Ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόσφατη διακοπή του ακτοπλοϊκού δρομολογίου που συνδέει τη Λήμνο με το Λαύριο και την Καβάλα. Οι κάτοικοι της Λήμνου αλλά και της Λέσβου νιώθουν απομονωμένοι και ζητούν τη βοήθεια των τοπικών φορέων, όπως είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι, για να ενισχυθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, ειδικά τώρα λίγους μήνες πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου που συνδέει τη Λέσβο με τον Πειραιά και τη Βόρεια Ελλάδα θα γίνεται ενδιάμεση στάση στη Λήμνο, ώστε να επιβιβαστούν και αποβιβαστούν επιβάτες, οχήματα και εμπορεύματα για τις ανάγκες του γειτονικού νησιού μας. Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες της Λέσβου, η διαθεσιμότητα των καμπινών για τους επιβάτες της Λήμνου θα παραμείνει σταθερή, ωστόσο η διαθεσιμότητα στο γκαράζ του πλοίου θα πρέπει να αυξηθεί για να μεταφέρονται περισσότερα αυτοκίνητα, κυρίως, και τρόφιμα.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η χωρητικότητα στο γκαράζ του πλοίου για τις ανάγκες των κατοίκων της Λέσβου, με αποτέλεσμα το θέμα να αφορά και εμάς εδώ στο νησί, καθώς θα ταξιδεύουν λιγότερα οχήματα και εμπορεύματα από και προς τη Λέσβο, με το ήδη μικρής χωρητικότητας πλοίο. Την ώρα μάλιστα που μειωμένα είναι και τα δρομολόγια των πλοίων Ro-Ro για τη μεταφορά ειδικών και εύφλεκτων υλικών από και προς τη Λέσβο.
«Κάθε χρόνο και χειρότερα»
Όπως αναφέρει στα «Νέα της Λέσβου» η ναυτιλιακή πράκτορας, Αντωνία Πραβλή «το κλίμα εδώ στη Λήμνο είναι αρνητικό. Είναι τεράστιο το θέμα της υποβάθμισης. Κάθε χρόνο και χειρότερα». Σύμφωνα με την κ. Πραβλή ο κόσμος στη Λήμνο ξεσηκώνεται και νιώθει απομόνωση: «Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τη Λήμνο προς την Καβάλα είχε διάρκεια 4,5 ωρών, ενώ από τη Λήμνο προς την Αλεξανδρούπολη έχει διάρκεια 7 ωρών».
Αυτή η διαφορά των ωρών και της απόστασης μεταφράζεται πέρα από καθυστέρηση και σε κόστος μεταφοράς ταξιδιωτών ή εμπορευμάτων, αφού ο χρόνος είναι… χρήμα. Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αλεξανδρούπολη, η κ. Πραβλή σημειώνει ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την ακτοπλοϊκή τρίμηνη σύνδεση της Λήμνου με τη Βόρεια Ελλάδα: «Έχει τελειώσει η απευθείας ανάθεση για Λαύριο, Λήμνο, Καβάλα και προτείνεται η προέκταση της γραμμής Σαμοθράκης, Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου με την Αλεξανδρούπολη».
«Δεν είμαστε για πειραματισμούς»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» τονίζει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διακοπή δρομολογίων και στη Λέσβο: «Δεν μας ικανοποιούν αυτά που γίνονται στη ναυτιλία στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, διότι δείχνουν ότι θα έχουμε πρόβλημα φέτος με τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα και στην τοπική αγορά και στην τροφοδοσία του τουρισμού σε τρόφιμα και εξοπλισμό. Θα πρέπει να πιέσουμε γρήγορα και άμεσα από εδώ και πέρα για να βγάλουμε το καλοκαίρι. Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι για πειραματισμούς. Χίος, Μυτιλήνη και Λήμνος παλεύουν για να αναπτυχθούν τουριστικά. Η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω με τη συμβολή των τοπικών φορέων. Να γίνουν σίγουρα βήματα για να τα βγάλουμε πέρα το καλοκαίρι».
Προσθέτει, δε, ότι «θα επιβαρυνθεί η χωρητικότητα στα γκαράζ των πλοίων ειδικά όσο ανεβαίνει η κίνηση. Έμμεσα θα την πληρώσουμε. Το θέμα είναι σοβαρό και θα το βρούμε μπροστά μας. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να βρεθεί λύση». Οι δυσκολίες μάλιστα αυξάνονται όταν πρόκειται για επιδοτούμενες διαδρομές και πρέπει η Πολιτεία να βρει λύσεις για τις ανάγκες των νησιών, όπως διευκρινίζει. Ο κ. Χατζηκυριάκος αναφέρει ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει την προσπάθεια των τουριστικών πρακτόρων, ενώ η Περιφέρεια και οι Δήμοι του νησιού δεν ανταποκρίνονται όσο πρέπει».
«Εμείς θα την πληρώσουμε»
Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει στα «Νέα της Λέσβου» και ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος, ο οποίος σημειώνει ότι «εμείς πάλι θα την πληρώσουμε. Έχουμε τη γραμμή, αλλά χάνουμε το μέτρο», εξηγώντας ότι θα μειωθεί η χωρητικότητα στο γκαράζ του πλοίου διαθέτοντας λιγότερα μέτρα για αυτοκίνητα και εμπορεύματα από και προς τη Λέσβο με τον Πειραιά και τη Βόρεια Ελλάδα, αντίστοιχα.
Την ώρα μάλιστα που το πλοίο Blue Star Chios, το οποίο εξυπηρετεί τη Λέσβο, δεν διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα στο γκαράζ του, όπως λέει ο κ. Πίκουλος. Υπογραμμίζεται ότι τα υφιστάμενα χειμερινά δρομολόγια, μέχρι το Μάιο, εκτελούνται κάθε Τετάρτη πρωί από Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα, ξεκινώντας από τον Πειραιά, και κάθε Σάββατο πρωί από Μυτιλήνη, Λήμνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.