Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Μια εβδομάδα διορία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μια εβδομάδα έχουν στη διάθεσή τους οι συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει καμιά δόση εμβολίου κατά του COVID-19, να κλείσουν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση. Και αυτό, καθώς την ερχόμενη Κυριακή εκπνέει η σχετική προθεσμία, ώστε να μην τους επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο που καθορίστηκε έπειτα από την απόφαση της Κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Θυμίζουμε πως το πρόστιμο αυτό έχει ύψος 100 ευρώ τον μήνα με μόνη εξαίρεση τον μήνα αυτό, καθώς θεωρείται «μισός», οπότε αντίστοιχα και το πρόστιμο μειώνεται στα 50 ευρώ. Το ίδιο ύψος προστίμου θα επιβάλλεται επιπλέον στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το συνολικό ποσό προστίμου, ύψους 100 ευρώ. 

Από την εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού εξαιρούνται, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΦΕΚ, εκείνοι που μπορούν με γνωμάτευση γιατρού να αποδείξουν πως έχουν προβλήματα υγείας τα οποία εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου και φυσικά όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Επιπλέον, δεν θα πληρώνουν πρόστιμο οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί άνω των 60 ετών, για τους οποίους εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο μέτρο της υποχρεωτικότητας για τον συγκεκριμένο κλάδο. Με λίγα λόγια αναστέλλεται η εργασία τους, αλλά δεν επιβάλλεται επιπλέον και το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αντίστοιχη πίεση χρόνου δέχονται όμως και τα άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ωστόσο δεν έχουν πραγματοποιήσει αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση του 7μήνου από την ολοκλήρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί από τις 13 Δεκεμβρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού των συγκεκριμένων πολιτών δεν ισχύει και θεωρούνται πρακτικά «ανεμβολίαστοι», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το ζήτημα των προστίμων, αλλά και για τους λοιπούς περιορισμούς που ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Σημειώνεται ότι μετά τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση πρέπει να εκδοθεί νέο πιστοποιητικό (αυτό ισχύει για όλους τους πολίτες), το οποίο έχει άμεση ισχύ και δεν χρειάζεται να παρέλθει το διάστημα των 14 ημερών, όπως ισχύει για τον εμβολιασμό με δύο δόσεις (ή μία, αν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο).

Σε κάθε περίπτωση το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων, ενώ οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Το δε ποσό από τα πρόστιμα θα συγκεντρώνεται σε ειδικό ταμείο και θα διατίθεται στις δομές υγείας.

 

Οι άνω των 50

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την έξαρση της πανδημίας συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών. Το ότι το συγκεκριμένο μέτρο εξετάζεται από την Κυβέρνηση επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως, αν χρειαστεί, να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες», δήλωσε την Παρασκευή, ενώ διευκρίνισε πως δεν εξετάζεται επέκταση σε επαγγελματικές κατηγορίες. Ταυτόχρονα τόνισε πως η εφαρμογή των προστίμων από τις 16 Ιανουαρίου θα γίνει κανονικά, διαψεύδοντας την φημολογία που υπήρχε ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει το ζήτημα και ενδεχομένως να μην επέβαλε πρόστιμα.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img