Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μέσα από τις στάχτες γεννιέται η ελπίδα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μέσα από άσχημες καταστάσεις που μπορεί να έρθουν στη ζωή, το σημαντικότερο είναι να βλέπουμε πράγματα που μας γεμίζουν θάρρος και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Και ειδικά όταν αυτά τα πράγματα είναι αποτέλεσμα παρέμβασης νέων ανθρώπων, τότε όλο αυτό παίρνει μεγαλύτερη αξία. Γιατί το μέλλον αυτού του τόπου είναι οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που θα κληθούν να αναλάβουν τα ηνία.

Τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Βρίσας και των Βατερών, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που είχαν, ανέδειξαν και κάτι πολύ σημαντικό: Την αγάπη του κόσμου γι’ αυτόν τον τόπο. Τόσο η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βατερά, το καλοκαίρι του 2022 αλλά και ο σεισμός που προκάλεσε τόσες ζημιές στο χωριό της Βρίσας το 2017, κινητοποίησαν πλήθος κόσμου που έτρεξε να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τα δικά του μέσα. Τοπικές συλλογικότητες και φορείς, διοργάνωσαν καμπάνιες και δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με άσχημες καταστάσεις με τις οποίες κληθήκαν να έρθουν αντιμέτωποι οι κάτοικοι αυτών των χωριών. Με την βοήθεια όλων τα δυό αυτά χωριά αλλά και οι κάτοικοί τους γύρισαν σελίδα βλέποντας το μέλλον με μεγαλύτερη πλέον αισιοδοξία. Ωστόσο ο κίνδυνος δεν παύει να υφίσταται, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τέτοια φαινόμενα (σ.σ. καιρικά), τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι κάτοικοι των δύο χωριών αναδείχθηκε και κάτι πολύ όμορφο και σπουδαίο: Νέοι των δύο χωριών βλέποντας τις καταστάσεις που αντιμετώπιζαν τα δύο χωριά αποφάσισαν να μην μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας από τους υπόλοιπους να κάνουν την δουλειά που πρέπει, και ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Δημιούργησαν δικιά τους ομάδα εθελοντών, που σκοπό έχει την πρσφορά και την στήριξη. Ένα χέρι βοηθείας από νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχοντας τις δικές τους υποχρεώσεις και δουλειές αφιερώνουν λίγο από τον χρόνο τους προσφέροντας όμως τόσα πολλά. Οι πράξεις τους είναι αξιέπαινες, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Δύσκολα βλέπει κανείς στις μέρες μας τέτοιες συλλογικότητες να συνεισφέρουν σημαντικά με τον δικό τους τρόπο. Παρέχουν ένα χέρι βοηθείας στους συγχωριανούς τους και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο λόγος για την «Εθελοντική Ομάδα Νέων Βρίσας και Βατερών», μια ομάδα που δημιουργήθηκε από νέους ανθρώπους των δύο χωριών, που όπως αναφέρουν: «Ο σκοπός αυτής της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας Βρίσας-Βατερών σχετικά με θέματα που απασχολούν την περιοχή μας. Μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, στοχεύουμε στην βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών». 

Τα προϊόντα που δόθηκαν για την δασοπυρόσβεση

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής της ομάδας βρίσκονται τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της Βρίσας και των Βατερών. Ωστόσο ιδιαίτερη σημασία δίνεται και σε ό,τι αφορά την δασοπυρόσβεση αλλά και το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η ομάδα διοργάνωσε εκδήλωση για καλό σκοπό, καθώς τα έσοδα που μαζεύτηκαν τα διέθεσαν για την αγορά προϊόντων και υλικών που είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του τόπου. «Σύνολο των εσόδων του πάρτι 3.772,90€ με τα οποία αγοράστηκαν τα παρακάτω: Νεροσωλήνας 28 μέτρων (82,36€), 3 Βενζ/αντλίες LC40ZB20 LONCIN (423,09€), 1 Βενζ/αντλία LONCIN LP40H MASTER (310€), 3 Μάνικες Πυρ TREVIRA SUPER JET 30Μ (140,43€), 1 Αυλός πυρόσβεσης ρυθμ/νος (25€), 5 Ψεκαστήρες πλάτης 16L (90€), 15 Γιλέκα προστασίας πορτοκαλί (36€), 5 κασμάδες (59,45€), 8 φτυάρια (74,95€), 8 τσουγκράνες (103,39€), 3 Μάσκες φίλτρο CLIMAX 761-A1 (45,90€), Αγορά τροφίμων στους πλημμυροπαθείς (100€)», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. 

Φυσικά τα προηγούμενα έτη η ομάδα διοργάνωσε και άλλες εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα, όπου και πάλι τα έσοδα διατέθηκαν για την αγορά προϊόντων και υλικών. Δράσεις, δηλαδή, με στόχο την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των χωριών. Παράλληλα οι νέοι της ομάδας συνεργάζονται και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βρίσας με σκοπό την αποτελεσματικότερη προσφορά και βοήθεια προς τους κατοίκους των χωριών. 

Στο επίκεντρο της δράσης τους και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ένα από τα ιδρυτικά μέλη της «Εθελοντικής Ομάδας Νέων Βρίσας και Βατερών» και εθελοντής νέος από το χωριό της Βρίσας, ο Στρατής Βάσσος, ανέφερε για την πρωτοβουλία που πήραν αυτοί οι νέοι να δημιουργήσουν την εθελοντική ομάδα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο συνεισφέρουν στις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων: «Είμαστε 8 μέλη τα οποία είμαστε τα βασικά άτομα της ομάδας, αλλά υπάρχουν και άλλοι νέοι που προσφέρουν όπου υπάρχει ανάγκη. Μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βατερά νιώσαμε την ανάγκη να στηρίξουμε τα χωριά μας και να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν μια κοινή απόφαση καθώς δεν μπορούσαμε να παρακολουθούμε με σταυρωμένα τα χέρια, θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε και εμείς τα χωριά μας. Κυρίως διοργανώνουμε εθελοντικές δρασητριότητες και εκδηλώσεις ώστε να μαζέψουμε χρήματα για να αγοράσουμε υλικά και προϊόντα για τις ανάγκες των χωριών μας. Φέτος μέσα και από κάποιες χορηγίες αλλά και από τα έσοδα που μαζέψαμε από το πάρτυ που κάναμε αγοράσαμε υλικά για την δασοπυρόσβεση. Συνεργαζόμαστε και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Βρίσας «Άγιο Κωνσταντίνο». Η φωτιά του 2022 ήταν στην ουσία αυτό που μας κινητοποίησε και μας έκανε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Το χειμώνα με τις πλημμύρες που ήρθανε κάναμε συλλογή τροφίμων και δώσαμε στους ανθρώπους του χωριού μας που έχουν ανάγκη. Ασχολούμαστε και με τις πλημμύρες. Επίσης ασχολούμαστε και με τα αδέσποτα ζώα. Μάλιστα έχουμε μιλήσει και με τον Δήμαρχο. Έχουμε προχωρήσει και σε κάποιες στειρώσεις. Τέλος, μέσα στις επόμενες μέρες σχεδιάζουμε να κάνουμε και δεντροφύτευση με όσα χρήματα μας απέμειναν από το πάρτυ».

spot_img

More articles

spot_img