Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Με ιδιώτες παρόχους στα τιμολόγια των επιχειρήσεων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν προλαβαίνουν να μετρούν τις αλλαγές από τον «ψηφιακό κόσμο» του MyData οι Λογιστές και οι επιχειρήσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ και μια σειρά από άλλες καινοτομίες για τον καλύτερο έλεγχο του κράτους στην έκδοση των τιμολογίων, ουσιαστικά ανοίγουν το δρόμο για την είσοδο και ιδιωτικών επιχειρήσεων – παρόχων στην έκδοση τιμολογίων.  

Αυτή η αλλαγή που θα ισχύσει από τον Ιούνιο προβλέπεται για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν τιμολόγια προς φορείς του Δημοσίου και τους προμηθευτές, καθώς πλέον την ευθύνη για την έκδοση των τιμολογίων τους θα πρέπει να την αναθέτουν σε συγκεκριμένες εταιρείες που αναλαμβάνουν αυτό το έργο κεντρικά από την Αθήνα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου, Παναγιώτης Τατάκης «αυτό απ’ τη μια είναι θετική εξέλιξη καθώς φεύγει η ευθύνη από τον επιχειρηματία και μετακυλείται στον πάροχο με τον οποίο θα συνεργάζεται, ενώ μειώνεται και η 5ετία που προβλέπεται για την παραγραφή στα 3 χρόνια. Το αρνητικό ωστόσο είναι ότι για την έκδοση των τιμολογίων θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με την επιχείρηση και τον αριθμό των τιμολογίων ο επιχειρηματίας και εδώ είναι ένα ζήτημα, που έχουμε θέσει και μέσω της Ομοσπονδίας μας ότι δεν μπορεί όλες αυτές οι αλλαγές να επιβαρύνουν οικονομικά τον επιχειρηματία και να μην υπάρχει συνεισφορά του κράτους με έστω μιας μορφής επιδότηση αυτού του κόστους. Βγάζουν κατά καιρούς κάποια voucher, δυστυχώς όμως δεν ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν», είπε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι λογιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με εξελίξεις και αλλαγές που είναι συνεχείς, δίνοντας ένα παράδειγμα: «Τώρα έχουμε νέα Εγκύκλιο για τα pos προσπαθώντας να την ερμηνεύσουμε και να ενημερώσουμε τους πελάτες μας, καθώς υπάρχουν και παράδοξα. Για παράδειγμα όταν μία επιχείρηση πρέπει να εκδώσει τιμολόγιο και πληρωθεί με κάρτα, σύμφωνα με τα ισχύοντα, προβλέπεται η έκδοση απόδειξης λιανικής και για να γίνει πληρωμή στο pοs και στη συνέχεια ακυρώνεται η απόδειξη και εκδίδεται το τιμολόγιο! Θεωρούμε ότι τέτοιες κωμικοτραγικές καταστάσεις έπρεπε να είχαν αποφευχθεί και μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν υπήρχε όλη αυτή η βιασύνη να εφαρμοστούν γρήγορα, μαζεμένα, όλες αυτές οι τεχνολογικές εφαρμογές και αλλαγές, χωρίς να υπολογίζουν ούτε τις αντοχές των λογιστών, πολύ δε, περισσότερο τις αντοχές των ίδιων των επιχειρηματιών», είπε ο κ. Τατάκης αναφέροντας ότι το κράτος επιχειρεί να επιβάλει πολλά νέα ψηφιακά δεδομένα με το mydata μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και αυτό προκαλεί νευρική κρίση στην αγορά.

spot_img

More articles

spot_img