Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Με λαμπρότητα η 28η Οκτωβρίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με πολύ κόσμο και με «σύμμαχο» τον καλό καιρό τιμήθηκε σε όλη τη Λέσβο η επέτειος του ΟΧΙ την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου με τη  Μυτιλήνη όπως κάθε χρόνο  να βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. 

Η μέρα ξεκίνησε με την έπαρση της σημαίας στο κάστρο της Μυτιλήνης ενώ στις 10:30 το πρωί τελέστηκε η δοξολογία παρουσία των επισήμων από τον Μητροπολιτικό ναό και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της ελευθερίας.

Το πρωί στο Μητροπολιτικό ναό ενώ φτάνουν οι επίσημοι με το άγημα του στρατού να αποδίδει τιμές

Στις 12 το μεσημέρι η προκυμαία της Μυτιλήνης γέμισε από άκρη σε άκρη με πλήθος πολιτών, για να παρακολουθήσουν την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν οι βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί, ο Μητροπολίτης και στελέχη της εκπαίδευσης και των Σωμάτων Ασφαλείας. Την Κυβέρνηση   εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος ενώ στον κατάμεστο από κόσμο δρόμο της προκυμαίας παρήλασαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, Ανάπηροι και Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εθελοντικές οργανώσεις, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της Μυτιλήνης, καθώς και τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν χορευτικά από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους. 

Συνθήματα για τις αναστολές 

Στο τέλος της παρέλασης μια ομάδα υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή λόγω του μη εμβολιασμού τους και ζητούν να επανέλθουν στις εργασίες τους φώναξαν συνθήματα την υποχρεωτικότητα των εμβολίων όπως «αν δεν δικαιωθούμε, δεν υποχωρούμε» δίπλα από την εξέδρα των επισήμων. Στο σημείο της διαμαρτυρίας έσπευσε απευθείας η αστυνομία, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, όπως και συνέβη. 

Δηλώσεις 

Με αφορμή την εθνική επέτειο και την επίσκεψή του στην Λέσβο, ο κ. Γραφάκος ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και συνεχάρη τους μαθητές, τους καθηγητές, αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις που τίμησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την 28η Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης το διαχρονικό μήνυμα που στέλνει η επέτειος του «ΟΧΙ» απέναντι στις αναθεωρητικές και φασιστικές δυνάμεις κάθε εποχής που επιβουλεύονται την δημοκρατία. Σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων στο νησί, ο οποίος ήταν και ο λόγος της επίσκεψής του στην Λέσβο, ο κ. Γραφάκος δήλωσε: «Η Λέσβος πάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια διαχείριση αποβλήτων που θα τιμά τον πολιτισμό της και την ιστορία της».

Ο Βουλευτής, Χαράλαμπος Αθανασίου  με την σειρά του τόνισε εξίσου την σημασία του «ΟΧΙ» που έδωσε η Ελλάδα ενάντια στο “μουσουλινικό” ιμπεριαλισμό και στο ναζισμό και έδωσε ευχές για όλο τον κόσμο.

Ο Βουλευτής, Γιάννης Μπουρνούς, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για την τιμή που αποδίδουν οι σύγχρονοι στα κατορθώματα του ελληνικού λαού κατά το έπος του ‘40, αλλά και για τον αγώνα που συνεχίζεται και σήμερα απέναντι σε ανερχόμενες νεοφασιστικές δυνάμεις της Ευρώπης. 

Τέλος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, μίλησε για το λαμπρό παράδειγμα ομοψυχίας, αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης που έδωσαν οι Αγωνιστές του ‘40 για την δική μας νέα γενιά και ευχήθηκε με τη σειρά του «χρόνια πολλά».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img