Μια κρυμμένη ευτυχία

Υπάρχει κάτι που όλοι ψάχνουμε και σχεδόν κανένας δεν το βρίσκει. Κάτι που δείχνει δυσεύρετο, αλλά τελικά μπορεί και να μην είναι. Είναι αυτό που κάνει κάποιον να λάμπει. Και είναι κάτι που φαίνεται έντονα. Είναι η ευτυχία και είναι γραμμένη σε πολλά πρόσωπα. Ποια πρόσωπα; Μα φυσικά αυτά που την κουβαλάνε μαζί τους και το ξέρουν. Η αλήθεια είναι πως δεν θα την δεις παντού. Γιατί ο κόσμος, πια, ψάχνει να τη βρει σε λάθος μέρη. Από την τόση μανία που μας διατρέχει να είμαστε ευτυχισμένοι, κάπου έχουμε χαθεί. Καλέ μου αναγνώστη, αν με διαβάζεις τώρα να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος χαμένος εδώ. Και όταν λέω πως χάθηκες δεν εννοώ πως πήρες λάθος δρόμο. Εννοώ πως κοιτάς, μα δεν βλέπεις. Οι περισσότεροι αυτό κάνουμε. Κοιτάζουμε επιφανειακά. Όμως, οι θησαυροί είναι κρυμμένοι.

Καινούργια αυτοκίνητα, καινούργια ρούχα, αγορές σε ακίνητα και πολλά άλλα τέτοια για να πείσουμε τον εαυτό μας πως είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος. Μην με παρεξηγήσεις. Δεν είπα να μην εκπληρώνεις τις υλικές σου διαθέσεις. Μιλάω μόνο για την απληστία που μας κυνηγάει. Κοιτάμε την ποσότητα, αντί να δούμε την ποιότητα. Τι να τα κάνω τα δύο αυτοκίνητα και τις πέντε ντουλάπες ρούχα που έχω στο σπίτι μου; Θα με κάνουν αυτά ευτυχισμένο; Ίσως, για λίγο, ναι. Αλλά μην γελαστείς. Αυτή η ευτυχία είναι παροδική και θα φύγει πριν καν το καταλάβεις. Και θα πρέπει να αγοράσεις άλλα και άλλα και άλλα για να είσαι συνέχεια σε ετοιμότητα. Και στο τέλος θα μείνεις μόνος και άδειος. Κανένα αγαθό δεν θα σε εκπλήσσει και τίποτα δεν θα σε ευχαριστεί.

Καλέ μου αναγνώστη, η ευτυχία σου βρίσκεται μέσα σου. Είναι εκεί και σε περιμένει να την ξεδιπλώσεις. Δεν θα σου δώσω τον ορισμό της ευτυχίας γιατί πολύ απλά πιστεύω πως δεν ορίζεται. Ωστόσο μπορείς να την νιώσεις. Βρίσκεται στις στιγμές. Βρίσκεται σε αυτά που βλέπει η καρδιά και χαμογελάει. Βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα που εσύ αγνοείς. Όταν βγαίνεις από το σπίτι σου, το βράδυ, για να συναντήσεις φίλους και κολλητούς γιατί βιάζεσαι και τρέχεις; Πήγαινε πιο αργά και παρατήρησε τα φώτα στο δρόμο, τις αντανακλάσεις που δημιουργούν, τον κόσμο που περπατάει, τη θάλασσα που σκοτεινιάζει για να συμβαδίζει με τον ουρανό. Την νιώθεις την ευτυχία; Εκεί είναι. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και την καρδιά σου ακόμα πιο ανοιχτή.

Ευτυχία μπορεί να είναι να μοιράζεσαι. Να μοιράζεσαι αγάπη. Να την χαρίζεις και αυτή πάντα να ξέρει να επιστρέφει σε σένα. Ευτυχία μπορεί να είναι οι ώρες που θα ξοδέψεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ευτυχία μπορεί να είναι το να κάθεσαι δίπλα σε κάποιον που αγαπάς χωρίς να έχετε ανταλλάξει κουβέντα. Ευτυχία είναι το γέλιο. Το γέλιο που βγαίνει αυθόρμητα. Ευτυχία πολλές φορές είναι τα δάκρυα. Τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια σου όταν νιώθεις πλήρης και αναγκαίος. Ευτυχία μπορεί να είναι ένα χέρι να σε κρατάει, όταν είσαι λυπημένος. Ευτυχία μπορεί να είναι ένα φαγητό που σου έφτιαξε η αδερφή σου. Ευτυχία μπορεί να είναι ένα μήνυμα στο κινητό. Ευτυχία μπορεί να είναι ένα τραγούδι. Και ενώ εγώ μπορώ να μιλάω για το τι μπορεί να είναι ευτυχία για ώρες, εσύ μόνο ένα πράγμα έχεις να κάνεις. Να συμφωνήσεις με το μυαλό σου να μην προτρέχει και να ζει τις στιγμές. Γιατί στο τέλος αυτές έχουν αξία. Και όταν θα μεγαλώσουμε αρκετά και θα κοιτάμε τι αφήσαμε πίσω μας, θέλω εσύ που με διαβάζεις τώρα, να σκεφτείς πώς θα τα ξαναζούσες όλα από την αρχή.

Ευτυχώς, δεν βρισκόμαστε στον κόσμο μόνο για να πληρώνουμε λογαριασμούς. Η ζωή μας δείχνει πως άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα είναι πιο ευτυχισμένοι και από αυτούς που τα έχουν όλα. Ήρθες στον κόσμο για να ζήσεις όλες αυτές τις ευτυχισμένες πτυχές που η ζωή σου παρέχει. Τα αξίζεις όλα και θα τα έχεις αν εκμεταλλευτείς τις στιγμές. Μην ψάχνεις το δέντρο και παραμελείς το δάσος. Η ευτυχία σου είσαι εσύ και ο θησαυρός βρίσκεται μέσα σου.