«Μια φιλία ζωής. Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου»

Η έκδοση “Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης-Tériade”, που κυκλοφόρησε το 2020 φωτίζει κυρίως μέσα από το αρχειακό υλικό του Ιδρύματος Κατακουζηνού, τον βαρύνοντα ρόλο της «φιλίας ζωής» δύο σπουδαίων ανδρών, του καθηγητή Άγγελου Κατακουζηνού και του μεγάλου τεχνοκριτικού Στρατή (Τάκη) Ελευθεριάδη, γνωστού ως Tériade, στην ανάδειξη της τέχνης του ζωγράφου Θεόφιλου και τη δημιουργία του Μουσείου του στη Λέσβο.

«Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης Tériade: Μια φιλία ζωής, Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου».

Tο άρθρο προέρχεται από το κείμενο της Σοφίας Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου στο βιβλίο «Άγγελος Κατακουζηνός – Στρατής Ελευθεριάδης Tériade: Μια φιλία ζωής, Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου» που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού υπό την αιγίδα και με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Επιμέλεια έκδοσης: Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Ζήσιμος Χ. Συνοδινός. Κείμενα: Άγγελος Κατακουζηνός, Λητώ Κατακουζηνού, Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Jean Baelen, Νεκτάριος Βακάλης, Ίρις Κρητικού, Κώστας Μανιατόπουλος, Σοφία Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου.

Το βιβλίο εμπεριέχει έργα τριών σημαντικών καλλιτεχνών του Γιάννη Ευθυμιάδη, του Γιώργου Κόρδη και της Βασιλικής Κολλιπέτσα.

Οι μεταφράσεις κειμένων έγιναν από την Βιολέττα Ζεύκη και τον Δημήτρη Βασιλάκο.

Επεξεργασία αρχειακού υλικού-Σχεδιασμός-Εξώφυλλο-Ηλεκτρονική Σελιδοποίηση: Δημήτρης Χατζημαρινάκης.

Είναι το αποτέλεσμα χρόνων έρευνας της Σοφίας Ε. Πελοποννησίου-Βασιλάκου που ξεκίνησε όταν βρήκε μια επιστολή του Κατακουζηνού, στην οποία παραπονιόταν στον Tériade πως σε μια συνέντευξη που έδωσε είχε «ξεχάσει» να αναφέρει τον ρόλο του και πόσα έκανε για τον Θεόφιλο και τη δημιουργία του Μουσείου.

Ο Tériade αναγνώρισε το λάθος του με μια συμπληρωματική συνέντευξη, αλλά το «κακό» είχε γίνει: Η ιστορία γύρω από τον Θεόφιλο είχε αφήσει απ’ έξω τον Κατακουζηνό.

Η κα Πελοποννησίου θεώρησε χρέος της να τον δικαιώσει με αυτό το βιβλίο αποκαθιστώντας μια ιστορική αλήθεια.