Ρινοπλαστική

Του Γιώργου Στούμπου, Χειρουργού ΩΡΛ Παίδων & Ενηλίκων

 

 

 

 

Η Πλαστική Μύτης – Ρινός (Ρινοπλαστική) έχει ως στόχο την δημιουργία μιας μύτης που ακολουθώντας τις αναλογίες του προσώπου είναι ελκυστική, αλλά και λειτουργική.
Το ζητούμενο της επέμβασης είναι να υπάρχει αρμονία στο πρόσωπο, με φυσιολογική κίνηση κατά την ομιλία και τους μορφασμούς και η μύτη να συμβαδίζει με το φύλο, την ηλικία και την προσωπικότητα του ατόμου. Πολλές φορές επιδιώκεται ταυτόχρονα με την βελτίωση της εμφάνισης και η καλυτέρευση της λειτουργίας της μύτης. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται ο όρος «λειτουργική ρινοπλαστική».
Η πλαστική μύτης θεωρείται επιβεβλημένο ότι θα βελτιώσει την αναπνοή σε περίπτωση προεγχειρητικής δυσχέρειας ή θα την διατηρήσει όταν είναι φυσιολογική.

Η επέμβαση

Η επέμβαση αποτελείται από 2 βασικά μέρη:
-Το πρώτο μέρος – το λειτουργικό – αποτελεί την εργασία στο εσωτερικό της μύτης με στόχο την καλύτερη αναπνοή, την καλύτερη στήριξη του οστεοχόνδρινου σκελετού αλλά και την λήψη μοσχευμάτων.
-Το δεύτερο – το αισθητικό – είναι η επέμβαση στο εξωτερικό τμήμα της μύτης με στόχο την αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος και τις αναλογίες της που θα οδηγήσουν σε μια ωραία μύτη, η οποία θα ταιριάζει στο συγκεκριμένο πρόσωπο και θα το ομορφαίνει.

Οι χειρουργικοί χρόνοι

Αναφέρονται πολλοί διαφορετικοί πιθανοί χρόνοι για την πλαστική μύτης – ρινοπλαστική. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και κατά περίπτωση επιλέγονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί:
-Μικρές τομές εντός των δύο ρουθουνιών (μη ορατές μετεγχειρητικά) και σε περίπτωση «ανοικτής» πλαστικής μύτης ένωση των τομών μεταξύ τους στο κάτω μέρος της μύτης.
-Αφαίρεση του ύβου (καμπούρας) της μύτης
– Ευθειασμός της μύτης (οστέινο ή/και χόνδρινο τμήμα)
-Ανύψωση του κάτω μέρους της μύτης (σε “πεσμένη” μύτη)
-Μορφοποίηση του κάτω μέρους (ακρορρινίου) που μπορεί να περιλαμβάνει λέπτυνση, ανύψωση, ενίσχυση κ.ά.
-Ελάττωση όλων των διαστάσεων της μύτης (σε “μεγάλη” μύτη)
-Αύξηση όλων των διαστάσεων της μύτης (σε “μικρή” μύτη) με την χρήση μοσχευμάτων
– Ενίσχυση του κάτω μέρους της μύτης σε περίπτωση που κατά την έντονη εισπνοή έχουμε το φαινόμενο της εισολκής (collapse)
-Αύξηση της γωνίας της μύτης (όπως την βλέπουμε από κάτω) σε περίπτωση που έχουμε πολύ στενή μύτη (στενή έσω βαλβίδα) και δυσκολία ρινικής αναπνοής
-Λήψη μοσχευμάτων από τις ακόλουθες κατά σειρά προτίμησης περιοχές: Διάφραγμα, άλλες περιοχές της μύτης, αυτί, θωρακική πλευρά
-Αφαίρεση του σκολιού (στραβού) ρινικού διαφράγματος ή μετακίνησή του στην μέση γραμμή εφόσον απαιτείται
– Ελάττωση του μεγέθους των ρουθουνιών
– Συρραφή των τομών με απορροφήσιμα ράμματα (σε ανοικτή πλαστική μύτης τοποθετούνται 3 πολύ μικρά ράμματα στην βάση της μύτης)
-Τοποθέτηση ήπιου πωματισμού στο εσωτερικό της μύτης για 1 ημέρα
– Τοποθέτηση μικρού νάρθηκα στην ράχη της μύτης για 1 εβδομάδα
– Αναισθησία
-Γενική.

Διάρκεια επέμβασης

Συνήθως 1 – 1½ ώρα και ιδιαίτερα σπάνια σε περιπτώσεις στις οποίες γίνεται και λήψη πολλών μοσχευμάτων από άλλες περιοχές η διάρκεια μπορεί να φθάσει και τις 2½ ώρες.

Παραμονή στην κλινική

Εξιτήριο 6 ώρες μετά την επέμβαση. Σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, όπως φαρυγγουπερώιο πλαστική το εξιτήριο γίνεται την επομένη το πρωί.

Αποτέλεσμα

-Μόνιμο
-Συνδυασμός πλαστικής μύτης με άλλες επεμβάσεις
-Εάν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα δυσχέρειας ρινικής αναπνοής και ειδικότερα προβλήματα με το διάφραγμα μύτης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα Εγχείρηση Διαφράγματος – ευθειασμός ρινικού διαφράγματος και καυτηρίαση κογχών – και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για λειτουργική ρινοπλαστική.
-Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού μπορεί να συνδυαστεί με αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

– Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση
– Αφαίρεση του ήπιου πωματισμού την επόμενη ημέρα
– Περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορό) και τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για έναν περίπου μήνα
– Αφαίρεση μικρού νάρθηκα που έχει τοποθετηθεί στην ράχη της μύτης μία εβδομάδα μετά την επέμβαση
– Δεν απαιτούνται καθόλου αναλγητικά
– Αντιβιοτικά δίδονται προληπτικά και μόνο 4 ημέρες
– Δεν γίνεται αφαίρεση των εσωτερικών ραμμάτων διότι αυτά είναι απορροφήσιμα, ενώ στην περίπτωση της ανοιχτής προσπέλασης αφαιρούνται 3 πολύ λεπτά ράμματα ταυτόχρονα με την αφαίρεση του νάρθηκα
– Το οίδημα-πρήξιμο και τυχόν εκχυμώσεις στην περιοχή της μύτης συνήθως είναι πολύ περιορισμένα, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς και είναι εμφανές το 80% του αποτελέσματος.
Ακολουθεί μία περίοδος περίπου 3 μηνών για να φθάσουμε σχεδόν στο σύνολο του αποτελέσματος, ενώ η ισχυροποίηση του ρινικού σκελετού και το πλήρες αποτέλεσμα φαίνονται σε έναν περίπου χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΝέες προσλήψεις στον Δήμο
Επόμενο άρθροΧτύπημα στο κεφάλι