Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Με το σταγονόμετρο” οι πληρωμές!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν εξοφλήθηκαν τα τιμολόγια που είχαν καταθέσει οι εργολάβοι μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ η Περιφερειακή Αρχή πιέζει για την ομαλή ροή των χρηματοδοτήσεων από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

“Από μια κλωστή” κρέμονται δεκάδες έργα που εκτελούνται στο νησί μας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου λόγω της καθυστέρησης που καταγράφεται στις πληρωμές τα τελευταία 2 χρόνια. Αν και όλοι περίμεναν ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς θα έρχονταν τα κονδύλια για την εξόφληση των τιμολογίων που έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, εντούτοις, δεν πληρώθηκαν ούτε τα μισά σε ό,τι αφορά το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. Σοβαρά προβλήματα όμως υπάρχουν και με τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κατανεμήθηκαν περίπου 6 εκατ. ευρώ για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Πιο αναλυτικά, στις αρχές Δεκεμβρίου έφθασαν στο Περιφερειακό Ταμείο 2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την κάλυψη συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ενώ τα τιμολόγια που είχαν κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου έφθαναν το υπερδιπλάσιο ποσό. Όπως είναι φυσικό, το ποσό αυτό εξανεμίστηκε και έμειναν ανοιχτοί πολλοί λογαριασμοί εργολάβων που περίμεναν να πληρωθούν για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκτέλεση των έργων. 

Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις καταγράφονται και στις πληρωμές από ευρωπαϊκά προγράμματα, παρ’ ότι κλείνει το προηγούμενο ΕΣΠΑ και αρχίζει η νέα Προγραμματική Περίοδος. Στις 2 Ιανουαρίου μπήκε στα ταμεία το συνολικό ποσό των 6 εκατ. ευρώ που αφορά πολλά μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ήδη κατατίθενται νέοι λογαριασμοί. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ, Στρατής Κυρατζής, «πράγματι, παρατηρείται μια δυστοκία στην ρευστότητα για την πληρωμή των έργων τόσο από εθνικούς όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους. Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει για να υπάρχει μια ομαλή ροή και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Παράλληλα, είναι μεγάλη ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό στις Υπηρεσίες Προγραμματισμού για να μπορέσουμε να δουλέψουμε το νέο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Κυρατζής τόνισε επίσης ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα κατανεμηθούν στην Περιφέρεια ακόμη 5 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν όλα τα απλήρωτα τιμολόγια έως το τέλος του 2023. Από κει και πέρα, για το 2024 έχει εγκριθεί για την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ το ποσό των 55 εκατ. ευρώ και 8,5 εκατ. ευρώ για το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων. 

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Νομού Λέσβου και εκπρόσωπος στο Βόρειο Αιγαίο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών Ελλάδας, Βάσω Αψόκαρδου, δηλώνει ότι η μία καθυστέρηση διαδέχεται την άλλη, με συνέπεια την συσσώρευση οφειλών που φέρνουν σε δεινή θέση τους εργολάβους. «Ως είθισται, περιμέναμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα γινόταν η εξόφληση των τιμολογίων που είχαμε καταθέσει, αλλά δυστυχώς έμειναν πολλά υπόλοιπα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα προβλήματα, αφού μέχρι να τρέξουν οι νέοι προϋπολογισμοί και οι σχετικές αποφάσεις θα φθάσουμε στον Μάρτιο. Κανείς δεν θέλει να κινδυνεύσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και γι’ αυτό προσπαθούμε “με νύχια και με δόντια” να τηρούμε τις προθεσμίες και τις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει να βρεθεί οριστική λύση με τις πληρωμές και μάλιστα άμεσα», τόνισε η ίδια.

Η καθυστέρηση πληρωμών αφορά έργα που έχουν ενταχθεί σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία της Αυτοδιοίκησης, μέσω των οποίων εντάσσουν και υλοποιούν έργα πάσης φύσης, υποδομών, αναπλάσεων, κλπ.. Με παρέμβασή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών μιλά για μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των Δήμων και των Περιφερειών, που θα δουν να τινάζεται στον αέρα η εκτέλεση δεκάδων έργων, καθώς οι μικρομεσαίες εργοληπτικές εταιρείες  δεν μπορούν να  εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και να εκτελέσουν ομαλά τις συμβάσεις τους. 

Με δεδομένη μάλιστα και τη λειψή τραπεζική χρηματοδότηση των εταιρειών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα έργα να διακοπούν προσωρινά ή οριστικά. Καμία εταιρεία δεν έχει προϋπολογίσει στον επιχειρηματικό σχεδιασμό της ότι δεν θα πληρωθεί σύμφωνα με τα εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα των έργων, δεν θα λάβει αναθεωρήσεις επί των συμβατικών τιμών όταν διαπιστώνονται υπέρογκες αυξήσεις σε υλικά, εργατικά και καύσιμα και, τέλος, θα πρέπει να πληρώσει υπέρογκες αμοιβές σε ορισμένες ειδικότητες που απασχολούνται στον κλάδο λόγω σημαντικών ελλείψεων σε εργατοτεχνικό προσωπικό.

spot_img

More articles

spot_img