Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μικρά Πρωτοδικεία τα Ειρηνοδικεία Καλλονής και Μύρινας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ενοποιούνται τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία στη χώρα και στη Λέσβο, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαθέτουν μόνιμους δικαστές και αυτό για την περιοχή μας αφορά την Καλλονή, καθώς επίσης και τη Μύρινα που το Ειρηνοδικείο ουσιαστικά αναβαθμίζεται σε Πρωτοδικείο, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των φορέων στο δεύτερο νησί του Νομού μας. 

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο προβλέπει ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές), με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Με το νέο σχέδιο έχουμε, για παράδειγμα, στο Νομό Λέσβου στην έδρα του Νομού που είναι η Μυτιλήνη, το Πρωτοδικείο, καθώς και τα Ειρηνοδικεία της Καλλονής και της Μύρινας, που αφού συγχωνευτούν, αναβαθμίζονται σε περιφερειακά Πρωτοδικεία. 

Οι δικηγόροι και στη Λέσβο τάσσονται υπέρ των σχεδιασμών του Υπουργείου Δικαιοσύνης συμφωνώντας ότι με τη μετατροπή τους σε μικρά πρωτοδικεία, θα ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που λιμνάζουν και θα εξορθολογιστεί η κατανομή του όγκου των υποθέσεων.  

Ωστόσο ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας παρότι αναβαθμίζει τα Ειρηνοδικεία Καλλονής και Μύρινας μετατρέποντάς τα σε μικρά πρωτοδικεία, που θα δικάζουν υποθέσεις που αφορούν Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία, προβλέπει την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου, το οποίο έχει συγχωνευτεί τα προηγούμενα χρόνια με το Ειρηνοδικείο της Γέρας. Το αιτιολογικό για την κατάργηση έχει να κάνει με τον όγκο των υποθέσεων που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο δικαστήριο, καθώς γίνεται λόγος για 8 αποφάσεις το χρόνο, δηλαδή ότι έχει μικρό αντικείμενο, όπως επίσης και για την ακαταλληλότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται στο Πλωμάρι.

Ο Π. Παρασκευαΐδης

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης ως αναφορά του την απόφαση της Κοινότητας Πλωμαρίου, που δηλώνει την αντίθεσή της στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου της κωμόπολης. 

Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου λειτουργεί από το 1913 και έχει ήδη συγχωνευθεί με το Ειρηνοδικείο Γέρας, εξυπηρετώντας σήμερα τις δύο αυτές Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό 14.000 κατοίκων. Τονίζει επίσης ότι η κατάργησή του θα προκαλέσει ταλαιπωρία πρόσβασης και οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους που θα υποχρεούνται σε μετακίνηση 80 χιλιομέτρων, αλλά και πρόσθετη καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης αφού όλος ο όγκος των υποθέσεων θα μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, που και αυτό είναι υποστελεχωμένο. 

Επιπλέον, το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου, προέβλεψε την πρόσληψη δικαστικού υπαλλήλου με την υπ’ αριθμ. 44165 οικ. Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ/ Τεύχος ΑΣΕΠ αρ. φύλλου 26/30-8-2023) για εισαγωγή με διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών εκπαιδευόμενων που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων, στα δικαστήρια της χώρας. Ωστόσο ο κ. Παρασκευαΐδης εκτός από την διατήρηση του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου ζητά να μην συγχωνευτούν με τα πρωτοδικεία τα Ειρηνοδικεία Μύρινας και Καλλονής, κάτι που ειδικά για τη Μύρινα έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, καθώς αναβαθμίζεται σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο το Ειρηνοδικείο και ουσιαστικά ο κ. Παρασκευαΐδης ζητά να μην γίνει αυτό!

spot_img

More articles

spot_img