Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μια ιστορία για τη «ζωντανή» εικόνα του Ταξιάρχη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ήταν φθινόπωρο το 2013 όταν βραδινές ώρες αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει τηλεφωνικά, μας επισκέφθηκε ένας προσκυνητής από την περιοχή των Γιαννιτσών  που όπως μας δήλωσε, κάθε χρόνο επισκεπτόταν τη Λέσβο με τη σύζυγό του και την κόρη τους Ταξιαρχούλα. Ο άνθρωπος είχε κάνει το μακρινό ταξίδι προς τη Μυτιλήνη και το Μανταμάδο για να κάνει το τάμα του και επισκέφτηκε τα Νέα της Λέσβου προσκομίζοντας μαζί με τη φωτογραφική μηχανή μία φωτογραφία που είχε τραβήξει κατά την επίσκεψή του τότε ένα καλοκαίρι πριν.

Στη φωτογραφία βλέπετε τη σύζυγό του την οποία φωτογραφίζει ο ίδιος χαμογελαστή μπροστά στην εικόνα του Ταξιάρχη. Οι άνθρωποι έκαναν το τάμα τους, πήραν τα πράγματά τους και τη φωτογραφική μηχανή και έφυγαν τότε το 2013 για το Αγρίνιο. Όταν όμως στο σπίτι τους έβαλαν στον υπολογιστή τις ψηφιακές φωτογραφίες για να τις αποθηκεύσουν, διαπίστωσαν μια λεπτομέρεια που δεν είχαν προσέξει.

Σε μία από τις φωτογραφίες της εικόνας αποτυπώνεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ στη μορφή που τον βλέπετε. Αν προσέξει κανείς η εικόνα του Αγίου αρχάγγελου δείχνει σαν ζωντανή, σαν να έχει μάτια ο Ταξιάρχης και λοξοκοιτάζει τη γυναίκα που προφανώς είχε ευεργετήσει και φέρει το όνομά του. Προσέξτε το πρόσωπο του Αγίου, όπως αποτυπώνεται στη φωτογραφία με τη μύτη και το πηγούνι, θαρρείς και είναι ζωντανός. Και, το κυριότερο, όλοι εσείς οι αναγνώστες μας συγκρίνετε αυτή τη φωτογραφία με οποιαδήποτε άλλη φωτογραφία του Ταξιάρχη έχετε στη διάθεσή σας και με τις ακτίνες του ήλιου να χτυπάνε μέσα από τα τζάμια στην εκκλησία και χωρίς, η διαφορά είναι τεράστια.

Ως είχαμε υποχρέωση εκείνη την περίοδο στείλαμε την εικόνα σε έναν τεχνικό συνεργάτη της εφημερίδας μας, ο οποίος την εξέτασε και μας είπε ότι δεν βλέπει κάποια στοιχεία που να δείχνουν επεξεργασία, δεν είναι δηλαδή φωτομοντάζ, αυτό όμως ποτέ δεν μπορείς να το ξέρεις με απόλυτη σιγουριά.

Δημοσιεύσαμε στις 8 Νοεμβρίου του 2013 τη φωτογραφία ημέρα των Ταξιαρχών, ενώ την είχαμε στείλει και στον εφημέριο του ναού, ο οποίος δεν εξεπλάγη με τόσα θαύματα που, όπως μας είπε, έχει δει!

Από τότε μέχρι τώρα έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το ναό και εμείς ως προσκυνητές και πάντα κάθε φορά στα χρόνια που πέρασαν προσπαθούμε να σταθούμε και να αντικρίσουμε την εικόνα του Ταξιάρχη από διαφορετική γωνία. Να «παίξουμε» με το φως και με τις συνθήκες μήπως τελικά δούμε ότι πρόκειται για κάποιο παιχνίδι της όρασης από το γενικότερο περιβάλλον μέσα στην εκκλησία.  Μέχρι τώρα δεν τα έχουμε καταφέρει. Ούτε κατ’ ελάχιστο δεν καταφέραμε να δούμε αυτό το θέαμα  από μία οποιαδήποτε γωνία στην εικόνα του Ταξιάρχη, έστω και να προσομοιάζει με τη «ζωντανή» εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη φωτογραφία μας.

Εξήγηση δεν μπορέσαμε να δώσουμε τόσα χρόνια και δεν είμαστε οι μόνοι! Υπάρχουν τόσα και τόσα άλλα ανεξήγητα στο προσκύνημα του Μανταμάδου τα οποία ξεπερνούν τα όρια και της λογικής και της επιστήμης.

Το δημοσιεύουμε, λοιπόν, για άλλη μία φορά για όλους εσάς. Κυριακή των μυροφόρων μεθαύριο γιορτάζει τα θυρανοίξια το μεγάλο προσκύνημα. Στις 19:00 αύριο θα τελεστεί ο Μέγας Εσπερινός και στις 7:30 το πρωί μεθαύριο Κυριακή ο Όρθρος, 9:30 ακολουθεί η Θεία Λειτουργία, ενώ στις 11:00 θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του Αρχαγγέλου γύρω από το ναό και θα προσφερθεί το παραδοσιακό φαγητό στους πιστούς.

Ένα προσκύνημα που επισκέπτονται κάθε χρόνο Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλοι ίδιοι και ίσοι μπροστά στους αρχαγγέλους, μπροστά σε αυτήν την απίστευτη ενέργεια που εκπέμπει το προσκύνημα του Μανταμάδου, ένας πραγματικός φάρος για όλο τον πλανήτη εδώ σε αυτή την άκρη του Βόρειου Αιγαίου, τη Λέσβο μας.

                                                                                     Στρατής Σαμιώτης

H εικόνα του Ταξιάρχη Μανταμάδου όπως τη βλέπουμε στις επισκέψεις μας στο προσκύνημα.

Η εικόνα όπως αποτυπώθηκε σύμφωνα με τον ισχυρισμό του προσκυνητή το 2013, από τη φωτογραφική του μηχανή.
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img