Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μεσοβέζικες» δουλειές με τις καθαρίστριες!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα με την έξαρση των ιώσεων στο «κόκκινο», τα συναρμόδια υπουργεία αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή καθαριότητα για τα σχολεία 

«Στο αμήν» έχουν φτάσει οι σχολικές καθαρίστριες μετά τις δεσμεύσεις το περασμένο φθινόπωρο εκ μέρους του Δήμου για την επέκταση του ωραρίου τους, καθώς αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία καλείται καθημερινά να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις καθαρισμού έχοντας στη διάθεσή της μόλις… τρεις ώρες. Κι όλα αυτά, στον απόηχο της πανδημίας και εν μέσω έξαρσης των ιώσεων στα σχολεία. 

Το γεγονός αυτό όμως δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, καθώς όπως έχουμε αναδείξει σε σχετικά ρεπορτάζ, την περασμένη σχολική χρονιά 2021-2022 έγινε επέκταση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών μόλις τον Μάρτιο, και αυτό όχι σε πλήρες ωράριο, το οποίο μεταφράζεται σε 6,5 ώρες, αλλά σε… πέντε ώρες. 

Οι σχολικές καθαρίστριες, λοιπόν, καλούνται να καθαρίσουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σχολικών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνουν αίθουσες, γραφεία καθηγητών, διαδρόμους, γυμναστήρια., τουαλέτες, αυλές και μπαλκόνια, σε μόλις τρεις ώρες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όπως δηλώνουν οι ίδιες, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Δήμος έχει ζητήσει από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να τις παραχωρήσουν ώστε να εξυπηρετήσουν ανάγκες του Δήμου ως προς την καθαριότητα… γηπέδων, πάρκων, και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ευτυχώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες, οι διευθυντές, κατανοώντας τον υπέρογκο φόρτο εργασίας και τις λίγες ώρες που έχουν για το σχολείο, δεν συμφωνούν σε αυτές τις… προχειροδουλειές.

«Νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν»

Μεταξύ των δύο δήμων της Λέσβου, στο Δήμο Μυτιλήνης είναι μεγαλύτερο το έλλειμμα σε προσωπικό και ώρες καθαριότητας στα σχολεία, καθώς στο Δήμο Δυτικής Λέσβου από τις 38 καθαρίστριες, οι 29 είναι πλήρους απασχόλησης. Αντίθετα, στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, οι καθαρίστριες «στενάζουν» προσπαθώντας οι περισσότερες να ελέγξουν την καθαριότητα μέσα σε ελάχιστες ώρες και παρά τις μεγάλες ανάγκες των σχολικών συγκροτημάτων, όπως σημειώσαμε. 

Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από το σύνολο των 102 σχολικών καθαριστριών που έχει προσλάβει ο Δήμος για την φετινή σχολική χρονιά, οι 30 από αυτές έχουν πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων του Δήμου Μυτιλήνης. Ωστόσο, μόνο οι 17 απασχολούνται με πλήρες ωράριο, ενώ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση μέχρι στιγμής. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιες, το θέμα γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα στο Δήμο και την Σχολική Επιτροπή, με άλλα λόγια η κλασική αποφυγή ευθυνών που ισχύει σε πολλούς τομείς στην χώρα μας.

«Έχουμε κάνει αίτηση στο Δήμο και στη Σχολική Επιτροπή οι 17 από εμάς που έχουμε πολλά χρόνια υπηρεσίας, με το σκεπτικό ότι δικαιούμαστε μια έντιμη αντιμετώπιση με αξιοπρεπή μισθό και ωράριο τέτοιο που να μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά. Ωστόσο όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, αυτό που βλέπουμε συνεχώς είναι η μη ανάληψη ευθυνών, καθώς ο Δήμος μας λέει πως δεν υπάρχουν αρκετά κονδύλια από το Κράτος, ώστε να γίνει επέκταση ωραρίου». 

Πρόσφατα, οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Μυτιλήνης προχώρησαν στη συγκρότηση Συλλόγου, όπως συμβαίνει και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να γίνει προσπάθεια διεκδίκησης των αιτημάτων τους πιο οργανωμένα. Παρόλα αυτά «νιώθουμε ότι μας κοροϊδεύουν. Εδώ και τρία χρόνια που ανέλαβε ο Δήμος τη σχολική καθαριότητα, και συγκεκριμένα από πέρυσι, κάνουμε συνεχώς επισκέψεις στο Δήμο, και επαναφέρουμε τακτικά το ζήτημα στη δημοσιότητα μήπως και εισακουστούν τα αιτήματά μας. Ωστόσο θα λέγαμε ότι οι προσπάθειές μας αποτελούν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αναφέρουν οι ίδιες χαρακτηριστικά. 

Παράπονα από τους γονείς

Έντονα είναι όμως τα παράπονα που ακούγονται και από τους γονείς των μαθητών για την ελλιπή καθαριότητα των σχολείων, λόγω μη επάρκειας προσωπικού και ωρών. Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Καρέκος: «Από την αρχή της σχολικής χρονιάς η Ένωση έχει ζητήσει από το Δήμο και συγκεκριμένα τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον κ. Κατσαβέλλη, να γίνεται πιο σχολαστική καθαριότητα στα σχολεία, μέσα από την επέκταση ωραρίου των καθαριστριών, αλλά και τη σωστή κατανομή τους στις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τα τετραγωνικά τους μέτρα, τον αριθμό των παιδιών, και τις ανάγκες γενικά του κάθε σχολείου. Ωστόσο η απάντηση που μας είχε δοθεί ήταν ότι τα κονδύλια με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών είναι συγκεκριμένα, καθώς και οι θέσεις των προκηρύξεων για τις σχολικές καθαρίστριες, επομένως ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω», σημειώνει ο κ. Καρέκος. 

Οι σχολικές καθαρίστριες ζητούν βεβαίως την επέκταση του ωραρίου, αλλά και την μονιμοποίησή τους σε δεύτερη φάση, δεδομένου ότι οι 30 από τις παλαιότερες του Δήμου Μυτιλήνης κάνουν κάθε χρόνο τα χαρτιά τους, για πάνω από 10 χρόνια. «Έχουμε κουραστεί να ζητάμε τα αυτονόητα, δηλαδή αξιοπρεπή μισθό, επαρκείς ώρες, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνουμε δυο και τρεις δουλειές προκειμένου να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», διαμαρτύρονται. 

spot_img

More articles