Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

«Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Μία αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά” είναι ο τίτλος εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, στην οδό Τυρταίου 4, πάνω από την κεντρική αγορά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, υπό την αιγίδα του φορέα “Ηλιτόμηνον”. 

Η δράση που διοργανώνεται πανελλαδικά περιλαμβάνει την κατασκευή bonding dolls (κούκλες δεσίματος) από ζεύγη γονέα – παιδιού, που θα σταλούν στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν γονείς με παιδιά έως 14 ετών. Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί. Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται εισιτήριο, καθώς πρόκειται για μια εθελοντική δράση ευαισθητοποίησης με συμβολικό χαρακτήρα. Οι κούκλες που θα κατασκευαστούν εθελοντικά στην Μυτιλήνη, θα δοθούν στην Μονάδα Νεογνών του Βοστάνειου Νοσοκομείου. 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, 15 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Τα πρόωρα μωρά αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών στην Ευρώπη. Η 17η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τις προκλήσεις του πρόωρου τοκετού και να “φωτίσει” τους κινδύνους και τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν τα πρόωρα βρέφη και οι οικογένειές τους παγκοσμίως.

Φέτος τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) με το μήνυμα “Η αγκαλιά ενός γονέα: Μια ισχυρή θεραπεία. Διευκολύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα από τη στιγμή της γέννησης” κάνει ένα παγκόσμιο κάλεσμα για δράση σχετικά με τη Φροντίδα Καγκουρό (KMC). Η KMC είναι η φροντίδα των πρόωρων ή χαμηλού βάρους γέννησης μωρών με συνεχή και παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα ή τον πατέρα. Τα οφέλη της KMC από τη στιγμή της γέννησης τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα είναι πολλά (βελτίωση της θερμορύθμισης του μωρού, πρόληψη των λοιμώξεων, αύξηση μητρικού γάλακτος, θετική επίδραση στην ψυχοκοινωνική και νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του μωρού, μείωση του κινδύνου νεογνικής θνησιμότητας κατά 40%). 

Οι κούκλες δεσίματος/αγκαλιάς (bonding dolls) για τα μωρά που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών συμβολίζει τον έντονο δεσμό που αναπτύσσεται μεταξύ του γονέα και του μωρού του. Η κούκλα δεσίματος είναι πολύ απλή κατασκευή φτιαγμένη με απαλή, πολύ τρυφερή στο άγγιγμα πάνα, που δίνεται στη μητέρα για να την κρατήσει στο στήθος της και να πάρει τη μυρωδιά της, κι έτσι, όταν η κούκλα δοθεί στο μωρό, να του δώσει την αίσθηση ότι βρίσκεται κοντά στη μητέρα του και να του προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια. 

spot_img

More articles

spot_img