Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

“Με δεμένα τα χέρια” οι εποχικοί πυροσβέστες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν μπορούν να καλύψουν πλέον νυχτερινές βάρδιες, αν και βρισκόμαστε στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και μένουν 3 μήνες ακόμη μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Πολλές είναι οι παράπλευρες απώλειες για την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο νησί μας μετά από την μεγάλη πυρκαγιά στα Βατερά, που στοίχισε πάνω από 20.000 στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένα σπίτια και την διάλυση μιας τουριστικής επιχείρησης. Από τους 150 περίπου πυροσβέστες που υπηρετούν συνολικά στη Λέσβο, το 1/3, οι εποχικοί, συμπλήρωσαν όλες αυτές τις μέρες τις υπηρεσίες εκτός έδρας που εγκρίνονται κάθε χρόνο από το αρμόδιο Υπουργείο, με συνέπεια να μην μπορούν πλέον να καλύψουν νυχτερινές βάρδιες. Αυτό σημαίνει ότι από δω και στο εξής οι ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό και τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ μένουν ακόμη 3 ολόκληροι μήνες μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου.

Οι εποχικοί υπάλληλοι στη Λέσβο που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο από την 1η Μαΐου είναι 52 άτομα. Κάθε συμβασιούχος δασοπυροσβέστης δικαιούται για όλη την αντιπυρική περίοδο 15 εκτός έδρας, δηλαδή 8ωρες βάρδιες εκτός Υπηρεσίας. Αν καλύψει νυχτερινή βάρδια αυτομάτως λαμβάνει δύο εκτός έδρας, επομένως σε 7,5 μέρες έχει συμπληρώσει το όριο των 15. Οι μισοί εποχικοί έχουν συμπληρώσει το όριο αυτό και οι υπόλοιποι μπορούν να καλύψουν μία ακόμη νυχτερινή βάρδια, ενώ από εκεί και πέρα όλο το βάρος θα πέσει στους 90 μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες για το μόνιμο προσωπικό έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα λόγω της πυρκαγιάς στα Βατερά, αλλά και γενικότερα εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών που επιβάλλουν συνεχή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Ενώ μέχρι πρότινος κάλυπταν 24ωρη βάρδια και έμεναν εκτός Υπηρεσίας για δύο ημέρες, τώρα η αναλογία είναι μία προς μία και οι υπερωρίες δεν καταβάλλονται στο μηνιαίο μισθό, αλλά μεταφράζονται σε ρεπό όταν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί από την Διοίκηση.

Η Διοίκηση της Π.Υ. απέστειλε έγγραφο στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνοντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από την πυρκαγιά στα Βατερά και την Βρίσα όπου βρίσκονταν επί μία εβδομάδα στο πόδι όλες οι δυνάμεις της Υπηρεσίας. Παράλληλα, υπέβαλλε αίτημα για την έγκριση επιπλέον εκτός έδρας για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το ίδιο έπραξε και η Ένωση Πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου, όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος, Γιώργος Ντίνος: «Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση της αντιπυρικής περιόδου και έχουμε αποδεκατιστεί από την στιγμή που οι συμβασιούχοι συνάδελφοι δεν μπορούν να καλύψουν πλέον εκτός έδρας. Ζητάμε να ικανοποιηθεί το αίτημα της Διοίκησης για περισσότερες ώρες ώστε να μπορέσουμε να φυλάξουμε το νησί. Φανταστείτε ότι ακόμη βρίσκονται καθημερινά 6 – 7 αυτοκίνητα στον Πολιχνίτο για την επιτήρηση και θα παραμείνουν εκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο», τόνισε ο ίδιος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img