Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια κοινωνία άνω-κάτω για τον διαρρήκτη με το σφυρί

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αν και συνελήφθη ένα άτομο το οποίο ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιδιοκτήτη κατοικίας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερο καθώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την κλοπή!!
  • Μαρτυρίες κατοίκων σε μια κοινωνία που αγωνιά μήπως κάποιος συγχωριανός τους πάρει το νόμο στα χέρια του

Άνω-κάτω έχει βρεθεί η κοινωνία στα χωριά της Γέρας, καθώς τον τελευταίο μήνα αποκαλύπτονται διαδοχικά διαρρήξεις η μία μετά την άλλη και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές σε ακατοίκητα σπίτια, δηλαδή σε κατοικίες και εξοχικά που είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ζουν στη Μυτιλήνη και ανεβαίνουν για παραθερισμό ή για να μαζέψουν τις ελιές τους. Ομοίως και σε κατοικίες Γεραγωτών της διασποράς που βρίσκονται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή στο εξωτερικό. 

Το γεγονός ότι επικοινωνούν Γεραγώτες της Αθήνας με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής δείχνει και την αγωνία που υπάρχει, καθώς ο καθένας που βρίσκεται σε απόσταση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση θα αντικρίσει το σπίτι του όταν επιστρέψει. 

 

Ο διαρρήκτης με το σφυρί

Εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα περίπου υπολογίζεται ότι έχουν χτυπηθεί περίπου 10 κατοικίες κυρίως στον Παπάδο αλλά και εξοχικά, όπως επίσης και αποθηκευτικοί χώροι. Στις  διαρρήξεις οι δράστες δείχνουν να ενδιαφέρονται για οτιδήποτε αξίας υπάρχει που θα μπορέσουν να διαθέσουν εξοικονομώντας λίγα χρήματα, εστιάζοντας όμως σε χαλκοσωλήνες και είδη υγιεινής. Από αυτό και μόνο θα μπορούσε να πει κανείς ότι ύποπτοι είναι άτομα Ρομά που έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε τέτοιες υποθέσεις, δείχνοντας ιδιαίτερη «αγάπη» για το χαλκό! Όμως σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι Ρομά. Οι κάτοικοι της Γέρας σκιαγραφούν ως «εγκέφαλο» συγκεκριμένο άτομο της περιοχής τους, ο οποίος είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά μαζί με άλλα πρόσωπα. 

Όλως τυχαίως οι υποψίες που έχουν τον τελευταίο μήνα οι κάτοικοι επιβεβαιώθηκαν μέσα στις γιορτές, καθώς αυτό το άτομο πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από ιδιοκτήτη κατοικίας ο οποίος υπέστη ζημιές πάνω από 2.000 ευρώ. Το θύμα ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με το δράστη τον οποίο  έπιασε μέσα στο σπίτι του να έχει ξηλώσει σωλήνες και είδη υγιεινής και να έχει καθίσει σε μία άκρη για να ξαποστάσει από την… πολλή δουλειά που είχε! 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θράσους με το οποίο λειτούργησε ο συγκεκριμένος δράστης αρκεί να αναφέρουμε ότι αφαιρώντας τις σωληνώσεις έσπασαν τα νερά στην κατοικία, τα οποία έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο δρόμο στο κέντρο του Παπάδου. Ωστόσο αυτό δεν ανησύχησε το δράστη  που συνέχισε ατάραχος το έργο του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Βλέποντας οι γείτονες τα νερά από το σπίτι να τρέχουν χωρίς να γνωρίζουν ότι μέσα σε αυτό υπήρχε διαρρήκτης ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη που ζει στη Μυτιλήνη. Ο άνθρωπος  πήρε το αυτοκίνητό του ανεβαίνοντας στη Γέρα (δηλαδή όλο αυτό διήρκεσε πάνω από μία ώρα μέχρι να ειδοποιηθεί και να φτάσει στο χωριό του). Μπαίνοντας στο σπίτι του βρήκε το δράστη να κάθεται! 

 

Η μαρτυρία

Όπως είπε ο παθών στα Νέα της Λέσβου «ενημερώθηκα από γείτονες ότι έτρεχαν νερά από το σπίτι μας στον Παπάδο. Πήρα το αυτοκίνητο και ανέβηκα στο χωριό. Το τι αντίκρισα δεν περιγράφεται. Όλα ξηλωμένα στο μπάνιο και ο συγκεκριμένος καθόταν σε μια καρέκλα προφανώς για να ξεκουραστεί. Όταν με είδε πήδηξε τον τοίχο και έφυγε, ενώ εγώ πήγα στην αστυνομία και έκανα μήνυση».

Ο διαρρήκτης συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Γέρας μια μέρα αργότερα, αν και το ίδιο απόγευμα σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιδιοκτήτη βρισκόταν στην αγορά του Παπάδου, στον κεντρικό δρόμο της «Πατρικούς», όπως είναι γνωστή η περιοχή. 

Ο δράστης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, καθώς όμως η δικογραφία περιλαμβάνει την «απόπειρα κλοπής» καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη του, αφού τον έπιασε επ’ αυτοφώρω ο ιδιοκτήτης, η υπόθεση παραπέμπεται και λόγω αποχής των δικηγόρων και λόγω εορτών για εκδίκαση κατά την τακτική διαδικασία. Με άλλα λόγια ο δράστης συνελήφθη στη Γέρα, έκανε μία δωρεάν βόλτα στη Μυτιλήνη με περιπολικό και επέστρεψε πίσω στο χωριό του σαν να μην συμβαίνει τίποτα! Για την Αστυνομία πρόκειται για «απόπειρα κλοπής», ενώ για τον ιδιοκτήτη είναι ζημιά που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ!

Η, δε, αστυνομία υποτίθεται ότι συνεχίζει ακόμα να ερευνά την υπόθεση, μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει ενημέρωση για το αν ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί και με άλλα περιστατικά. Σημειωτέον ότι με τον ίδιο δράση έχει έρθει σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο κάτοικος του Παπάδου σε άλλο συμβάν διάρρηξης και μάλιστα εκμυστηρεύτηκε ότι για μια στιγμή σκέφτηκε να πάρει το νόμο στα χέρια του και να τον χτυπήσει, αλλά τελικά δεν το έκανε. Αυτό που φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής είναι μήπως βρεθεί κάποιος συγχωριανός τους, που αγανακτισμένος θα πάρει το νόμο στα χέρια του και τότε κάποιος θα γίνει θύτης και κάποιος το θύμα. Γι’ αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στην αστυνομία να δείξει τη δέουσα προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στη Γέρα «πριν συμβεί κανένα κακό».

 

Οι ανυπολόγιστες διαρρήξεις

Αν και οι διαρρήξεις εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνουν τα 15 περιστατικά, τουλάχιστον με όσες έχουν βρεθεί μέχρι τώρα, παραμένει άγνωστος  ο αριθμός των σπιτιών που ενδέχεται να έχουν χτυπηθεί και δεν το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες λόγω της απουσίας τους από την περιοχή. Όπως μας είπε εκπαιδευτικός της Γέρας, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν επιθυμεί τη δημοσιοποίηση του ονόματός του για να αποφύγει κάποιο εκδικητικό φαινόμενο σε βάρος του από τον δράστη «μόνο η κλοπή που έγινε στην κατοικία συγγενούς μου υπηρεσιακού στελέχους έχει προκαλέσει ζημιές και απώλειες σωληνώσεων και άλλων εξαρτημάτων από λέβητα που εκτιμήθηκαν από υδραυλικούς στα 850€ με 1.000 ευρώ. Μπορεί για την αστυνομία και τη δικαιοσύνη το συγκεκριμένο πρόσωπο να κλέβει σωλήνες που για κάποιους δεν είναι τίποτα, όταν όμως σε εποχές οικονομικής στενότητας μία χήρα γυναίκα πρέπει να βρει 800 και 1.000€ για να φτιάξει ξανά το σπίτι της, για την παθούσα αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ποιος όμως το καταλαβαίνει;». 

 

Και άλλη μαρτυρία

 Ο κ. Φώτης Δουμούζης, συνταξιούχος, που έχει μια αποθήκη λίγα μέτρα από το Μουσείο Βρανά, έπεσε θύμα κι αυτός. Όπως σημείωσε στα Νέα της Λέσβου «δεν είμαι μόνο εγώ, είναι και άλλοι συγχωριανοί. Ο δράστης όπου δεν μπορεί να παραβιάσει την πόρτα έχει πάντα μαζί του μια βαριά (μεγάλο σφυρί) που χτυπάει τους τοίχους μέχρι να ανοίξει τρύπα και να μπει μέσα. Προσωπικά μου έκλεψαν με αυτό τον τρόπο το Δεκέμβριο αγροτικά εργαλεία και υλικά από την αποθήκη μου, για την οποία εκτός από τα κλεμμένα έβαλα και από την τσέπη μου για τα υλικά για να κλείσω τον τοίχο που μου άνοιξαν».

 

Και ο… κάμπος;;;

Με δεδομένο ότι στη Γέρα υπάρχει μεγάλος αριθμός εξοχικών στην περιοχή της Ευρειακής μέχρι το Πέραμα, όπου πρόσφατα εθεάθη άτομο να κινείται ύποπτα έξω από εξοχικό και όταν αντιλήφθηκε τον πολίτη τράπηκε σε φυγή, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι οι διαρρήξεις ίσως είναι πολύ περισσότερες, αλλά θα αποκαλυφθούν σταδιακά όταν θα επισκέπτονται τα εξοχικά τους οι ιδιοκτήτες.

Για όλα τα παραπάνω που εκτυλίσσονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα στην περιοχή της Γέρας (στη μία περίπτωση μάλιστα η κατοικία που χτυπήθηκε βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Παπάδου!) οι κάτοικοι διερωτώνται τι άλλο περιμένει να συμβεί η αστυνομία στην περιοχή τους;; Κι αυτό καθώς η Γέρα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει Αστυνομικό Τμήμα έναντι περιοχών που δεν έχουν τέτοια παρουσία, ωστόσο με τόσες διαρρήξεις μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει δοθεί κάποια λύση στο πρόβλημα, αλλά παρατείνεται η αγωνία τους. 

 

«Ο στρατηγός θα μας σώσει»

Μάλιστα, όπως ανέφερε κάτοικος της περιοχής «έχουμε συγκροτήσει μια ομάδα 5-6 ανθρώπων που προσπαθούμε να συντονίσουμε την κατάσταση και αυτό που σκεφτόμαστε είναι ακόμα και να επισκεφθούμε τον στρατηγό της αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο, τον κύριο Ντουρουντού, τον οποίο εκτιμούμε καθώς διαβάζουμε ότι είναι ένας αξιολογότατος αξιωματικός και να ζητήσουμε τη βοήθεια του. Πιστεύουμε ότι αν ασχοληθεί ο ίδιος θα βρεθεί η άκρη του νήματος και θα μπορέσουμε να ησυχάσουμε», είπε ο ίδιος επικαλούμενος την εμπειρία και το έργο για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, που έχει επιτελέσει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου.

 

Μαθημένοι… 

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινωνία της Γέρας βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιο άτομο που είτε είναι χρήστης ναρκωτικών ή εξαρτημένος από το αλκοόλ. Έχουν περάσει καταστάσεις και καταστάσεις στο μακρινό παρελθόν οι κάτοικοι, ακόμα και με άτομο που τους λήστευε μέσα στα μαγαζιά τους για να μην τους τα σπάσει. Όπως και ένας μεγάλος κύκλος διαρρήξεων, κυρίως σε αγροτικές αποθήκες στο μακρινό παρελθόν, που είχε αναστατώσει πάλι τα χωριά.

Δυστυχώς η κατάσταση σε αυτά τα χωριά γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη όσο οι κοινωνίες ερημώνουν. Τα χωριά που ερημώνουν και αφήνουν πίσω τους κλειστά σπίτια τροφοδοτούν την εύκολη λεία για τον κάθε επιτήδειο. Δυστυχώς αν και η κοινωνία της Γέρας έζησε μεγάλη ακμή από την ελαιοκαλλιέργεια και τη βιομηχανική ελαιουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, δυστυχώς τώρα φθίνει με δραματικούς ρυθμούς. Μια κοινωνία η οποία κάθε χρόνο δεχόταν τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 εργάτες που ταξίδευαν ακόμα και από το Σκαλοχώρι με τους γαϊδάρους για να μείνουν το χειμώνα στη Γέρα και να εργαστούν στα χωράφια, αυτό όμως έχει δώσει τη θέση του σε κλειστές πόρτες σε χωριά, που κάποιες φορές πιάνεται η ψυχή του περαστικού όταν βλέπει άδειους τους δρόμους τις βραδινές ώρες.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η μοίρα των χωριών μας, χωριά στα οποία χτυπά η καρδιά της πραγματικής Ελλάδας αργοσβήνουν έχοντας αφεθεί, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

spot_img

More articles

spot_img