Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μελέτη για τον κόλπο της Γέρας


Την απόφαση να προχωρήσει η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε μελέτη για τα αποθεματικά του κόλπου Γέρας και τα υγειονομικά χαρακτηριστικά, αν δηλαδή τα νερά έχουν υψηλά ποσοστά κολοβακτηριδίων ή όχι, έλαβε χθες ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας, με θέμα την προοπτική ανοίγματος για την αλιεία των οστράκων. Να σημειώσουμε ότι ο κόλπος Γέρας είναι κλειστός, δεν επιτρέπεται δηλαδή η αλιεία των οστράκων όλο το χρόνο σε αντίθεση με τον κόλπο της Καλλονής.  Ωστόσο ο κ. Μουτζούρης πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Περάματος έγινε δέκτης παραπόνων από αλιείς, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβασή του για να μπορούν να αλιεύουν κυδώνια, που σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες, όπως και καλόγνωμες

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης από τους ψαράδες κατά την επίσκεψή του στη Γέρα,  4-5  συνάδελφοί τους είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τον κόλπο αλιεύοντας παράνομα κυδώνια και καλόγνωμες, που έχουν πολύ καλές τιμές στην αγορά, τα οποία διοχετεύονται παράνομα ως προϊόντα  του κόλπου Καλλονής, με συνέπεια να κερδίζουν λίγοι, ενώ οι νομοταγείς ψαράδες που δεν έχουν παράνομη αλιευτική δραστηριότητα να μην μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί. Αυτός ο ισχυρισμός των ψαράδων που άκουσε ο Περιφερειάρχης ανατρέπει την επικρατούσα άποψη ότι ο κόλπος της Γέρας δεν έχει πια όστρακα εκτός από λίγες ποσότητες κυδωνιών, που κατά κύριο λόγο βγάζουν ερασιτέχνες για το τραπέζι τους χωρίς υγειονομικούς και άλλους ελέγχους. 

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Αναστασία Αντωνέλλη και Κώστας Αρώνης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Άρης Ελευθερίου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος  Δημήτρης Κουρσουμπάς, υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αλιείας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης,  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου και αλιείς.

Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ούτε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας είναι θετικοί στο άνοιγμα του κόλπου της Γέρας, εκτός από τον Περιφερειάρχη που προκάλεσε τη σύσκεψη θέλοντας να ακούσει γύρω από το ίδιο τραπέζι όλες τις πλευρές. Τα επιχειρήματα τα οποία προβλήθηκαν, όπως η χρήση της λαγκάμνας (μάλιστα κάποιος παράγοντας της Περιφέρειας εκτέθηκε όταν έσπευσε να πει ότι είναι απαγορευμένη) και άλλα επιμέρους ζητήματα που έθεσαν δεν αποτελούν επιχειρήματα για τον αλιευτικό χώρο της Γέρας. Αμφισβητήθηκε και το επιχείρημα ότι η λαγκάμνα κατέστρεψε τα χτένια στον κόλπο Καλλονής καθώς παρά τη χρήση του συγκεκριμένου αλιευτικού εργαλείου τα μύδια στον κόλπο Καλλονής βρίσκονται όχι μόνο σε υπεραφθονία, αλλά απειλούν και το υπόλοιπο οικοσύστημα, λόγω του υπερπληθυσμού τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Περιφερειάρχης ακούγοντας όλες τις πλευρές κατέληξε καταρχάς στην εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να καταγραφούν οι πληθυσμοί των οστράκων αλλά και οι υγειονομικές συνθήκες, αν δηλαδή τα νερά είναι τόσο καθαρά ώστε να μπορεί πρακτικά να ανοίξει ο κόλπος της Γέρας για την αλιεία τους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img