Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Μεγάλη η ανάγκη για σπίτι φιλοξενίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μεγάλη είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η ομάδα «Help-Βοήθεια για το παιδί και τον έφηβο» για τη δημιουργία σπιτιού βραχείας φιλοξενίας όπου θα φιλοξενούνται συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Το σπίτι βραχείας φιλοξενίας αποτελεί ένα μέρος όπου θα μπορούν να διαμένουν οικογένειες, οι οποίες έχουν οικονομικά προβλήματα και λόγω εξώσεων από τα σπίτια τους δεν έχουν πού να μείνουν. Βρίσκονται στο δρόμο και έχουν μεγάλη ανάγκη την βοήθεια όλων μας. Με αυτή τη λογική η ομάδα «Help» μέσα από δράσεις και ενέργειές της καταβάλλει τα μέγιστα ώστε να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα θέλοντας και αυτές τις γιορτές να στείλει το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ωστόσο κάνει έκκληση και η ίδια από την πλευρά της προς κάθε εθελοντή που θέλει να συνεισφέρει, καθώς το τελευταίο διάστημα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί το συντομότερο αυτός ο χώρος φιλοξενίας. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο διευθυντής της ομάδας Help, Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, τόνισε: «Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από μέρους μας, να κάνουμε το σπίτι βραχείας φιλοξενίας. Το σπίτι βραχείας φιλοξενίας αποτελεί ένα χώρο όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, λόγω οικονομικών προβλημάτων και δεν έχουν πού να μείνουνε, βρίσκονται στο δρόμο και πολλές φορές είναι και μητέρες με μικρά παιδιά. Θα υπάρχει αυτός ο χώρος που θα τους φιλοξενήσει σε αυτήν την κατάσταση κρίσης που βρίσκονται, μέχρι να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες. Δεν μιλάμε για για γυναίκες που έχουν δεχτεί κακοποίηση, καθώς γνωρίζουμε ότι υπάρχει το κέντρο κακοποιημένων γυναικών.  Εμείς δεν μιλάμε για την κακοποίηση, μιλάμε για τη φτώχεια. Δηλαδή είναι για παράδειγμα μια μητέρα με το παιδί της και δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιό της. Και βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Και εμείς από πλευράς μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για να μπορεί να φιλοξενηθεί. Χρειαζόμαστε όμως και εθελοντές και έναν χώρο ώστε να στήσουμε αυτό το σπίτι φιλοξενίας».

Μια ακόμη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει είναι για εθελοντές, οι οποίοι να είναι ως επί το πλείστον εκπαιδευτικοί ή να μπορούν να διαβάσουν και να υποστηρίξουν στην μελέτη ένα παιδί. Επίσης όποιος θέλει μπορεί να εγγραφεί εθελοντικά στο μητρώο υπηρεσιών και παροχών. Αυτό είναι ένα μητρώο στο οποίο καταχωρείται οποιοσδήποτε θέλει δηλώνοντας τις παροχές που μπορεί να προσφέρει. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος γιατρός να δηλώσει ότι μπορεί να αναλάβει δύο οικογένειες δωρεάν. Κάποιος καταστηματάρχης με είδη ρουχισμού μπορεί να προσφέρει ρούχα για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο η Help δημιούργησε αυτό το μητρώο όπου μπορεί όποιος θέλει και επιθυμεί να εγγραφεί για να προσφέρει τη δική του βοήθεια. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική σελίδα helpyou.gr, καθώς και να καλέσουν στα τηλέφωνα: 22510 40323 και 6932328038

Παρά τις ανάγκες που υπάρχουν οι άνθρωποι της ομάδας “Help” δίνουν το παρών με χαμόγελο και αισιοδοξία. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά δύσκολες καταστάσεις, όμως, η Help στέλνει το δικό της μήνυμα ότι είναι δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη παντός καιρού. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα της “Help” έχει βοηθήσει αρκετά μητέρες οι οποίες είναι σε μικρή ηλικία. Με συβουλευτική και οικονομική υποστήριξη δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε αυτές τις μητέρες. Αλλά και γενικότερη υποστήριξη, καθώς πολλές μητέρες δυσκολεύονται να βρουν εργασία, ειδικά αν είναι μόνες τους και με ένα παιδί στην αγκαλιά τους. Οπότε η Help εστιάζει και στην στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. 

Ένα τέτοιο συμβάν παρατηρήθηκε στην κοινωνία της Μυτιλήνης πριν από λίγες ημέρες, όπου γυναίκα έζησε καταστάσεις βίας, υποστηρίχθηκε από τη Help και τώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για το μεγάλωμα του παιδιού της. «Τόσο η ψυχολόγος της Help, όσο και η κοινωνική λειτουργός αλλά και οι κοινωνιολόγοι συνέβαλαν τα μέγιστα και γενικότερα το κάνουν αυτό έτσι ώστε να διαχειριστούν οι νέες μητέρες τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ευθύνες που αναλαμβάνουν σε αυτή τη φάση της ζωής τους, που είναι πολύ πρώιμες. Αρκετές μητέρες έρχονται στα ραντεβού που κάνουμε και μιλάνε μαζί μας και εμείς δίνουμε συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσουν. Επίσης αν έχουν ανάγκη από τρόφιμα τους δίνουμε, ή αν έχουν ανάγκη από πάνες», τόνισε ο κ. Τσουκαρέλλης. 

Δράση της ομάδας Help με γονείς

Η ομάδα της Help

Η ομάδα της Help δραστηριοποιείται στη Λέσβο από το 2010 και έχει υποστηρίξει οικογένειες και παιδιά με βραχυχρόνια ή μακροχρόνια ενίσχυση. Στηρίζει πάνω από 60 οικογένειες στη Λέσβο σε σταθερή βάση, καθώς και πάνω απο 150 οικογένειες περιστασιακά. Είναι μια υπηρεσία η οποία βρίσκεται ανελλιπώς στις επάλξεις χωρίς να έχει καμία υποστήριξη χρηματοδοτική από την Πολιτεία. Ό,τι βοήθεια υπάρχει, υπάρχει από συμπολίτες μας οι οποίοι προσφέρουν και εκείνοι πράγματα, τρόφιμα ακόμα και υπηρεσίες. Πραγματοποιεί σεμινάρια ευαισθητοποίησης του πλυθυσμού σε όλο το νησί για την βία ανηλίκων και την παιδική κατάθλιψη. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαρέλλης: «Μια πολύ όμορφη συνεργασία που είχαμε ήταν με το 9ο Δημοτικό Σχολείο και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι οποιοι προσέφεραν μια μεγάλη ποσότητα από τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες της Help, η οποία ήδη μοιράζεται αυτές τις ημέρες. Αλλά δεν σταμάτησαν μόνο εκεί. Συμμετέχουν και στην εκπαίδευση για γονείς. Αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους καθώς δεν είναι ότι απλά έδωσαν κάτι και τέλος, αλλά μένουν στην ουσία και μαζί με άλλους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς είναι καθημερινά κοντά στην ομάδα μας. Έχουμε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και με φορείς του τόπου μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος μας έχει αγκαλιάσει και θέλει να προσφέρει συνεχώς».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img