Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Μεγάλη “ψαλίδα” στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στο 1,413€ διαμορφώνεται η μέση τιμή την δεύτερη εβδομάδα λιανικής πώλησης
  • Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Ζεσταίνεται η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης και όσα περισσότερα πρατήρια προμηθεύονται το καύσιμο, τόσο αυξάνεται και ο ανταγωνισμός για τις τιμές με κερδισμένο τον καταναλωτή, που ειδικά τα τελευταία χρόνια προχωρά σε έρευνα αγοράς πριν από την παραγγελία. Μέχρι χθες είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης 24 από τα 58 πρατήρια της Λέσβου και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αποκλίσεις στις τιμές είναι μεγάλες, φθάνοντας τα 8 λεπτά ανά λίτρο. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,413 ευρώ, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα υπάρξει πτώση ή αύξηση το επόμενο διάστημα, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την ζήτηση, βάσει των κανόνων της αγοράς.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι την ίδια περίοδο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε ξεκινήσει στην τιμή του 1,193 ευρώ το λίτρο, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 η μέση τιμή ήταν 0,80 ευρώ. Πλέον, οι τιμές αυτές ανήκουν στο παρελθόν και αν δεν είχε εφαρμοστεί φέτος η απευθείας επιδότηση στην αντλία κατά 0,25 ευρώ, τότε η λιανική τιμή για τους καταναλωτές θα ξεπερνούσε το 1,75 ευρώ! Παρ’ όλα αυτά, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί ήδη στα πρατήρια είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση καθίσταται απαγορευτική με τις συνεχείς αυξήσεις που καταγράφονται από πέρυσι.

Όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα τιμοληψίας που αναρτά κάθε εβδομάδα η Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων στα χωριά του νησιού μας δεν έχουν ακόμη παραλάβει πετρέλαιο, περιμένοντας να δουν την τελική διαμόρφωση των τιμών. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε πρατήρια κοντινών χωριών της Μυτιλήνης, αφού η φθηνότερη τιμή είναι 1,375 ευρώ και η ακριβότερη φθάνει το 1,44 ευρώ. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, «αυτές οι αποκλίσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν γιατί η λιανική τιμή διαμορφώνεται βάσει της χονδρικής και κάθε εβδομάδα μεταβάλλονται. Επίσης κάθε εταιρεία έχει τις δικές της τιμές και παίζει σημαντικό ρόλο και ο τρόπος μεταφοράς. Από κει και πέρα, θεωρώ ότι η σημερινή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μέσα στην ακρίβεια που ζούμε δεν είναι απαγορευτική και αυτό χάρη στην επιδότηση στην αντλία που αποφάσισε η κυβέρνηση. Διαφορετικά, δεν θα μιλούσαμε καν φέτος για παραγγελίες. Επίσης, οι δικαιούχοι θα λάβουν μετά και το επίδομα θέρμανσης που θα ελαφρύνει το κόστος της προμήθειας».

Η τιμοληψία που έγινε χθες από την Διεύθυνση Εμπορίου

“Έρχεται” το επίδομα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Όπως κάθε χρόνο, η καταβολή του επιδόματος θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί φέτος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν, να παραταθεί.

Δικαιούχοι του επιδόματος φέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900.000 και αυτό γιατί έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Όπως είναι γνωστό, φέτος προβλέπεται η χορήγηση διπλάσιου ποσού για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα). 

 

Τα κριτήρια

Σημαντική είναι η αλλαγή που αποφάσισε η κυβέρνηση σχετικά με τα εισοδηματικά κριτήρια, που πλέον αυξάνονται σε 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ) για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) για τον έγγαμο και κατά 3.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Αλλαγές θα ισχύσουν και σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία, η οποία πλέον διαμορφώνεται στο ποσό των 180.000 ευρώ για τον άγαμο δικαιούχο και στα 300.000 ευρώ για τον έγγαμο που θα υποβάλλει αίτηση.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά τους παλιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η ΚΥΑ, η οποία θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων. 

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο. Στις 15 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση από τους δικαιούχους και έως τις 30 του μηνός θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου. 

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023. Τέλος, έως τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

- Advertisement -

More articles

spot_img