Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Μείωση της ύλης έστω στο παρά 5’

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δύο εβδομάδες μένουν για το τέλος των μαθημάτων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ωστόσο δεν έχουν σταματήσει οι διαμαρτυρίες για την ύλη των Πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες ξεκινούν στις 2 Ιουνίου. Ειδικότερα, όλο και πληθαίνουν τα αιτήματα εκπαιδευτικών και επιστημονικών ενώσεων για μείωσή τους έστω και στο «παρά πέντε» της εξεταστικής περιόδου, με πιο πρόσφατο να είναι εκείνο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αν δεν υπάρξει μείωση σε κάποια έστω από τα μαθήματα.

Σύμφωνα με την Ένωση, η ανάγκη για μείωση της ύλης – αλλά και για μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων – προέρχεται από τα δύο χρόνια πανδημίας και τα προβλήματα που αυτή προκάλεσε μεταξύ άλλων και στη λειτουργία των σχολείων, επισημαίνοντας πως η τηλεκπαίδευση που επιλέχθηκε ως “αναγκαίο κακό” απέτυχε, και τα μαθησιακά κενά δεν αποφεύχθηκαν.

«Η διά ζώσης διδασκαλία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού, όπως αποδείχτηκε, είναι προϋποθέσεις αναντικατάστατες για την ουσιαστική θεμελίωση της γνώσης. Ήταν, επομένως, αναπόφευκτο οι μαθήτριες και οι μαθητές μας να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά με μαθησιακά κενά τα οποία θα έπρεπε να καλυφθούν» τονίζουν οι φιλόλογοι, επισημαίνοντας τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, όπως επίσης και την περιθωριοποίηση μη εξεταζόμενων μαθημάτων προς «όφελος» εκείνων που εξετάζονται στις εξετάσεις. «Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την ουσιαστική κατάργηση της γενικής παιδείας» σχολιάζουν, ενώ χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και τον καταλογισμό ευθυνών στους εκπαιδευτικούς στην περίπτωση που δεν «βγει» η ύλη, καθώς το Υπουργείο Παιδείας με εγκυκλίους του ζητά ολοκλήρωση της ύλης και αναφέροντας ότι εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει σε κάποια σχολεία, υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί τους.

Στη Λέσβο

Αξίζει να σημειωθεί πως την αγωνία της για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιούνταν και για την αντίστοιχη ανάγκη μείωσης της ύλης των Πανελλαδικών εξετάσεων, είχε μεταφέρει με επιστολή της στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μυτιλήνης ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Όταν αναγκάζεσαι να είσαι 7 ώρες με την μάσκα στο σχολείο, που τώρα τον χειμώνα στις εντός των κτιρίων αίθουσες η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από 13οC τότε δεν μιλάμε για ομαλές συνθήκες μάθησης» σημείωνε στην επιστολή της η Ένωση, προσθέτοντας πως οι μαθητές της Γ’ Λυκείου από την Α’ Λυκείου έχουν ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν την πανδημία με τηλεκπαίδευση (πολλές φορές με προβληματική λειτουργία της πλατφόρμας που χρησιμοποιήθηκε) και με πολλά κενά, λόγω ασθενειών των καθηγητών ή των ίδιων των παιδιών έχουν φτάσει στην Γ’ Λυκείου με ελλιπή προετοιμασία.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει μεγάλο ρόλο σε οποιαδήποτε ενέργεια κάνουμε στην ζωή μας , πόσο δε περισσότερο όταν συμμετέχεις σε εξετάσεις και μάλιστα στις Πανελλαδικές. Τα παιδιά μας όλων των βαθμίδων βιώνουν επιπλέον ψυχολογική επιβάρυνση λόγω των συνθηκών με φοβίες γύρω από την πανδημία» σχολίασαν, αναφέροντας επίσης πως με την έξαρση των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο τα σχολεία υπολειτουργούσαν και η ύλη δεν καλυπτόταν με τους ρυθμούς και τον τρόπο που επιβάλλεται για μαθητές που πρόκειται να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χωρίς βέβαια να ευθύνεται γι’ αυτό το εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αναφορές για ζητήματα, όπως η Τράπεζα Θεμάτων και οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, που να έφτασαν σε εμάς τουλάχιστον, υπήρξαν όμως από νωρίς προβληματισμοί για την ύλη των εξετάσεων, γι’ αυτό και κάναμε τη συγκεκριμένη παρέμβαση πριν λίγους μήνες», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καρέκος.

Την ίδια στιγμή, καθησυχαστικός ήταν ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης. «Έχουμε ακόμη δύο εβδομάδες εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και πάλι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα για την ύλη των εξετάσεων», σχολίασε.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img