Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Μετ’ εμποδίων η ανάπλαση της Προκυμαίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αργούν τα υλικά αλλά και οι πληρωμές για να προχωρήσουν οι εργασίες στο κέντρο της Μυτιλήνης που είναι περικυκλωμένο από λαμαρίνες

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το έργο της ανάπλασης στην Προκυμαία Μυτιλήνης που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Οι προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει ήδη η τουριστική σεζόν και οδεύουμε προς το καλοκαίρι που η εικόνα στην βιτρίνα της πόλης θα πρέπει να αποκατασταθεί και να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες που έχουν περικυκλώσει το λιμάνι. Ωστόσο, το έργο στο πρώτο κομμάτι που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο οδηγείται σε νέα παράταση για τον επόμενο μήνα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο δεύτερο τμήμα, απέναντι από την πλατεία Σαπφούς, που ξεκίνησαν στο τέλος Απριλίου. 

Την Παρασκευή βρισκόταν στο εργοτάξιο ο Πρόεδρος της εταιρείας “Ερμώνασσα Α.Ε.” που έχει αναλάβει το έργο, Αλέξανδρος Μεταξάς, ο οποίος συντονίζει τα συνεργεία και τους μηχανικούς και όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατασκευαστούν τα μαρμάρινα και πέτρινα παγκάκια, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι ιστοί φωτισμού και θα διαμορφωθεί το δάπεδο. 

Η καθυστέρηση που παρατηρείται τελευταία οφείλεται στην παραλαβή των υλικών που δεν έχουν ακόμη φθάσει στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί και οικονομικό ζήτημα, αφού μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει λάβει μόλις 180.000 ευρώ, ενώ έχει καταθέσει λογαριασμό για την είσπραξη 380.000 ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί για τα υλικά και την πληρωμή των συνεργείων. Για να προχωρήσει αυτή η πληρωμή θα πρέπει να εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, η εξέλιξη του έργου είναι εμφανής τις τελευταίες εβδομάδες στην πρώτη ευθεία του λιμανιού, όπου έχουν κατασκευαστεί τα τοιχία και από τις δύο πλευρές της Προκυμαίας για να διαμορφωθεί στη συνέχεια το σταμπωτό δάπεδο. Το μπετόν στα τοιχία είναι έγχρωμο, όπως προέβλεπε η μελέτη για να είναι εναρμονισμένο με τα απέναντι κτίρια. Οι υποδομές για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μόλις διαμορφωθεί το δάπεδο θα τοποθετηθούν τα νέα φωτιστικά σώματα και τα παγκάκια. 

Μετρήσεις από τον τοπογράφο για τα παγκάκια και τους ιστούς φωτισμού

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα της αναδόχου εταιρείας (που πιθανότατα θα τροποποιηθεί λόγω των καθυστερήσεων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα) οι εργασίες στο λεγόμενο “πέταλο” του λιμανιού θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το φθινόπωρο και στη συνέχεια θα στηθεί το εργοτάξιο στο Φανάρι. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν επίσης οι εργασίες από την απέναντι πλευρά, όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας και μέσα στον επόμενο χειμώνα θα γίνει η ανάπλαση της πλατείας Σαπφούς. Σε ό,τι αφορά την ασφαλτόστρωση της Κουντουριώτη, θα γίνει στο τέλος του έργου, την άνοιξη προς το καλοκαίρι του 2024.

Εργοτάξιο και στο δεύτερο κομμάτι, απέναντι από την πλατεία Σαπφούς

Η πλατεία Σαπφούς θα σχεδιαστεί κατ’ επέκταση των πεζοδρομίων και της πόλης, χρησιμοποιώντας στοιχεία του παρελθόντος, δεμένα με τη σημερινή εποχή. Βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η περιοχή γύρω από το Άγαλμα της Σαπφούς να παραμείνει λιτή με το άγαλμά της και να αναδεικνύεται με τις τοπικές χρωματικές διαβαθμίσεις. Οι όψεις των κτιρίων του εκάστοτε οικοδομικού τετραγώνου μέσω των χαράξεων της προέκτασής τους επί της πλατείας θα διαμορφώνουν το δάπεδό της. Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ θα καλύπτεται από ιδιαίτερο υλικό με στίχους της Σαπφούς ετεροφωτιζόμενους.

Στην μελέτη έχει επίσης συμπεριληφθεί η παρέμβαση για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, σε τρία σημεία της πλατείας Σαπφούς, δίπλα από το παλιό Λιμεναρχείο, στην πίσω πλευρά της πλατείας όπου βρίσκεται το περίπτερο και απέναντι από το “Public”. Τα πεζοδρόμια με τη νέα σχεδίασή τους θα εξασφαλίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ράμπες και διαβάσεις σε όλα τα σημεία, όπου απαιτείται.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img