Με βολές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την άρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τοποθετήθηκε κατά την ομιλία του, στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της κομματικής οργάνωσης στο ΣΥΡΙΖΑ, στη Μυτιλήνη, το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Φάμελλου στη Λέσβο με την νέα του ιδιότητα. Κατά την παραμονή του στην περιοχή μας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους δύο Δημάρχους και με τον Περιφερειάρχη, ενώ περιόδευσε στη Βρίσα από την οποία ξεκίνησε την κριτική του τονίζοντας ότι «στις σεισμόπληκτες περιοχές μπορεί κανείς να δει με απόλυτη ευκρίνεια την ανεπάρκεια, αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη».
Παράλληλα επεσήμανε ότι «το πόσο συνεπής είναι, φαίνεται μετά και από την εγκατάλειψη που είδα σήμερα στη Βρίσα. Υπάρχουν εκατοντάδες κάτοικοι στη Βρίσα που απαγορεύεται να φτάσουν στα σπίτια τους. Και θα έλεγα, το καταλαβαίνω, μπορεί σε ένα-δυο χρόνια μια πολιτεία να μην προλάβει να αποκαταστήσει ετοιμόρροπα, ιδίως αν κάποια είναι υπό την προστασία του υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά δεν είναι δυνατόν, απ’ ό,τι μου έχουν πει, για 12 ακίνητα και για τη διαχείριση των μπάζων, των αποβλήτων δηλαδή κατεδαφίσεων, να μην μπορούν εκατοντάδες κάτοικοι να προσεγγίσουν τη Βρίσα, 7 και χρόνια μετά τον σεισμό.
Αυτή είναι η εικόνα της ανεπάρκειας του κ. Μητσοτάκη. Ίσως είναι ακόμη μια επιβεβαίωση γιατί απαιτείται πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
Μιλώντας για την προσπάθειά του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ανέφερε ότι «η πρώτη πρωτοβουλία, δημοσιοποιημένη, ήταν να έχουμε μία κοινή στάση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Ανδρουλάκης το αρνήθηκε και έκανε μια περιορισμένη κομματική επιλογή εκ των υστέρων, εφόσον περίμενε τον κ. Μητσοτάκη. Η πρότασή μας για στήριξη της κυρίας Κατσέλη παραμένει ανοιχτή. Η τέταρτη ψηφοφορία είναι μια λαμπρή ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να δώσουμε μια ηχηρή και αποτελεσματική απάντηση, εφόσον η υπερκομματική υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη απέδειξε και εκ του αποτελέσματος, ότι μπορεί να αποτελέσει το κοινό σημείο του προοδευτικού χώρου και για την ανασύνθεση του και ως ένας χώρος διαλόγου.
Η δεύτερη πρόταση, την οποία είχαμε καταθέσει στον κ. Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ ήταν, μετά τα συλλαλητήρια, να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία προ ημερησίας διάταξης συζήτησης. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ενήμερος γι’ αυτή την πρότασή μας, του την κατέθεσα εγώ προσωπικά.
Η τρίτη πρόταση συνεργασίας, μετά και την αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. πρωθυπουργού στον Alpha και στον κ. Σρόιτερ, ήταν για την αναγκαιότητα της κοινής πρότασης δυσπιστίας. Σε αυτή την πρόταση έχουν συμφωνήσει η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας και περιμένουμε τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει πει ότι στο μέλλον θα τοποθετηθεί θετικά. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης, γιατί όλες οι πολιτικές αποκαλύψεις έχουν γίνει, αλλά υπάρχει ανοιχτό πεδίο μιας συνεργασίας για την οποία δεν έχω λάβει αρνητική απάντηση και υποθέτω ότι δεν έχει αλλάξει αυτή τη δέσμευσή του ο κ. Ανδρουλάκης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «απέναντι στην οικονομική και κοινωνική δυστοπία, που επιφυλάσσει για τη χώρα μας ο κ. Μητσοτάκης και απέναντι στα ακραία φαινόμενα παραβίασης και υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, η προοδευτική αντιπολίτευση πρέπει να εκφράσει την κοινωνική αντιπολίτευση. Να διαμορφώσει, το συντομότερο δυνατό, μια πρόταση η οποία δεν θα κερδίσει απλά τον κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, αλλά θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης και με μια επιτυχημένη συζήτηση πρότασης δυσπιστίας, αν είναι δυνατόν. Αλλά και, το συντομότερο δυνατόν, να υπάρχει μια πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης».
Στα θέματα της περιοχής σημείωσε έλλειμμα στελέχωσης των δομών Υγείας και τα ζητήματα ανάπτυξης, τονίζοντας ότι καθυστερούν βασικά εργαλεία ανάπτυξης, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός των προστατευόμενων περιοχών, η διαχείριση βασικών οικονομικών δραστηριοτήτων με βάση τον κανόνα του κράτους δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο μεταφορικό ισοδύναμο.
Όσον αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή μονοπώλησε το ενδιαφέρον του το ζήτημα των Τεμπών και η πρότασή του για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως για το ποια είναι η θέση του κόμματός του για τις δύο δομές στη Λέσβο, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει τις συναντήσεις του. Επανέλαβε γνωστές θέσεις του κόμματός του ότι πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα, να τηρείται το διεθνές δίκαιο για την απόδοση ασύλου σε αυτούς που το δικαιούνται, ώστε η χώρα να είναι συνεπής στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς υποχρεώσεις, όπως επίσης και δίκαιη αναλογική συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση του προσφυγικού θέματος και στην υποδοχή με ενσωμάτωση και όχι με κλειστά κέντρα και συνθήκες φυλακής των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Και ταυτόχρονα να γίνεται η επιστροφή στις χώρες αφετηρίας αυτών που δεν δικαιούνται.