Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Μετά τον Κυρατζή “όχι” και από Σπιλάνη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μετά την άρνηση του Περιφερειακού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Στρατή Κυρατζή, να δεχτεί τη θέση της Αντιπεριφέρειας Προγραμματισμού ύστερα από τη λήξη της θητείας του Παναγιώτη Χριστόφα, όπως ανέδειξαν τα «Νέα της Λέσβου», ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης συνέχισε και με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννη Σπιλάνη στον οποίο έκανε την ίδια πρόταση. Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική και αυτό εν πολλοίς ήταν αναμενόμενο, καθώς ήδη διανύουμε προεκλογική χρονιά για την αυτοδιοίκηση.

 

Οι λόγοι της άρνησης

Το γεγονός ότι του προτάθηκε η θέση της Αντιπεριφέρειας Προγραμματισμού από τον Περιφερειάρχη ο κ. Σπιλάνης το δημοσιοποίησε χθες με ανακοίνωσή του, απαριθμώντας μια σειρά από λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά, μιλώντας για Περιφερειακή Αρχή που βουλιάζει. Όπως είπε, η παράταξή του-Συμπαράταξη Πολιτών δεν «μπορεί να βάλει πλάτη στην Περιφέρεια που βουλιάζει, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των πολιτών και να δρομολογήσει αναπτυξιακές διαδικασίες», εξηγώντας ότι «ο κ. Περιφερειάρχης λειτουργεί ανεξέλεγκτα, αυταρχικά, εξωθεσμικά και πελατειακά». 

Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο μέχρι πρότινος ανεξάρτητος περιφερειάρχης φαίνεται να αναζητεί εναγώνια τη στήριξη της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές. Για τον λόγο αυτόν φροντίζει να μην ενοχλεί την κυβέρνηση και να διεκδικεί για τους πολίτες σε κρίσιμα θέματα (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, μεταφορικό ισοδύναμο, υποστελέχωση δομών υγείας, υποστελέχωση υπηρεσιών, απαξίωση Πανεπιστημίου Αιγαίου, σεισμός στη Σάμο και στη Βρίσα και άλλες φυσικές καταστροφές, αποζημιώσεις αγροτών κλπ.) ακόμη και όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πάρει σχετικές ομόφωνες αποφάσεις»

Επιπλέον ο κ. Σπιλάνης υποστηρίζει πως ο κ. Μουτζούρης αξιοποίησε τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που έφερε η ΝΔ καταργώντας την απλή αναλογική και υποβάθμισε το ανώτερο όργανο που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, «το οποίο θυμάται μόνο όταν προσπαθεί να βρει συνένοχους στα λάθη του, όπως με την έκτακτη συζήτηση γύρω από τη δακοκτονία που πραγματοποιήθηκε χθες»

Σημαντικός λόγος άρνησης επίσης είναι ότι «ο κ. Περιφερειάρχης είναι στενός συνομιλητής των ακροδεξιών στοιχείων της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας δημόσια τις θέσεις τους για το προσφυγικό. Τώρα που υπέστειλε το λάβαρο της επανάστασης κατά της φαραωνικής δομής στη Βάστρια, ψάχνει διέξοδο στην ‘’ανάπτυξη’’ που είχε απαξιώσει τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του», καθώς και ότι «ο κ. Περιφερειάρχης έχει επιδοθεί σε μια ακατάσχετη παροχολογία, σε διορισμούς φίλων και γνωστών και υλοποίηση πανάκριβων δράσεων που έχουν ως μόνο στόχο την προσωπική του προβολή και την επανεκλογή του». 

Επιπρόσθετα ο κ. Σπιλάνης ψέγει τον κ. Μουτζούρη ότι εκείνος και η ομάδα του απέχουν σταθερά από τις διαδικασίες σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, που σήμερα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους, «αφού δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για να αλλάξει πορεία η Περιφέρειά μας».

 

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Η μετακίνηση Χριστόφα στη διεκδίκηση του Δήμου Μυτιλήνης αφήνει κενή μια νευραλγική θέση Αντιπεριφερειάρχη, με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Βιομηχανίας, Ενέργειας και ΕΣΠΑ, και σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη ο Περιφερειάρχης άρχισε την αναζήτηση του αντικαταστάτη του στις άλλες παρατάξεις. «Όμως η Συμπαράταξη Πολιτών δεν είναι μία από τα ίδια. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι για να αποζητούμε θέσεις εξουσίας απεμπολώντας τις αρχές μας», είπε. 

Για το καλοκαίρι του 2019 που διαπραγματευόταν τη συμμετοχή του στη τότε νέα Περιφερειακή Αρχή εξήγησε πως η κίνηση αυτή έγινε «επειδή είμαστε υπέρμαχοι της απλής αναλογικής και η διάθεσή μας ήταν να την υπερασπιστούμε παρά τους όποιους ενδοιασμούς στα πρόσωπα που αποτελούσαν την ομάδα του Περιφερειάρχη και με άγνοια των πρακτικών που ο ίδιος θα εφάρμοζε, καθώς και με την προϋπόθεση σύγκλισης πάνω σε μια προγραμματική συμφωνία που καταθέσαμε και όχι στο μοίρασμα θέσεων ευθύνης». Η προσέγγιση αυτή δεν τελεσφόρησε τελικά διότι, σύμφωνα με τον κ. Σπιλάνη, «ο Περιφερειάρχης δεν συζητούσε προγραμματική σύγκλιση αλλά μόνο μοίρασμα θέσεων Αντιπεριφερειάρχη, διατηρώντας ο ίδιος την ελευθερία να την/τον αγνοεί όποτε το θεωρεί, για προσωπικούς λόγους, σκόπιμο». 

Σήμερα θεωρεί πως είναι αργά να συμπράξει με τον κ. Μουτζούρη και την παράταξή του, καθώς δεν επιθυμεί να πάρει μέρος στα επικοινωνιακά παιχνίδια του, όπως λέει, αφού «αν πράγματι πίστευε ότι μπορούσαμε να βοηθούσαμε την Περιφέρεια στο έργο της, θα το είχε αποφασίσει το 2019».

spot_img

More articles

spot_img