Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Με ελλείψεις καθηγητών το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Φροντιστήριο και ως τις 24 Οκτωβρίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και οι γονείς τους να υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η δράση διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα.

Προς το παρόν τα αντικείμενα που έχει προγραμματιστεί να διδαχτούν είναι τα φιλολογικά της Γ’ Λυκείου και η αρχαία ιστορία από την Α’ Γυμνασίου έως και τη Β’ Λυκείου. Ο λόγος που πολλά μαθήματα έχουν μείνει έξω από το πρόγραμμα, ως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί με εθελοντές καθηγητές και ως τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμμετοχή καθηγητών, ιδίως σε κάποιες βασικές ειδικότητες το ενδιαφέρον είναι μάλλον μηδαμινό. Αυτή είναι και η αιτία που οι υπεύθυνοι της δράσης απευθύνουν έκκληση σε μαθηματικούς και φυσικούς να δηλώσουν συμμετοχή έτσι ώστε να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα με περισσότερα μαθήματα ακόμη περισσότερων τάξεων, με σκοπό να βοηθηθούν όσες περισσότερες οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα γίνεται.

Εθελοντισμός και μη αμειβόμενη εργασία

Ο εθελοντισμός, η εθελοντική προσφορά, είναι πάντα θεμιτή και αξιέπαινη, παρότι σε ένα κράτος το οποίο ιδανικά θα λειτουργούσε αποτελεσματικά και επαρκώς σε όλους τους τομείς για τους πολίτες του, ενδεχομένως ο εθελοντισμός να μην ήταν απαραίτητος. Αυτό από την άποψη ότι τα κενά που έρχεται να καλύψει θα τα κάλυπτε εξαρχής ως όφειλε το ίδιο το κράτος, εκτός ίσως αν μιλάμε για περιόδους κρίσεων, όπως είναι για παράδειγμα ένας πόλεμος, οπότε τότε διαμορφώνονται ειδικές συνθήκες. 

Επειδή όμως δεν ζούμε σε ένα αποτελεσματικό κράτος και επειδή τα κενά που θα έπρεπε να καλύπτει αλλά δεν το κάνει είναι πολλά, καλώς υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που καλούν τους πολίτες σε εθελοντική δράση, όπως εν προκειμένω κάνει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Ωστόσο, όπως το έθεσε στα «Νέα της Λέσβου» καθηγητής μαθηματικών που είχε συμμετάσχει παλιότερα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο «εδώ υπάρχει το οξύμωρο ότι δεν οργανώνεται μια συλλογικότητα ενεργών πολιτών που αποφασίζει συνειδητά να προσφέρει το όποιο έργο δύναται, αλλά ένας επίσημος δημόσιος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης καλεί πολίτες, καθηγητές, να προσφέρουν αμισθί την εργασία τους, για μαθήματα σε μαθητές εκτός σχολικού ωραρίου, αφού το δημόσιο σχολείο προφανώς, με τις τόσες ελλείψεις σε προσωπικό, μάλλον αδυνατεί να τους καλύψει αποτελεσματικά». 

Ο σκοπός βεβαίως, η ενίσχυση μαθητών που οι οικογένειές τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, είναι αξιέπαινος. Όμως, συνεχίζει ο συνομιλητής μας, «δεν είναι λογικό το κράτος, εργαλειοποιώντας έννοιες όπως ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη, να μετακυλίει την ευθύνη διεκπεραίωσης τέτοιων ευαίσθητων πρωτοβουλιών για πολλούς συμπολίτες μας σε άλλους πολίτες και να επαφίεται στα κοινωνικά αντανακλαστικά μας και στην επίκληση του συναισθήματός μας». 

Ειδικά σε τόσο δύσκολες οικονομικά περιόδους για όλους μας, τις οποίες βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, είναι έως και προκλητικό να καλείς σε μη αμειβόμενη εργασία εργαζόμενους οι οποίοι επιπλέον ανήκουν στον πλέον κορεσμένο κλάδο στην Ελλάδα και έχουν την περισσότερο βραδεία απορρόφηση και επαγγελματική αποκατάσταση από κάθε άλλον κλάδο ασυγκρίτως. Θα μπορούσε αντιθέτως να τους προσφέρεις τις θέσεις αυτές, όσο λίγες και αν είναι, με κάποια ωριαία έστω αμοιβή. Ενδεχομένως τότε να υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς για συμμετοχή σε ένα κοινωνικό φροντιστήριο.

Κριτήρια και δικαιολογητικά

Οι οικογένειες των οποίων τα παιδιά επιθυμούν να συμμετέχουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μαζί με το εκκαθαριστικό της εφορίας για το οικονομικό έτος 2020. Το εισόδημά τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8.000€ όταν υπάρχει ένα παιδί, τις 10.000 όταν τα παιδιά είναι δύο κλπ..  Επιπλέον θα ληφθούν υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (παιδιά μονογονεϊκών ή πολύτεκνων οικογενειών). Τα αντίστοιχα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται μαζί με την αίτηση και το εκκαθαριστικό.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στη διεύθυνση Αγίας Ειρήνης 10 (υπεύθυνη Καλλιόπη Τσουκαρέλλη) έως τις 24 Οκτωβρίου.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img