Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Με βάρκες κατευθείαν στο ΚΥΤ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Έχοντας καλή πληροφόρηση για τα “αδύνατα σημεία” στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, οι Τούρκοι δουλέμποροι καταφέρνουν να περάσουν από τα αφύλακτα υδάτινα μονοπάτια τους μετανάστες προς τα νησιά μας

Κατακόρυφη καταγράφεται η αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Λέσβου και ειδικά τις τελευταίες ημέρες οι αφίξεις μεταναστών λαμβάνουν εκρηκτικό χαρακτήρα. Είναι ενδεικτικό ότι από τον συνολικό αριθμό των 2.047 ατόμων στο νησί μας που ήταν οι καταγεγραμμένοι αλλοδαποί στις 30 Δεκεμβρίου, ελάχιστες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στα 2.211 άτομα. Έχουμε, δηλαδή, μέσα σε τέσσερις ημέρες 164 αλλοδαπούς, ήτοι αύξηση 8% από τις 30 Δεκεμβρίου του 2022 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2023!! 

Άλλωστε μόλις τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου δηλώθηκε η άφιξη 82 ατόμων τα οποία έφτασαν με βάρκα βγαίνοντας κατευθείαν στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλοδαποί μεταφέροντας κάποιοι από αυτούς και μικρά παιδιά βγήκαν κυριολεκτικά ξυλιασμένοι λόγω της παγωνιάς και της υγρασίας κατά το ταξίδι τους και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν πραγματικά συγκινητικές, καθώς αιφνιδιάστηκαν και οι παράγοντες του Κέντρου Μεταναστών, με συνέπεια τις πρώτες ώρες να υπάρχει μία σχετική αρρυθμία για την τακτοποίηση αυτών των ανθρώπων σε όσο το δυνατόν πιο καλές συνθήκες, με θέρμανση και στεγνά ρούχα, που στην αρχή δεν υπήρχαν.

 

Οι ροές

Σε επίσημη βάση οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά 100% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και αυτά τα στοιχεία, αν μη τι άλλο, δείχνουν το τι συμβαίνει στα νερά του Αιγαίου. Στο ερώτημα γιατί έχουμε αυτό το διάστημα αύξηση των μεταναστευτικών ροών, μία ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι ευνοούν οι καιρικές συνθήκες που παραμένουν ακόμα σχετικά καλές για να περάσουν αλλοδαποί από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά μας.  Ωστόσο είτε με καλές ή με κακές καιρικές συνθήκες υπάρχει φύλαξη στα ελληνικά χωρικά ύδατα τόσο από το λιμενικό όσο και από το πολεμικό ναυτικό και υπηρεσίες της frontex, που είναι η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή. Να χαλάρωσαν, άραγε, τα μέτρα φύλαξης λόγω των εορτών του Δεκεμβρίου; Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτό που φαίνεται πως αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι πως έχουμε μία νέα τακτική των Τούρκων δουλεμπόρων, οι  οποίοι όλως περιέργως βρίσκονται ενημερωμένοι για το ποιες είναι οι “τρύπες” στη φύλαξη των ελληνικών χωρικών υδάτων, φροντίζοντας να κατευθύνουν με απόλυτη ακρίβεια τις βάρκες ώστε να περάσουν μέσα από αυτές! Για παράδειγμα όταν οι δυνάμεις που φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα περιπολούν από το Πλωμάρι μέχρι και το βόρειο τμήμα του νησιού μας, μία βάρκα βγαίνει με 44 άτομα στα Βατερά, εκεί που κανείς δεν την περίμενε! Ομοίως μία άλλη βάρκα με 35 άτομα στα Λάψαρνα, αν και σε αυτό το σημείο κατά κάποιο τρόπο καλύπτεται η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. 

Αν και θεωρητικά υπάρχει συνολική κάλυψη των θαλάσσιων συνόρων, επί της ουσίας οι δυνάμεις που έχουν επιφορτιστεί μ’ αυτό το τιτάνιο έργο δεν επαρκούν για να μπορούν να καλύψουν περιμετρικά τη Λέσβο ταυτόχρονα στα βόρεια και τα νότια. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να μείνουν ανοιχτές κάποιες τρύπες και εδώ είναι η αχίλλειος πτέρνα την οποία εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι δουλέμποροι, κατευθύνοντας τους μετανάστες να περάσουν από τα «μονοπάτια» που πρέπει για να φτάσουν στα νησιά μας!

Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να γνωρίζουν οι Τούρκοι ποια σημεία των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων φυλάσσονται και πού βρίσκονται οι «τρύπες» υπάρχει απάντηση. Τα μέσα πλέον παρακολούθησης και καταγραφής και από τις δύο χώρες είναι σύγχρονα, καθώς χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου drone, πέραν του ότι δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και ο παράγοντας του προδοτικού ρόλου ΜΚΟ, καθώς έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι συγκεκριμένες οργανώσεις λειτουργούσαν ανοίγοντας τα μάτια των Τούρκων για το πώς θα φέρουν μετανάστες στη Λέσβο και σε άλλα νησιά. Παρότι αυτές οι οργανώσεις εξαρθρώθηκαν από τις αρχές ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν ακόμα μεμονωμένα στελέχη που να έχουν αυτόν τον άθλιο και προδοτικό ρόλο, ευρισκόμενα σε ελληνικό έδαφος, δηλαδή στα νησιά μας.

 

Σε συνολικούς αριθμούς

Παρά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα ποσοστά που προαναφέραμε οι αλλοδαποί στο νησί μας παραμένουν στα περσινά επίπεδα, καθώς με ταχύτατες διαδικασίες διεκπεραιώνεται η εξέταση των αιτημάτων ασύλου και για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις ανοίγει ο δρόμος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα ή άλλες περιοχές της Ελλάδας και μάλιστα όσοι έχουν χρήματα φεύγουν άμεσα από τη Λέσβο. 

Το νέο έτος βρήκε με 2.047 αλλοδαπούς το ΚΥΤ και διάφορες δομές, διαμερίσματα κλπ. που λειτουργούν υπό την ευθύνη οργανώσεων στη Μυτιλήνη και στα περίχωρα. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στη Λέσβο ήταν 2.024. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι παραμένουμε στον ίδιο αριθμό και αυτό έχει διπλή ερμηνεία, καθώς αφενός μεν φαίνεται ότι δεν μειώνεται περαιτέρω ο αριθμός των αλλοδαπών, αφετέρου, δε, απορροφώνται οι όποιοι κραδασμοί από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, όπως τώρα, που έχουμε φτάσει τους 2.211 και το Υπουργείο Μετανάστευσης ετοιμάζεται να μεταφέρει το επόμενο διάστημα στην ενδοχώρα περίπου 150 άτομα από το ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ.

Τέλος, αξίζει να σταθούμε και στο χάρτη των φυλών που φτάνουν πλέον στο νησί μας και παραμένουν στο ΚΥΤ, καθώς κατά 90% είναι αφρικανικής προέλευσης. Με άλλα λόγια έχουν έρθει τα πάνω-κάτω καθώς τα προηγούμενα χρόνια με τις μαζικές αφίξεις είχαμε αλλοδαπούς της Μέσης Ανατολής, όπως από τη Συρία αλλά και της νότιας και κεντρικής Ασίας, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ τώρα βλέπουμε ότι ο επικρατέστερος αριθμός είναι εκείνος των αφρικανών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img