Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μεγάλες προσδοκίες για το ελαιόλαδο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μεγάλες είναι φέτος οι προσδοκίες των αγροτών αλλά και γενικότερα των επαγγελματιών του ελαιολάδου είτε πρόκειται για τα ελαιοτριβεία ή για την τυποποίηση και την εμπορία του τοπικού προϊόντος, καθώς από την πολύ καλή ανθοφορία (την οποία είχαν αναδείξει με τον τίτλο “Νυφούλα η Λέσβος” στα μέσα Μαΐου τα Νέα της Λέσβου) έχουμε φτάσει στο πολύ καλό επίπεδο της καρπόδεσης και της ανάπτυξης του καρπού μέχρι τώρα.

Η ώρα του ελαιώνα 

Μετά από τα χρόνια ακαρπίας που έχει πλήξει το λεσβιακό ελαιώνα αλλά κυρίως το εισόδημα των αγροτών και την τοπική οικονομία, η προσεχής ελαιοκομική περίοδος μοιάζει ως η χρονιά που θα δώσει την ευκαιρία για αντιστροφή του κλίματος, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί του τόπου μας να αντλήσουν μέσα από τα χωράφια ένα εισόδημα που να ανταποκρίνεται στους κόπους και στις δυνατότητες που έχει ο ελαιώνας του νησιού μας.

Οι ελαιοτριβείς

Σχολιάζοντας τη φετινή εξέλιξη της καρπόδεσης το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου ελαιοτριβείων Λέσβου, Βασίλης Κοκκινοφόρος σημείωσε πως «αν εξαιρέσουμε ορισμένες περιοχές στα ορεινά θεωρώ ότι φέτος θα έχουμε μεγάλη παραγωγή σε όλη την Λέσβο και αυτό φαίνεται από το μέγεθος του καρπού, που είναι γεμάτα τα δέντρα και εκτιμώ ότι μπορούμε να φτάσουμε και τους 20.000 τόνους ελαιολάδου για να θυμηθούμε κάποιες από τις χρονιές των παλαιών εποχών. Αν και σε κάθε περίπτωση η εκτίμησή μου είναι ότι η ποσότητα ελαιολάδου που θα παραχθεί στη Λέσβο θα είναι άνω των 15.000  τόνων».

Ο κ. Κοκκινοφόρος υπογράμμισε ότι η ανθοφορία έχει ένα ποσοστό επιτυχίας 70% και άνω και σε συγκεκριμένες περιοχές και χωράφια της Λέσβου αυτό φτάνει και ξεπερνά και στο 90% με 100%. Ο ίδιος μάλιστα προχωράει ένα βήμα πιο μπροστά λέγοντας ότι «τα χέρια φέτος δεν φτάνουν στη Λέσβο για να μαζευτούν οι ελιές και ίσως θα πρέπει να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε πρόσκαιρα εργάτες από χώρες της βαλκανικής για μικρό διάστημα στη Λέσβο, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις, όπως κάνουν και άλλες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας εποχιακά, καθώς το εγχώριο εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί». 

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Γιώργος Κατζανός ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ότι «η ελιά είναι πάνω στα δέντρα σε μέγεθος ρεβιθιού και πιστεύω πλέον πως ό,τι και να γίνει από δω και πέρα δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγή. Χρειαζόμαστε βροχοπτώσεις ήπιας μορφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να μπορέσουν τα δέντρα να σηκώσουν αυτή τη μεγάλη παραγωγή και να πάρει νερό ο καρπός, που θα το κάνει λάδι. Από τον επόμενο μήνα καλοδεχούμενες είναι και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο μεγάλος εχθρός είναι ο δάκος και όπως γνωρίζουν οι αγρότες μας, οι υψηλές θερμοκρασίες τον κρατούν καθηλωμένο. Ως Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια κάνοντας τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις μας, θεωρώντας πως ειδικά φέτος η δακοκτονία θα πρέπει να είναι προσεγμένη στη λεπτομέρεια, γιατί κάθε λάθος, παράλειψη και αβλεψία θα κοστίσουν στον ελαιώνα της Λέσβου».

Από Πέμπτη το ράντισμα

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη από το προηγούμενο διάστημα για να ξεκινήσει την πρώτη διαβροχή και μάλιστα για πρώτη χρονιά φέτος έχει προσληφθεί και το προσωπικό πριν την ώρα του, σε σημείο ώστε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να περιμένει την ανάπτυξη του καρπού για να προχωρήσει στο πρώτο ράντισμα. 

Όπως είπε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος «χωρίς να παραλείπουμε ούτε μέρα κατά τις επαφές μας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να πιέζουμε για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία των προηγούμενων ετών μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας προς όφελος των αγροτών μας, προετοιμαζόμαστε για την δακοκτονία ώστε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και άρα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας. Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη και προσωπικά ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έθεσε τις βάσεις και να σας θυμίσω ότι στον πρώτο μικρό απολογισμό που είχε κάνει κατά τα εγκαίνια του δημόσιου ΚΤΕΟ είχε προτάξει τα ζητήματα της δακοκτονίας. Χρειάστηκε δουλειά, συνεργασία με την υπηρεσία μας και συντονισμό ώστε να φτάσουμε στο σημείο φέτος να περιμένουμε την ανάπτυξη του καρπού για την έναρξη της δακοκτονίας, καθώς ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε τον πρώτο ψεκασμό και από το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Ωστόσο εμείς προχωράμε με τις υποδείξεις των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, η οποία τώρα κρίνει ότι πρέπει να κάνουμε τον πρώτο ψεκασμό που είναι και ο καρπός στο ανάλογο μέγεθος, ώστε να τον προστατέψουμε ανακόπτοντας την ανάπτυξη του δάκου».

Ο πρώτος ψεκασμός ξεκινά την Πέμπτη το πρωί και θα είναι γενική διαβροχή διάρκειας 8 ημερών (αν και αυτό είναι γενικό καθώς οι ημέρες ψεκασμών των συνεργείων διαφοροποιούνται, μια και κάποια ψεκάζουν 6 μέρες, κάποια 10 ημέρες, άλλα συνεργεία 9 μέρες κι άλλα συνεργεία 7 ή 8 μέρες). Πρόκειται όμως για την πρώτη μεγάλη γενική διαβροχή που ουσιαστικά λογίζεται ως οκταήμερης διάρκειας. Ας σημειωθεί ότι και φέτος στα συνεργεία θα χρησιμοποιηθούν για τους ψεκασμούς ψεκαστικά μηχανήματα, δηλαδή τρακτέρ με εκτοξευτήρες, τα οποία «βγάζουν δουλειά» καθώς κάθε τέτοιο μηχάνημα λογίζεται ως πλήρες συνεργείο. Σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών άνω των 32 βαθμών Κελσίου, ισχυρών ανέμων ή βροχόπτωσης προβλέπεται η άμεση διακοπή του ψεκασμού, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.

Επί του παρόντος η Περιφέρεια δεν θα προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε ψεκασμό των βιολογικών χωραφιών, κάτι που θα καθοριστεί από την εξέλιξη στην πορεία,  καθώς ακόμα δεν είναι ιδιαίτερη η παρουσία του δάκου στη Λέσβο. Δεδομένου δε ότι ο πρώτος ψεκασμός, που θεωρείται η βάση και το θεμέλιο της επιτυχίας για τη δακοκτονία ξεκινά στην ώρα του, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας θα εκτιμήσει την κατάσταση από περιοχή σε περιοχή, τοποθετώντας μετά το πρώτο ράντισμα δακοκοπαγίδες από τις οποίες θα χαρτογραφήσει τον πληθυσμό του δάκου.

Ζητούμενο η συμμετοχή

Η Περιφέρεια μέσω της υπηρεσίας της, που είναι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, απευθύνει για άλλη μία χρονιά έκκληση προς τους ελαιοπαραγωγούς να ενημερωθούν από τις Κοινότητες και τους Συνεταιρισμούς τους για τις ημερομηνίες ψεκασμών στις περιοχές τους, ώστε να είναι παρόντες και να διευκολύνουν την πρόσβαση των συνεργείων στα χωράφια τους. Όσοι έχουν περιφραγμένα ελαιοκτήματα και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρίστανται κατά τη διάρκεια των ψεκασμών καλούνται από την Περιφέρεια να διευκολύνουν το έργο της προχωρώντας άμεσα στο ξεκλείδωμα και το άνοιγμα των μεταλλικών φραχτών στις εισόδους για τις επόμενες 10 ημέρες, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία.

Η συμμετοχή των ελαιοπαραγωγών είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της δακοκτονίας και μέχρι τώρα, παρά τις εκκλήσεις που γίνονται κάθε χρόνο, οι αγρότες γκρινιάζουν για την προσβολή, όταν όμως γίνονται οι ψεκασμοί δεν δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img