Η Μετωποκροταφική άνοια αποτελεί την τέταρτη συχνότερη μορφή άνοιας παγκοσμίως. Όπως και η νόσος Alzheimer, έτσι και η Μετωποκροταφική άνοια είναι νευροεκφυλιστική νόσος, δηλαδή είναι μη αναστρέψιμη νόσος και όσο προχωράει επιδεινώνεται. Μια βασική διαφορά αυτού του τύπου άνοιας από όλους τους υπόλοιπους είναι ότι εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 45-65 ετών, δηλαδή σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία διάγνωσης των άλλων τύπων άνοιας. Η νεαρή ηλικία διάγνωσης δίνει το περιθώριο επιβράδυνσης της ασθένειας αν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο. Παρόλα αυτά επειδή η διάγνωσή της είναι δύσκολη, λόγω των ιδιαίτερων συμπτωμάτων της, δεν είναι ασυνήθιστη η λανθασμένη ή καθυστερημένη διάγνωση της νόσου.
Η Μετωποκροταφική Άνοια παρουσιάζεται με τρεις διαφορετικούς τύπους:
1. -Κύριο σύμπτωμα η αλλαγή προσωπικότητας και συμπεριφοράς: Η συχνότερη μορφή που συναντάται. Η διάγνωσή της είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματα συγχέονται με διαταραχή προσωπικότητας. Συχνά συμπτώματα είναι η άρση αναστολών, η απάθεια, η εκτελεστική δυσλειτουργία, η απουσία ενσυναίσθησης, οι επαναλαμβανόμενες στερεοτυπικές συμπεριφορές ή φράσεις και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
2. -Κύριο σύμπτωμα η διαταραχή λόγου: Παρουσία αφασίας με συχνά συμπτώματα την σημασιολογική άνοια (δυσκολία στην κατονομασία των αντικειμένων), δυσκολία στην ροή του λόγου, δυσκολία στην κατονομασία και την επανάληψη φράσεων.
3. -Κύριο σύμπτωμα οι κινητικές διαταραχές: Συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Πάρκινσον αλλά ξεκινούν μόνο από τη μια πλευρά, δυσκαμψία μυών, μυϊκή αδυναμία.
Επειδή η Μετωποκροταφική άνοια έχει γενετική βάση, είναι πολύ σημαντική η προσεκτική λήψη ιστορικού. Η διάγνωση γίνεται με συμπεριφορική παρακολούθηση και νευροψυχολογικό έλεγχο σε συνάρτηση με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Επειδή η νόσος είναι νευροεκφυλιστική, βασικός στόχος της νευροψυχολογικής αποκατάστασης είναι η επιβράδυνση των συμπτωμάτων και γι’ αυτό συστήνονται νευροψυχολογικές ασκήσεις εντοπισμένες στο σύμπτωμα (ανάλογα με τον τύπο που παρουσιάζεται) σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασία μπορείτε να επικοινωνείτε με την ψυχολόγο Χρυσάνθη Μυρσινιά στα 6978271296, 2310286919 και στο [email protected]