Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Μετανάστες… περιφερόμενοι πέριξ της Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παγιωμένο είναι το φαινόμενο προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν στις ακτές της Λέσβου και περιφέρονται σε δασικές εκτάσεις ως επί το πλείστον, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν μόνοι τους στο ΚΥΤ, αποφεύγοντας τη σύλληψη υπό το φόβο ότι αν εντοπιστούν θα προωθηθούν ξανά στην Τουρκία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση περί των 10 μεταναστών, που σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων περιφέρονται εδώ και 3-4 μέρες στην ευρύτερη περιοχή πάνω από το στρατόπεδο του 221, αν και έχουν ειδοποιηθεί οι αρχές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν κάτοικοι αλλά και συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, οι αλλοδαποί πρέπει να έφτασαν στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης, εδώ και λίγες μέρες και μεταξύ αυτών βρισκόταν και ένα μικρό παιδί και μια ετοιμόγεννη. Μάλιστα, οι περίοικοι προσπάθησαν όσο μπορούν να τους δώσουν κάποια πράγματα, ενώ άμεσα απευθύνθηκαν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να βρουν τους ανθρώπους και να τους μεταφέρουν στις κατάλληλες δομές, προκειμένου να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για τις υποθέσεις τους. Μέχρι χθες το μεσημέρι, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Αντίστοιχα, χθες τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής βόρεια της Μυτιλήνης (στο ύψος του ξενοδοχείου Πεταλίδι) ειδοποίησαν το Λιμενικό για 3 άντρες και 3 γυναίκες στην παραλία, που αρχικά θεώρησαν ότι είναι νεκροί και κατά πως φαίνεται έφτασαν κολυμπώντας στις ακτές της Λέσβου, χωρίς ωστόσο να γίνεται επισήμως αναφορά σε ναυάγιο ή άλλους αγνοούμενους.

Οι αφίξεις

Την ίδια στιγμή, σημαντικός είναι ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, που συνεχίζουν να σημειώνονται στη Λέσβο. Μόνο χθες, στο προσωρινό ΚΥΤ του Καρά Τεπέ καταγράφηκαν 32 νέες αφίξεις, ενώ προχθές 86 άτομα παραδόθηκαν στη δομή της Μυτιλήνης και άλλα 25 στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα. Με λίγα λόγια, αναφερόμαστε σε 143 αφίξεις μέσα σε δύο μόλις 24ωρα, από τις οποίες περί των 7 ή 8 μεμονωμένα παρουσιάστηκαν στο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι με βαν της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό, ενώ μέσα στον Αύγουστο στις δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, καταγράφηκαν περί τις 180 αφίξεις, με τον πληθυσμό στο ΚΥΤ – εν αναμονή επικαιροποιημένων στοιχείων – να φτάνει τα 1.300 άτομα περίπου.

Το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που έχει φτάσει στη Λέσβο, από την αρχή του έτους και έως και το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι 1.362, ενώ συνολικά για τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με το 2021. Ειδικότερα, μέσα σε 8 μήνες έχουν φτάσει ήδη τις 5.326 ενώ το προηγούμενο έτος έκλεισε με 4.331 (αύξηση 23%), ενώ και στις αφίξεις από ξηράς στον Έβρο, βρισκόμαστε στις 4.282 έναντι 4.826 το 2021.

spot_img
Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδο 08-09-22
Επόμενο άρθροΔύο θέσεις Ειδικών Συμβούλων
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img