαία στο νησί μας είναι μειωμένα, έστω και σε μικρό επίπεδο. Συνολικά στο νησί μας σημειώθηκαν 124 τροχαία ατυχήματα (θανατηφόρα, σοβαρά και ελαφρά), ενώ το 2023 είχαμε 120 ατυχήματα. Τον Αύγουστο του 2022 στο νησί μας καταγράφηκαν τα περισσότερα ατυχήματα της χρονιάς, όπως έγινε άλλωστε και τον Αύγουστο του 2023. 21 ατυχήματα, όπου 2 ήταν τα θανατηφόρα και 2 τα σοβαρά τον Αύγουστο του 2022 και 16 ατυχήματα, όπου 1 ήταν θανατηφόρο και 2 τα σοβαρά τον Αύγουστο του 2023

Τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκαν 11 τροχαία ατυχήματα από τα οποία το 1 ήταν θανατηφόρο και κανένα σοβαρό ατύχημα, ενώ τον Ιούνιο του 2023 έγιναν 16 ατυχήματα από τα οποία ευτυχώς κανένα θανατηφόρο και μόλις 1 σοβαρό. Τον Ιούλιο του 2022 είχαμε 20 τροχαία ατυχήματα από τα οποία 2 ήταν θανατηφόρα και 3 σοβαρά, ενώ τον Ιούλιο του 2023 σημειώθηκαν 13 τροχαία από τα οποία δεν υπήρξαν θάνατοι και μόλις 1 ήταν σοβαρό. Τον Απρίλιο του 2022 στη Λέσβο σημειώθηκαν 12 ατυχήματα από τα οποία 1 ήταν θανάσιμο και τα 2 σοβαρά. Τον συγκεκριμένο μήνα το 2023 σημειώθηκαν 8 ατυχήματα από  τα οποία υπήρξε ένας θάνατος και 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα. 

Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2022 καταγράφηκαν 8 τροχαία ατυχήματα από τα οποία δεν υπήρξαν θάνατοι και τα 2 ήταν σοβαρά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 σημειώθηκαν 2 τροχαία ατυχήματα από τα οποία δεν υπήρξαν θάνατοι και μόνο το 1 ήταν σοβαρό. 

Αντιλαμβάνεται κανείς, πάντως, ότι παρά το υψηλό ποσοστό τροχαίων ατυχημάτων στη Λέσβο το 2023 ο αριθμός τους είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το 2022 και αυτό είναι κάτι ενθαρρυντικό. Ίσως να πιάνουν «τόπο» οι προσπάθειες των ανθρώπων της αστυνομίας με τις δράσεις ενημέρωσης, ίσως όμως αυτή η μείωση να οφείλεται και στην τύχη. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη για υπεύθυνη οδήγηση και συμμόρφωση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Και για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τους ανθρώπους που έχουμε απέναντι.

 

Ο απολογισμός της Τροχαίας για το 2023

Ο απολογισμός του τμήματος της Τροχαίας για το περσινό έτος δείχνει ξεκάθαρα ότι στη Λέσβο σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., καθώς και τα περισσότερα ατυχήματα. Κατά το έτος 2023, η δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, αποτυπώνεται ως εξής: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 183.472 έλεγχοι οχημάτων, ενώ βεβαιώθηκαν 11.608 επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις ως εξής:

  • Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου: Διενεργήθηκαν 101.458 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 6.354 επικίνδυνες παραβάσεις.
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου: Διενεργήθηκαν 53.066 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.722 επικίνδυνες παραβάσεις.
  • Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου: Διενεργήθηκαν 28.948 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 2.532 επικίνδυνες παραβάσεις.

Οι σοβαρές και επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, αφορούν: 4.034 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 94 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και 65 παραβάσεις για παραβίαση προτεραιότητας. Επιπρόσθετα, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. συνολικά  511  άτομα. Στο Βόρειο Αιγαίο, κατά το έτος 2023, σημειώθηκαν συνολικά: 12 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και 14 σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

Ειδικότερα:

  • Λέσβος: Σημειώθηκαν, 9 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και 11 σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
  • Χίος: Σημειώθηκαν 1 θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και 2 σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
  • Σάμος: Σημειώθηκαν 2 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και 1 σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

spot_img

More articles

spot_img