Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Μεταξύ ANT1 και ΕΡΤ το «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Αν και επίσημα τα δικαιώματα της ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη» τα εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, με το κανάλι να προγραμματίζει την πρώτη τηλεοπτική προβολή της ταινίας για το δεύτερο μισό της νέας σεζόν, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του προγράμματος, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο θέλουν τον ΑΝΤ1 να κάνει την προβολή από μια νέα συνδρομητική ιντερνετική πλατφόρμα που ετοιμάζει και θα βγει στον αέρα το καλοκαίρι του 2022. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την προβολή της ταινίας από την πλατφόρμα του ANT1 σειρά θα πάρει η ΕΡΤ, η οποία φέρεται να βρίσκεται σε συμφωνία με την παραγωγή.

Η είδηση αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με δεδομένο ότι η ταινία που αφορά την καταστροφή της Σμύρνης – μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της οποίας έγιναν και στη Λέσβο – πρόκειται να βγει στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο. Επομένως, το πέρασμά της από τη μεγάλη στη μικρή οθόνη τοποθετείται χρονικά αρκετά πιο σύντομα απ’ ό,τι συνήθως συμβαίνει για τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Ενδεχομένως η εξέλιξη αυτή να προέκυψε αφενός από τη θέληση του καναλιού να μπει δυναμικά στη νέα τηλεοπτική σεζόν, αφετέρου από τη σκέψη από πλευράς παραγωγής ότι δεν αποκλείεται και η φετινή κινηματογραφική χρονιά να είναι κάπως χλιαρή. Και αυτό, καθώς για την είσοδο στους χειμερινούς κινηματογράφους ισχύουν μέτρα που δεν ενθαρρύνουν μαζική προσέλευση και μεγάλους αριθμούς εισιτηρίων, σίγουρα όχι όπως αυτές που είχαμε για άλλες ταινίες σε προ-COVID εποχές. Εικάζουμε, επίσης, πως θα λαμβάνουν υπόψη και τα ακραία σενάρια νέας καραντίνας, που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα κομμένα εισιτήρια. Με λίγα λόγια οι παραγωγοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν την οικονομική βιωσιμότητα ενός ακριβού για τα ελληνικά δεδομένα κινηματογραφικού πρότζεκτ, που για τους θεατές φέρνει πιο σύντομα τη δυνατότητα να το απολαύσουν και από το σαλόνι του σπιτιού τους.

Ενδεχομένως η κίνηση αυτή να βάλει και το δικό της λιθαράκι στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού της Λέσβου όχι όμως για το 2022 κι αυτό, καθώς η συνδρομητική πλατφόρμα του ANT1 αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ η ΕΡΤ αν τελικά γίνει συμφωνία θα ακολουθήσει αργότερα για την προβολή. Αυτό με δεδομένο το πόσο μεγάλο μέρος της γυρίστηκε εδώ, καθώς μπορεί η ιστορία να διαδραματίζεται στη Σμύρνη – επομένως θα πίστευε κανείς πως οι θεατές δεν θα αναγνωρίζουν τη Λέσβο στην οθόνη – είναι τέτοια η ομοιότητα του τόπου μας με τα μικρασιατικά παράλια εκείνης της εποχής, όμως, που η ταινία παίρνει τον χαρακτήρα ενός τεράστιου σε προϋπολογισμό διαφημιστικού σποτ. 

 

Η ταινία

Θυμίζουμε, πως η ταινία είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού έργου της Μιμής Ντενίση, σε σενάριο που συνυπογράφει με τον Μάρτιν Σέρμαν, όπου συμμετέχει ένα καστ με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους ηθοποιούς. Η ιστορία θέλει τη Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, να σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύρους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.