ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ: «Μπορούμε με πολλή δουλειά να φτάσουμε στην κορυφή»

Από τα συνεταιριστικά στελέχη με προσφορά στον τόπο μας ο Μιχάλης Bελούτσος συμμετέχει σε έναν συνεταιρισμό – εργαλείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου, έχοντας αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται το αύριο στον τόπο μας. Με καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών για το αιγοπρόβειο γάλα, λόγω της εμπλοκής της Κτηνοτροφικής Μαγνησίας (σε συνεργασία παλαιότερα με το Συνεταιρισμό Στύψης) στην αγορά του γάλακτος. Το παράδειγμα του Συνεταιρισμού Πέτρας δείχνει πως δεν πρέπει κανείς να επαναπαύεται όσο κι αν βελτιώνει τη θέση του. Να γιατί ο Συνεταιρισμός απέκτησε και δικό του εργοστάσιο ξεκινώντας σιγά-σιγά για πρώτη φορά να παράγει τυροκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από το γάλα των μελών του και σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν την προστιθέμενη αξία από την τυποποίηση στο εισόδημά τους.  

Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι άξιες διοικήσεις και οι πολλές ώρες δουλειάς του στελεχιακού δυναμικού.  Ο Μιχάλης Βελούτσος είναι ένας άνθρωπος που έχει να πει και έχει να δώσει στον τόπο. Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει για την Περιφέρεια με τον Αλκιβιάδη Στεφανή και μιλήσαμε  μαζί του για την υποψηφιότητά του, τις προτεραιότητες και το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη συμμετοχή του στην αυτοδιοίκηση.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

-Η ανάμειξή σας με την αυτοδιοίκηση αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για όσους καλύπτουμε το αγροτικό ρεπορτάζ, καθώς σας γνωρίζουμε ως συνεταιριστικό στέλεχος και μάλιστα σε έναν από τους Συνεταιρισμούς-εργαλεία για τον τόπο. Θα ήθελα να μας πείτε γιατί επιλέξατε το ψηφοδέλτιο του κ. Στεφανή, την Περιφέρεια και όχι το Δήμο;

«Η απόφαση της ενασχόλησής μου με τα κοινά δεν ήταν μια προσχεδιασμένη πράξη, αλλά μια τυχαία συνάντηση ήρθε να αλλάξει την καθημερινότητά μου τον τελευταίο μήνα. Ένα βράδυ παρέα με κάποιους φίλους παρευρεθήκαμε σε μια συνάντηση με τον κο Στεφανή. Μου δόθηκε το βήμα, ανέλυσα την προσωπική μου άποψη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Προς έκπληξή μου στο τέλος της συνάντησης ήρθε να με γνωρίσει από κοντά, μου ‘σφιξε το χέρι και κοιτάζοντάς με στα μάτια μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Φανταστείτε την συγκίνηση και την αμηχανία που μπορεί να σου προσδώσει αυτή η στιγμή που ένας άξιος άνθρωπος εθνικής εμβέλειας και όχι μόνο, ζητά από έναν απλό άνθρωπο ενός μικρού χωριού, σε ένα ακριτικό νησί, να συμπορευτεί μαζί του. Η μικρή αντίστασή μου για λόγους εντιμότητας τονίζοντάς του ότι δεν είμαι πολιτικός και ούτε έχω ψήφους δεν ήταν αρκετή. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα σε μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων με το συνδυασμό Νέα Δυναμική». 

-Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε μέσα από την ενασχόλησή σας με την Δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση;

«Από την πρώτη στιγμή τόνισα σε φίλους και γνωστούς ότι η βασική μου προτεραιότητα είναι αυτό που γνωρίζω εδώ και 27 έτη. Ο πρωτογενής τομέας.

Ένας πρωτογενής τομέας που αποτελεί το 80% περίπου της οικονομίας των νησιών μας. Ένας τομέας που προσφέρει ενασχόληση σε νέους και νέες. Ένας τομέας που βαστάει ζωντανά τα χωριά μας και τις παραδόσεις μας. Φανταστείτε η συνεχόμενη υποβάθμισή του τι ζημιά μπορεί να κάνει. Ολόκληρα χωριά να αδειάσουν και οι νέοι να ξενιτευτούν. Μια πολιτιστική ιστορία ενός ευλογημένου τόπου να σβήσει γιατί εμείς δεν σταθήκαμε δίπλα σε κάθε αγρότη – κτηνοτρόφο βοηθώντας τον να εγκλιματιστεί στην νέα εποχή των ραγδαίων αλλαγών.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους απλούς, αγνούς σε μεγάλα χωριά και σε μικρά απόμακρα. Η φιλοξενία τους μέσα από το κέρασμά τους επιβεβλημένη και χωρίς να μπορείς να πεις όχι, αλλά και η λύπη τους για την εγκατάλειψή τους τεράστια. Λίγο-πολύ τα προβλήματά τους ίδια, δρόμος, νερό, ρεύμα, εργασία, εκπαίδευση, γιατρός. Όλοι μάς εξιστορούσαν την αίγλη του χωριού στο παρελθόν και με βαριά την ανάσα ξεφυσούσαν για το παρόν και το μέλλον.

Πώς μπορείς λοιπόν να αγνοήσεις αυτές τις γέρικες ματιές, να γνέψεις θετικά και να γυρίσεις την πλάτη και να φύγεις; Υποσχέθηκα λοιπόν στον εαυτό μου, χωρίς πολλά λόγια να προσπαθήσουμε όλοι μαζί σαν μια ομάδα, έστω και για ένα χωριό, με την ενδυνάμωση των κτηνοτρόφων και των αγροτών να συνεχίσουμε να βλέπουμε παιδικά χαμόγελα στην πλατεία του τόσα, αλλά και άλλα τόσα…». 

-Ποια είναι τα προβλήματα που επισημαίνετε κ. Βελούτσο στην ύπαιθρο και με ποιο τρόπο κατά την άποψή σας μπορεί να υπεισέλθει η Περιφέρεια και να δώσει λύσεις; 

«Το προβλήματα της υπαίθρου είναι λίγο-πολύ ίδια σε όλο το μήκος και πλάτος της αρκεί να θελήσει πραγματικά η περιφέρεια να τα λύσει. Η επίσκεψη προ των εκλογών στα χωριά και η εξαφάνιση για τέσσερα χρόνια των υποψηφίων και εκλεγμένων έχει δημιουργήσει μια άσχημη εικόνα, που ίσως είναι η ώρα να αναστραφεί. 

Για να το επιτύχει αυτό, η καταγραφή των προβλημάτων κάθε χωριού, κάθε περιοχής από κοντά και όχι από τα γραφεία της κεντρικής εξουσίας, θα γεμίσει τον σάκο των θέλω και μπορώ. Η αξιολόγησή τους ως προς την προτεραιότητα και με την βοήθεια της κεντρικής εξουσίας θα δώσει λύσεις. Η δουλειά όμως της Περιφέρειας δεν σταματά εδώ, δώσαμε χρήματα, λύσεις και τελειώσαμε, θα συνεχίζει να παρακολουθεί την προσπάθεια από κοντά και θα καταγράφει την αξία των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Όταν καταφέρουμε και δώσουμε τα εφόδια σε κάθε νεαρό ζευγάρι να ξεκινά τη ζωή του στο χωριό, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε.

Σχολεία πλήρως επανδρωμένα για την σωστή εκπαίδευση των παιδιών, γιατροί δίπλα σε κάθε κάτοικο των χωριών μας, αθλητικές εγκαταστάσεις και κυρίως δημιουργία θέσεων εργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τα πρώτα απαραίτητα. Η εξωστρέφεια θα πρέπει να γίνει σημαία μας μαζί με την μέθοδο και τον προγραμματισμό. Ο πλούτος των αγαθών που μας προσφέρει η γη των νησιών μας και η κτηνοτροφία μας, θα αποκτήσουν και σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο την θέση που τους αξίζει με τη βοήθεια όλων και με οδηγό την Περιφέρεια.

Με παρεμβάσεις τόσο στο χωράφι (αποκτώντας κάθε σάγια νερό, ρεύμα, δρόμο), όσο και στο ελαιοτριβείο – τυροκομείο – σφαγείο (εκμεταλλευόμενοι π.χ. τα απόβλητα για την μετατροπή τους σε ενέργεια και τον σωστό προγραμματισμό της προώθησης των τελικών προϊόντων τους, τόσο σε εθνικές αλλά και διεθνείς αγορές) θα καταφέρουμε τέλος της θητείας μας να βλέπουμε περισσότερα περήφανα χαμογελαστά πρόσωπα.

Για όλα τα παραπάνω έχω πει πολλές φορές πως ούτε μάντης είμαι, αλλά ούτε και μάγος. Όλοι μαζί θα σκύψουμε πάνω στα προβλήματά μας και με υπομονή, πάθος και πολλή δουλειά θα φτάσουμε στην κορυφή. Αλλά κι αν δεν φτάσουμε θα έχουμε βάλει τις βάσεις με τη βοήθεια του Θεού για να φτάσουν τα παιδιά όλων μας».

-Για την ευρύτερη περιοχή της Πέτρας και του Μολύβου την οποία θέλετε ιδιαίτερα να εκπροσωπήσετε ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες; Το ρωτάω αυτό γιατί φέτος για παράδειγμα είχατε πολύ τουρισμό, ο κόσμος έρχεται, βλέπει ότι οι επιχειρήσεις κινούνται, υπάρχουν θέσεις απασχόλησης, άρα πίσω από αυτό δεν είναι ενδεχομένως ορατά τα προβλήματα;

«Το νησί μας και ειδικά οι τουριστικές περιοχές έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι κάτοικοί του βαστάνε επιτρέψτε μου να πω τρία καλάθια. Ελαιοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία, τουρισμός. Τους δίνει την δυνατότητα το ένα να συμπληρώνει το άλλο, αρκεί να λειτουργούν με σύνεση και πρόγραμμα. Επιπλέον η εισαγωγή συναλλάγματος και η κυκλική οικονομία είναι εργαλεία που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Αν και όλα όμως φαίνονται όμορφα, η ελλιπής σύνδεση του νησιού μας με την ηπειρωτική χώρα, ο δρόμος Καλλονής-Πέτρας, η έλλειψη και λανθασμένη διαχείριση του νερού, τα μειωμένα εργατικά χέρια και η έλλειψη ασθενοφόρου έκανε την ζωή των κατοίκων το καλοκαίρι δύσκολη.

Προβλήματα που δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλάκι γιατί η διόγκωσή τους θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Ο συνδυασμός που έχω την τύχη να συμμετέχω έχει καταγράψει τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και σε συνεργασία με τους κατοίκους θα προσπαθήσει για την επίλυση των προβλημάτων».     

-Και να σας δώσω τη δυνατότητα να πείτε δυο λόγια στους ψηφοφόρους για την υποψηφιότητά σας. 

«Η υπευθυνότητα της ενασχόλησής μου με τα κοινά, κάποιες στιγμές συλλογισμού με γεμίζει άγχος για την επόμενη ημέρα. Αν και η πείρα των 27 ετών στον πρωτογενή τομέα και η αναγνωρισμένη προσπάθεια δημιουργίας στα πλαίσια του συνεταιρισμού είναι θετικά εφόδια για το αύριο, η αγωνία που βλέπω στα μάτια των νέων κυρίως, με προβληματίζει έντονα.

Έχοντας και ο ίδιος γευτεί την κοροϊδία κάποιων άμυαλων πολιτικών σε νεαρή ηλικία, δεν αφήνεις την λήθη να σκεπάσει αυτά τα συναισθήματα που έζησες. Πεισμώνεις και διοχετεύεις όλη σου την ενέργεια στους συμπολίτες σου.

Με την επομένη των εκλογών αρχίζει ένας αγώνας που θα διαρκέσει πέντε έτη. Η προσήλωση στο στόχο, που θα βγάλει την περιφέρειά μας από την απομόνωση και την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης, θεωρείται παραπάνω από αναγκαία. Έτσι με το τέλος της πενταετίας περήφανα η σκυτάλη θα περάσει στους επομένους. Σαν επιβράβευση μου φτάνει να δω περισσότερα παιδικά χαμόγελα σε όλες τις πλατείες των χωριών μας, χειμώνα, καλοκαίρι».