Με ένα στεγνό και κάθετo όχι απάντησε το δικαστήριο στην αγωνιώδη προσπάθεια γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών να πείσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, στο Τμήμα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Το δικαστήριο δεν πείστηκε ούτε από τα επιχειρήματα τον ίδιων των εκπαιδευτικών, που προσπάθησαν να τεκμηριώσουν τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της απόφασης κατάργησης του τμήματος, δύο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, στην τελευταία κρίσιμη χρονιά του λυκείου, που οι μαθητές θα κληθούν να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, όπως δεν πείστηκε ούτε από τη θετική εισήγηση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης και του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπέρ της παραμονής των μαθητών στο σχολείο τους, καθώς η μετακίνησή τους από το 3ο στο 4ο ΓΕΛ θα τους διαταράξει τη μαθητική ρουτίνα.
Τα 9 παιδιά θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν, με καινούργιους καθηγητές, με άλλη διδασκαλία και άλλους ρυθμούς και θα αποκοπούν από τους συμμαθητές τους, ορισμένοι από τους οποίους κρατάνε ακόμη και από το νηπιαγωγείο. Για την τεχνοκρατική προσέγγιση του υπουργείου Παιδείας, όπως διαφάνηκε και από τη συζήτηση της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά και από την τελική απόφαση, οι συγχωνεύσεις είναι δεδομένες, όπου έχουν κριθεί ότι πρέπει να γίνουν. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης τόσο ο συνήγορος των γονέων, Στράτος Πέτρου, όσο και εκπαιδευτικοί και γονείς που παρέστησαν, διαπίστωσαν ότι τα κριτήρια είναι μόνο οικονομικά.
Στην πραγματικότητα, και από πλευράς δικονομικής, οι ενάγοντες δεν έχουν πού να προσφύγουν, γιατί όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο δικηγόρος Στράτος Πέτρου, για τη συγχώνευση του 3ου με το 4ο ΓΕΛ δεν εκδόθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, την οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως δικαστικά οι ενδιαφερόμενοι να προσβάλλουν. Το Υπουργείο εξέδωσε απλώς τέσσερις διατάξεις, βάσει των οποίων 2.300 μαθητικά τμήματα στην επικράτεια – μεταξύ αυτών και στη Λέσβο – που θεωρούνται ολιγομελή συνεχίζουν να λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, διότι συγκεντρώνουν μαθητές λιγότερους από 13 (που ορίζεται ως ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για συγκρότηση τμήματος με βάση τους νέους κανονισμούς του ΥΠΠΑΙΔ).
Είναι έτσι αρκετά τα τμήματα και στη Λέσβο που συνεχίζουν να λειτουργούν “κατ’ εξαίρεση” και δεν συγχωνεύονται. Από αυτόν τον κατάλογο εξαιρείται από το νησί, μόνον το 3ο ΓΕΛ, μαζί προφανώς και με κάποια άλλα τμήματα στη χώρα. Όμως καμία συγκεκριμένη απόφαση για το 3ο ΓΕΛ δεν έχει εκδοθεί, απλώς απουσιάζει το τμήμα από τον κατάλογο των 2.300 τμημάτων που συνεχίζουν και φέτος να λειτουργούν κατ’ εξαίρεση. Έτσι, όπως εξηγεί ο κ. Πέτρου, η διαδικασία στην προκειμένη περίπτωση πνίγει το δίκιο των μαθητών, καθώς δεν μπορούν να διεκδικήσουν καν στα δικαστήρια το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να φοιτούν στο ίδιο τμήμα που ξεκίνησαν την τρίτη χρονιά του Λυκείου.
Κατά τη συζήτηση στην εκδίκαση για προσωρινή διαταγή εν όψει των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι γονείς των 9 μαθητών που οδηγούνται σε μετεγγραφή, η πλευρά του Δημοσίου προσκόμισε φωτογραφίες για να αποδείξει ότι στην ουσία οι μαθητές δεν μετακινούνται από το 3ο ΓΕΛ, γιατί θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο ίδιο σχολικό συγκρότημα όπου ανήκει το 4ο ΓΕΛ. Το πρόβλημα όμως για τους εννέα τελειόφοιτους μαθητές, που θα αγωνιστούν για να περάσουν στις πανελλήνιες εξετάσεις φέτος, σαφώς δεν είναι κτιριακό. Είναι η ουσία της μετεγγραφής από το ένα σχολείο στο άλλο, που αφορά σε πολλές λεπτομέρειες που θα διαταράξουν την προσήλωση των μαθητών στα μαθήματά τους.
Αυτά τα επιχειρήματα έδειξαν να πέφτουν σε τοίχο. Με στεγνή γραφειοκρατική αντίληψη που αγγίζει τα όρια της αγκύλωσης, όλα έδειξαν από τη συζήτηση στη δικαστική αίθουσα ότι η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί “εξορθολογισμού”, που μεταφράζεται σε συγχωνεύσεις, θα εφαρμοστεί ό,τι κι αν γίνει. Απόδειξη του οξύμωρου μιας τέτοιας απόφασης το γεγονός ότι οι 9 μαθητές του 3ου ΓΕΛ αναγκάζονται να μετεγγραφούν για να συγχωνευτούν με 6 μαθητές στο 4ο ΓΕΛ, αντί να έχει συμβεί τουλάχιστον αντίστροφα, αν μιλάμε για περικοπές ολιγομελών τμημάτων.
Με ένα αίσθημα δικαίου πνιγμένο λοιπόν, μαζεύοντας τις δυνάμεις τους, οι μαθητές πριν διαγωνιστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, καλούνται να περάσουν πρώτα τις εξετάσεις της “προσαρμοστικότητας” και να γίνουν, όπως τους θέλει η κοινωνία μας, πιο ανθεκτικοί. Ο ένας από τους 9 μαθητές έχει ήδη μετεγγραφεί, και οι υπόλοιποι παίρνουν από αύριο το δρόμο τους. Για την κυβέρνηση, μια πόρτα μόνο τους χωρίζει. Για τους ίδιους, ένας κόσμος.