«Η άμεση εκταμίευση του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, για την αντιμετώπιση του φάσματος της λειψυδρίας που απειλεί τη Λέσβο, θα λύσει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα και θα επιτρέψει στη ΔΕΥΑΛ και στους δύο δήμους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπισή του». Με τη φράση αυτή ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας, Δημήτρης Ακριώτης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υποστηρίζει πως «αν καθυστερήσουμε κι άλλο με τίποτα δεν θα προλάβουμε».
Για να επιτευχθεί ο στόχος και για να μην μείνουν σε θεωρητικό επίπεδο οι αποφάσεις και τα όσα συζητήθηκαν κι αναλύθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα, Μανώλη Κουτουλάκη και τη συμμετοχή του βουλευτή Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, των δύο δημάρχων, του αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Αρώνη, του προέδρου της ΔΕΥΑΛ και υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Ακριώτης υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει ταχεία χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΛ, ως αρμόδιου φορέα ύδρευσης, για την άμεση εκτέλεση έργων σε περιοχές με έντονα τα φαινόμενα της λειψυδρίας».
Επίσης, σημαντικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Ακριώτη, «ο εξοπλισμός των υπαρχουσών γεωτρήσεων εφεδρείας και η άμεση σύνδεσή τους με τα δίκτυα υδροδότησης των περιοχών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υδροδότησης».
Για ν’ αντιμετωπισθεί άμεσα το οξυμμένο πρόβλημα ο προϊστάμενος του Εργαστηρίου της Περιφέρειας, τόνισε ότι «οφείλει η ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και στον κατάλληλο εξοπλισμό τους, στους οικισμούς εκείνους που έχουν μεγάλο πρόβλημα».
Μονάδες αφαλάτωσης
Άμεσος τρόπος επίλυσης και χωρίς μεγάλο κόστος επιβάρυνσης για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος, αποτελεί η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης ή επεξεργασίας νερού. «Οι δυνατότητες που μας παρέχει σήμερα η τεχνολογία είναι πολλές και ιδιαίτερα στην επεξεργασία του νερού. Μπορούμε με χαμηλό κόστος της τάξεως περίπου των 200.000 ευρώ να εγκαταστήσουμε μια μονάδα αφαλάτωσης στην Πέτρα, που αντιμετωπίζει οξυμμένο πρόβλημα υδροδότησης», σημείωσε ο κ. Ακριώτης.
Και συνέχισε: «Πέρυσι, κουβαλούσε η ΔΕΥΑΛ νερό με τα βυτία και με δεδομένο, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ότι έχει εξασφαλίσει την τελευταία που μπορεί να παραχωρήσει η εταιρεία που προμηθεύει τις αντίστοιχες μονάδες. Αν καθυστερήσουμε και στην προμήθεια της συγκεκριμένης μονάδας, τότε, το πρόβλημα θα καταστεί δισεπίλυτο. Συμπληρωματικά, σε ό,τι αφορά την προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης, αντίστοιχες μονάδες επιβάλλεται να τοποθετηθούν στην Ερεσό και στον Πολιχνίτο».
Άξιο αναφοράς αποτελεί η πρόταση του προϊσταμένου του Εργαστηρίου της Περιφέρειας, ο οποίος επί χρόνια έχει μελετήσει κι έχει ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα της υδροδότησης στη Λέσβο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και «η παρέκκλιση των αδειοδοτήσεων και των εγκρίσεων αυτών των έργων, διότι, βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε με απόφαση των δύο δημάρχων έχει κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αν δεν επιταχύνουμε τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν εκταμιευτούν άμεσα τα χρήματα που θα δώσει η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν πρόκειται με τίποτα να προλάβουμε. Κι αυτό καθίσταται στην προκειμένη περίπτωση, τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και τους επισκέπτες, ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου».