Με «εντολή άνωθεν» άδεια στη Βάστρια;

Spread the love


Τουλάχιστον παράδοξα είναι όλα όσα συμβαίνουν στην περίπτωση του έργου της κατασκευής νέας δομής στη Βάστρια, με την Διεύθυνση Δασών Λέσβου να δίνει άδεια για επέμβαση στην επί δασικού χαρακτήρα έκταση, που ως τώρα «προστάτευε» η προ μηνών απόφαση προσωρινής διαταγής….

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

Τουλάχιστον παράδοξα είναι όλα όσα συμβαίνουν στην περίπτωση του έργου της κατασκευής νέας δομής στη Βάστρια, με την Διεύθυνση Δασών Λέσβου να δίνει άδεια για επέμβαση στην επί δασικού χαρακτήρα έκταση, που ως τώρα «προστάτευε» η προ μηνών απόφαση προσωρινής διαταγής. Άδεια, που σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 11 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια, φαίνεται πως δόθηκε «κατ’ εντολή» της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που καταφανέστατα αγνοεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε άκυρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υποβάθμιζε τους περιβαλλοντικούς όρους του εν λόγω έργου, και που κατά συνέπεια καθιστά απαραίτητη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλες μελέτες, που τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχουν.

Θυμίζουμε πως με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η Περιφέρεια και οι Κοινότητες Κώμης και Νέων Κυδωνιών, ζητούσαν την παύση εργασιών της ΤΕΡΝΑ στο δασικό τμήμα της Βάστριας. Μέχρις ότου ληφθεί η απόφαση γι’ αυτή, ωστόσο, έγινε δεκτή αίτηση προσωρινής διαταγής που πάγωνε τις εργασίες στο εν λόγω τμήμα, εκτός και αν υπήρχε σχετική αδειοδότηση από την Διεύθυνση Δασών για να γίνουν παρεμβάσεις. Όλα αυτά, όμως, βασίζονταν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης & Ασύλου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία οι περιβαλλοντικές άδειες, που απαιτούνταν για τα έργα κατασκευής νέων δομών χωρητικότητας έως 5.000 ατόμων ήταν κατηγορίας Β αντί για Α2.

Αυτό, που μεσολάβησε, ήταν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη δομή μεταναστών στη Λαμία, η οποία σαφέστατα κρίνει άκυρη την υπουργική απόφαση επαναφέροντας την προηγούμενη, κατά την οποία για δομές άνω των 3.000 διαμενόντων (όπως αυτή που σχεδιάζεται στη Βάστρια) είναι απαραίτητες οι άδειες τύπου Α2, που θέτουν προαπαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Γι’ αυτό, άλλωστε, Περιφέρεια και κοινότητες προσέφυγαν στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης αδειοδότησης του έργου συνολικά και η οποία αναμένεται να εξεταστεί εντός του Ιανουαρίου του 2023, με την απόφαση να τοποθετείται χρονικά εντός του 2024, οπότε αντίστοιχα κατατέθηκε και αίτηση αναστολής για να μην συνεχιστούν οι εργασίες ως τότε.

Αγνοώντας, όμως, όλα τα παραπάνω, όπως και την υποχρέωση της Δημόσιας Διοίκησης να ακολουθεί αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων και δεδικασμένα, η Διεύθυνση Δασών έδωσε την άδεια παρέμβασης στο δασικό τμήμα, θέτοντας μια σειρά όρους που όμως μεταφράζονται ως λίγο-πολύ παραίνεση, ώστε η παρέμβαση αυτή να έχει την ελάχιστη δυνατή επίπτωση στο περιβάλλον, μη κάνοντας λόγο φυσικά για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και βέβαια μη ζητώντας να ακολουθηθεί μια διαδικασία για τη Βάστρια, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μπλόκαρε στο γεγονός πως πρόκειται για περιοχή Natura και Ζώνη Προστασίας Άγριας Ζωής. 

Για την άδεια αυτή, μάλιστα, μνημονεύεται και σχετική εντολή από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, πράγμα που καθιστά πασιφανές πως από την Κυβέρνηση ασκείται απίστευτη πίεση, σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της νέας δομής, επιεικώς… «στρουθοκαμηλίζοντας» για τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, που κάνουν σαφές πως πρέπει να ακολουθηθεί μια άλλη προσέγγιση για το έργο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση