Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Μειωμένα τα τροχαία σε σχέση με πέρυσι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Λιγότερα ήταν τα τροχαία ατυχήματα που έγιναν στην Λέσβο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με πέρυσι. Μόλις 43 τροχαία καταγράφηκαν σε όλο το νησί κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 52. Ελαφρώς λιγότερα, αλλά αυτό έχει τη σημασία του. Οι οδηγοί στην Λέσβο φαίνεται να έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν πιο προσεκτική οδηγική συμπεριφορά. Από την πλευρά της η Τροχαία Μυτιλήνης με συνεχόμενους ελέγχους και μπλόκα παροτρύνει τους οδηγούς από το να οδηγούν επικίνδυνα, πράγμα που συμβάλλει στην αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το καλοκαίρι του 2023 είχαμε ένα θανατηφόρο τροχαίο. Τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα είναι μόλις 3, ενώ τα πιο ελαφρά τροχαία ήταν 39. Στο σύνολο 42. 

Το ίδιο διάστημα πέρυσι τα θανατηφόρα τροχαία ήταν 5. Τα σοβαρά τροχαία ήταν και αυτά 5, ενώ τα ελαφρά περιστατικά ήταν 42. Στο σύνολο 52 τροχαία. 

Μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη διαφορά. Αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι μειώνονται δραστικά τα τροχαία συμβάντα στο νησί της Λέσβου. Ίσως να πρόκειται και για τυχαίο γεγονός, ωστόσο, η κακή χρονιά από πλευράς τροχαίων ατυχημάτων, όπως ήταν η περσινή, φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία των παθόντων των τροχαίων ατυχημάτων. Φέτος είχαμε 1 νεκρό από τροχαίο. Οι σοβαρά τραυματίες ήταν 4 και οι ελαφριά τραυματίες 47. Στο σύνολο 52. 

Πέρυσι οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα ήταν πέντε. Οι σοβαρά τραυματίες ήταν 6 και οι ελαφριά τραυματίες από τροχαίο ατύχημα ήταν 55. Στο σύνολο 66. Και εδώ υπάρχει μια διαφορά αισθητή. Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής – τροχονομικής έρευνας, ήταν: Η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η παραβίαση των οδικών σημάνσεων, το αντικανονικό προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η οδήγηση χωρίς σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή.

Από την πλευρά της η Τροχαία προσπαθεί με ελέγχους έτσι ώστε ο κόσμος να οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο υπεύθυνα. Μάλιστα έδωσε στην δημοσιότητα και συμβουλές σχετικά με την οδηγική συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «οδηγώ με ασφάλεια» σημαίνει: Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά. Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας. Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα. Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη. Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα. «Φορώ» απαραίτητα ζώνη ασφαλείας, όπως και κράνος στις μοτοσικλέτες. Προστατεύω τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων. Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος. Κατά την οδήγηση, δεν χρησιμοποιώ κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή μου. Σέβομαι τη σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων. Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν υπερεκτιμώ τις οδηγικές μου ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες του οχήματος. Σέβομαι και προστατεύω τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους μου, που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά μου με υπευθυνότητα και περίσκεψη».

spot_img

More articles