Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Μεγάλη κινητοποίηση για την αυριανή απεργία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τη μαζικότερη συμμετοχή των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα έχει η αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην οποία συμμετέχουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Σε τοπικό επίπεδο έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. 

Μάλιστα είναι από τις σπάνιες φορές που σε πανελλαδική απεργία θα έχουμε στη Λέσβο δύο συγκεντρώσεις: Τη μεγάλη κεντρική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς όπου αναμένεται να συμμετέχουν όλα τα σωματεία και οι φορείς των εργαζομένων, ενώ στις 11:00 στην διασταύρωση για το Κέντρο Υγείας της Καλλονής θα λάβει χώρα η συγκέντρωση της Δυτικής Λέσβου, στην οποία έχει τεθεί επικεφαλής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ώστε να αναδείξει τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως τροφοδοτούνται από την κρίση και την ακρίβεια.

Στην απεργία δεν συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Μυτιλήνης και Καλλονής και μάλιστα στην περίπτωση του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη συμμετοχή, ωστόσο τα μέλη του Συλλόγου εξέφρασαν αντίθετη άποψη και τέθηκε το όλο θέμα σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, οπότε και υπερίσχυσε η μη συμμετοχή.

Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών – Εμπόρων Λέσβου, ο πρόεδρος της οποίας Νίκος Μπουλμπούλης κάλεσε τα μέλη σε μαζική συμμετοχή, καθώς όπως είπε χωρίς αγωνιστική διεκδίκηση δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα μέτρο ανακούφισης από τα βασικά προβλήματα με πρώτο το ενεργειακό.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι η λήψη μέτρων για μείωση των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης συμπεριλαμβανομένης και της ενέργειας και ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή εργασία και όχι ελαστικές μορφές.

 

Συνέντευξη τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Από την συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου έδωσε συνέντευξη Τύπου, παραμονές απεργίας, καλώντας για συμμετοχή, ενώ κατηγόρησε για ολιγωρία τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας την αδυναμία λήψης δραστικών μέτρων απέναντι στην ακρίβεια. Όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη, με όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η «κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής αύξησε τελικά το κόστος του ρεύματος 57% και τα υπερκέρδη έφτασαν στα 500 εκατ. μόνο τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή τιμή καυσίμων σε σχέση με το εισόδημα και τον μεγαλύτερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, ενώ είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2010. Η ακρίβεια, δε, έχει οδηγήσει τα ασθενέστερα νοικοκυριά να ξοδεύουν το 80% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο και τρόφιμα και το 71% των εργαζομένων να έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής.

Όπως τονίστηκε στην συνέντευξη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, «όσο δεν γίνεται κάτι δραστικό, η απεργία την Τετάρτη 9 Νοέμβρη αποτελεί μια ευκαιρία να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και σε όσους υπηρετούν αυτήν την πολιτική και στη Λέσβο», όπως επίσης ότι «ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης, έχει διαψευστεί επανειλημμένα όσον αφορά τις υποσχέσεις για δήθεν πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στην ώρα του, μια πολιτική που έχει βοηθήσει τους νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια, και η οποία χρειάζεται επέκταση και αναβάθμιση, και όχι την υποβάθμιση που έχει υποστεί». 

spot_img

More articles

spot_img