Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Μετ’ εμποδίων η κυκλοφορία στην Αερ. Γιανναρέλλη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Υποχρεωτική στροφή στην οδό Βαβούρη για τα οχήματα που θα μπαίνουν στην πόλη από τη Λαγκάδα και την Παγανή

Επανέρχονται οι κορδέλες απαγόρευσης της κυκλοφορίας και παρκαρίσματος στην οδό Αεροπόρου Γιανναρέλλη από σήμερα για την επανεκκίνηση των εργασιών αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων υδάτων μετά από καθυστέρηση 20 ημερών λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι εκσκαφές θα ξεκινήσουν αύριο και η κεντρική οδός για την είσοδο των οχημάτων στην Μυτιλήνη θα κοπεί και πάλι στα δύο. Όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΥΑΛ, η κυκλοφορία των οχημάτων θα γίνεται μέσω των οδών Βαβούρη – Αικατερίνης Παλαιολόγου και Γεωργίου Λεσβίου για να γίνουν οι εκσκαφές στο κομμάτι από την οδό Βαλλιάδη έως την Βαβούρη (δίπλα από το κρεοπωλείο Γαϊτανή). Βγαίνοντας στην πλατεία Αριστοτέλους οι οδηγοί θα ακολουθούν και πάλι την Αερ. Γιανναρέλλη για να κατευθυνθούν προς την πλατεία Αλυσίδας.

Εν τω μεταξύ, αν και έχουν περάσει μήνες από την δέσμευση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, Γιώργου Φλώρου για μηδενικούς ή έστω μειωμένους λογαριασμούς νερού στους θιγόμενους επαγγελματίες και κατοίκους για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες, μέχρι σήμερα δεν έχουν δει καμία οικονομική ελάφρυνση. Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί σε συνεδρίαση της Διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου, όπου έγινε γνωστό ότι δεν είναι σύννομη η μη καταβολή του παγίου και ότι η απόφαση αυτή θα απορριπτόταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατά τον έλεγχο νομιμότητας. Κατά συνέπεια, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της οδού Βουρνάζων, της πλατείας Αλυσίδας και της Αερ. Γιανναρέλλη θα απαλλαγούν μόνο από την χρέωση της κατανάλωσης για 6 μήνες, αλλά ούτε κι αυτή η υπόσχεση έχει γίνει πράξη μέχρι σήμερα. Η λίστα με τα ονόματα των θιγόμενων πολιτών βρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας Επιτροπής, που εξετάζει αυτού του είδους τα αιτήματα και αναμένεται να απαντήσει στις αρχές Απριλίου.

 

Έχει δρόμο…

Σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου, μέχρι στιγμής έχει εκτελεστεί το 47% των εργασιών, αλλά και τα πιο δύσκολα κομμάτια στην Βουρνάζων λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και στο πρώτο τμήμα της Αερ. Γιανναρέλλη όπου οι φθορές ήταν σημαντικές. Με άλλα λόγια, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα 520 από τα 1.200 μέτρα που είναι το σύνολο του έργου.

Από αύριο, Τρίτη που θα γίνει επανεκκίνηση των εργασιών από το σημείο όπου σταμάτησαν τον περασμένο Νοέμβριο, στην συμβολή της Αερ. Γιανναρέλλη με την οδό Βαλλιάδη, θα εφαρμοστούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο, στο επόμενο κομμάτι που θα κλείσει, η διοχέτευση της κίνησης από τους παράδρομους θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη λόγω της στενότητας των δρόμων και είναι πιθανό να οδηγούνται όλα τα οχήματα από την βόρεια παράκαμψη για να εισέρχονται στην πόλη. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει επιπρόσθετες ζημιές στις επιχειρήσεις, αφού ουσιαστικά θα διακοπεί η πρόσβαση των πελατών τους και δη των φορτηγών των μεταφορικών εταιρειών από τις οποίες γίνεται ο εφοδιασμός τους. 

Προβλήματα αναμένεται να προκύψουν και μέσα στο καλοκαίρι, όταν – καλώς εχόντων των πραγμάτων – τα συνεργεία θα φθάσουν στην διασταύρωση με τον παράδρομο προς τον Ποταμό. Ακριβώς στην στροφή οι κλίσεις είναι μεγάλες και οι εκσκαφές θα φθάσουν σε βάθος 9 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αντικατάσταση του αγωγού στο συγκεκριμένο σημείο και πριν το εργοτάξιο μεταφερθεί στον Ποταμό, οπότε και θα σταματήσει η όχληση στην κυκλοφορία.

Συνάντηση Φλώρου – Μουτζούρη 

Την Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Γιάννης Μουτζούρης μετέβη επιτόπου στο σημείο όπου πρόκειται να λειτουργήσει το εργοτάξιο και συναντήθηκε με τους καταστηματάρχες καταγράφοντας τα προβλήματα, την αγωνία και τις προτάσεις τους ενώ στη συνέχεια ακολούθησε επιτόπου συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Γιώργο Φλώρο στον οποίο τέθηκαν τα ζητήματα. Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι «ο κύριος Φλώρος μας διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη φάση το έργο θα προχωρήσει και γρηγορότερα ενώ θα είναι και μεγαλύτερα τα ανοίγματα από την πλευρά των καταστημάτων, καθώς ο δρόμος αρχίζει και φαρδαίνει όσο ανεβαίνουμε. Του θέσαμε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται κατά το διάστημα που εκτελούνται τα έργα και ο ίδιος μας ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες θα απαλλαγούν από την πληρωμή του νερού πλην παγίου, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιούν και ποσότητες για να καταβρέχουν το δρόμο για τη σκόνη μπροστά από τα μαγαζιά τους. Κατά την συνάντησή μας διαπιστώσαμε θετική διάθεση από τον κύριο Φλώρο ο οποίος μας ανέφερε ότι θα λειτουργούν δύο βάρδιες στην εργολαβία ενώ εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας καταστηματάρχες και θα παρεμβαίνουμε όπου αυτό απαιτείται κατά τη διάρκεια του έργου για να πιέζουμε από την πλευρά μας για την διευθέτηση των επιμέρους θεμάτων δεδομένου πως και το έργο είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί και οι επιχειρήσεις όμως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία θα πρέπει να βγουν όσο το δυνατόν ποιο αλώβητες από αυτήν την κατάσταση» είπε καταλήγοντας ο κ Μουτζούρης.

Τέλος να υπενθυμίσουμε πως με την τρίμηνη παράταση που δόθηκε πέρυσι, το έργο θα πρέπει να παραδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img