Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Με τις «σκαλωσιές» Θεία Λειτουργία πώς γίνεται (;)

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του Αφάλωνα, οι οποίοι βλέπουν τις μέρες να περνάνε και την εκκλησία, που αποτελεί το στολίδι του χωριού, να παραμένει με τις σκαλωσιές, λόγω των εργασιών που «αναμένονται». Η εκκλησία το 2017 λόγω του σεισμού υπέστη κάποιες φθορές, οι οποίες έπρεπε άμεσα να επιδιορθωθούν. Και με αυτό το σκοπό τοποθετήθηκαν εντός και εκτός της εκκλησίας σκαλωσιές, οι οποίες όμως παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πραγματοποιούνται εργασίες, έχοντας ένα ολόκληρο χωριό στο περίμενε…

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2017 με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στη Λέσβο, ο οποίος προκάλεσε ζημιές σε αρκετά κτίρια σε πολλά χωριά της Λέσβου. Μέσα στα χωριά αυτά ήταν και ο Αφάλωνας και πιο συγκεκριμένα στην εκκλησία του χωριού προκλήθηκαν φθορές οι οποίες θα έπρεπε να επιδιορθωθούν άμεσα. Οι εργασίες αποκατάστασης είχαν δρομολογηθεί ωστόσο και πριν τον σεισμό καθώς το κτίριο είναι αρκετά παλιό και χρειαζόταν συντήρηση. Με τον σεισμό η κατάσταση επιδεινώθηκε καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των φθορών. 

Το πρώτο βήμα για την επιδιόρθωσή τους έγινε από την Περιφέρεια, η οποία έπειτα από αίτημα των κατοίκων του χωριού προχώρησε στην μελέτη που χρειαζόταν. Η μελέτη έγινε κανονικά και κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. Τοποθετήθηκαν άμεσα οι σκαλωσιές ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της εκκλησίας. Από τότε όμως οι κάτοικοι του χωριού εργασίες περίμεναν και εργασίες δεν έβλεπαν. Μπορεί οι απαραίτητες άδειες να έχουν παρθεί και οι σχετικές μελέτες να έχουν γίνει, ωστόσο το ζήτημα όπως φαίνεται έχει κολλήσει για τα καλά στη γραφειοκρατία. 

Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι το έργο να μην έχει ξεκινήσει ακόμα και οι σκαλωσιές να έχουν παραμείνει εκεί από το 2018. 6 χρόνια περίπου και καμία αλλαγή δεν έχει γίνει. Η Θεία Λειτουργία τελείται κυριολεκτικά με τις σκαλωσιές εντός της εκκλησίας. Το ζήτημα απασχολεί αρκετά τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι πλέον αγανακτισμένοι βλέπουν τις μέρες να περνούν και την κατάσταση να παραμένει στάσιμη.

Ο κάτοικος του Αφάλωνα, Στρατής Βακουλής εκφράζει την αγανάκτησή του καθώς η κατάσταση στην εκκλησία του Αφάλωνα παραμένει η ίδια

Ο Στρατής Βακουλής, ο οποίος είναι κάτοικος του Αφάλωνα και βλέπει εδώ και χρόνια αυτή την κατάσταση ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Το έργο έχει παραμείνει στάσιμο εδώ και χρόνια. Από το 2017. Η κατάσταση είναι ίδια. Υπάρχουν σκαλωσιές έξω και μέσα στην εκκλησία και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Είχαμε επικοινωνήσει και παλιότερα με την Υπουργό Πολιτισμού που ήταν τότε, αλλά και πάλι καμία αλλαγή δεν είδαμε. Οι μελέτες έχουν γίνει κανονικά, αλλά δεν προχωράει και δεν ξέρουμε γιατί». 

Ο Πρόεδρος της κοινότητας του Αφάλωνα, Κώστας Κουρογένης, ο οποίος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος ανέφερε στην εφημερίδα μας:  «Από το 2017 επικρατεί αυτή η κατάσταση. Εμείς σαν κοινότητα πήραμε πρωτοβουλίες, επισκεφτήκαμε την Περιφέρεια. Έγινε κανονικά η μελέτη. Κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία έστειλε τα χαρτιά για να περάσουν από επιτροπή. Και εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουμε καμία απάντηση. Οι σκαλωσιές είναι από το 2018, ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και διαμαρτύρεται. Απάντηση δεν παίρνουμε και δεν ξέρουμε γιατί. Πρέπει να μας πει κάποιος γιατί δεν προχωράνε τα έργα. Είναι με τις σκαλωσιές η εκκλησία εδώ και τόσο καιρό. Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις για να μας δώσουν επιτέλους μια απάντηση».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img