Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Μικρογραφία του Κωσταλέξι στην Επάνω Σκάλα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Η Εισαγγελία Μυτιλήνης έδωσε τέλος στην αθλιότητα στην οποία διαβιούσαν μάνα και γιος σε κατοικία στην περιοχή της Επάνω Σκάλας, καθώς ζούσαν μέσα στα σκουπίδια και στα αποπατήματα, ανήμποροι και οι δυο τους να αυτοεξυπηρετηθούν. Πρόκειται για μία υπόθεση που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μικρογραφία του Κωσταλέξι του 1978.

 

Πίσω από τις πόρτες

Πρόκειται για το σπίτι του Παναγιώτη, ενός ατόμου που αντιμετωπίζει ψυχικά νοσήματα και είναι γνωστή φιγούρα στην αγορά της Μυτιλήνης, καθώς περιφέρεται κάποιες φορές έχοντας πολλές σακούλες με διάφορα αντικείμενα και υλικά, δεμένες γύρω από το λαιμό του. Ο άνδρας αυτός για τον οποίο λέγεται ότι υπέστη κλονισμό της ψυχικής του υγείας μετά από μία απογοήτευση που είχε σε νεότερη ηλικία στη ζωή του, ζούσε με τη μητέρα και τον πατέρα του. Ωστόσο όταν ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή, η κατάσταση στο σπίτι στην Επάνω Σκάλα έγινε εντελώς ανεξέλεγκτη, καθώς η μητέρα αντιμετώπιζε δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτησή της, ενώ ο Παναγιώτης λόγω των δικών του προβλημάτων υγείας δεν είχε επαφή με το περιβάλλον περιμένοντας, όπως έλεγε, την ανάσταση του γονιού του που είχε πεθάνει.

Κάπως έτσι η κατάσταση στο σπίτι τους άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, τα σκουπίδια να συσσωρεύονται, ενώ με παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών η μητέρα μεταφέρθηκε πρόσφατα στο Θεομήτωρ και ο γιος νοσηλεύτηκε μετά από εισαγγελική εντολή. Την ίδια ώρα ανέλαβε ο Δήμος με δικό του συνεργείο για την εξυγίανση της κατοικίας από την οποία μεταφέρθηκαν στοίβες άχρηστων υλικών και σκουπιδιών, καθώς οι περίοικοι δεν μπορούσαν να σταθούν από τη δυσοσμία.  

Η Αντιδήμαρχος, Δήμητρα Αλεξανδρή, προσέγγισε την περίπτωση αυτής της οικογένειας με  ευαισθησία, ενώ μιλώντας στα Νέα της Λέσβου σημείωσε ότι «μέχρι που ζούσε ο πατέρας τα προβλήματα δεν ήταν τόσο έντονα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα άρχισαν οι διαμαρτυρίες των περιοίκων για τη δυσοσμία και σε ό,τι μας αφορά ως Δήμος προσεγγίσαμε όσο μπορούσαμε πιο διακριτικά και καταφέραμε να μεταφέρουμε τη γυναίκα στο Ίδρυμα Θεομήτωρ, ώστε να διαβιώνει σε ένα περιβάλλον που της παρέχει ασφάλεια, σε σωστές συνθήκες υγιεινής και διατροφής και από κει και πέρα να δούμε τι θα γίνει με τον Παναγιώτη. Εμείς ως Δήμος φροντίσαμε να καθαρίσουμε το σπίτι και να το απολυμάνουμε, ώστε όταν επανέλθει από τη νοσηλεία του καθώς μας ενημέρωσαν ότι νοσηλεύεται, να δούμε πώς αλλιώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε για να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα, όσο αυτό είναι δυνατό».

Η επέμβαση των εργαζομένων στην καθαριότητα  του Δήμου έγινε παρουσία της αστυνομίας, καθώς το σπίτι άνοιξε κατόπιν εισαγγελικής εντολής, εφόσον δεν υπήρχαν μέσα σε αυτό οι ιδιοκτήτες. Όπως σημείωσε η κ. Αλεξανδρή στην εφημερίδα μας «η κατάσταση μέσα στο σπίτι ήταν απερίγραπτη, όμως καταφέραμε με το προσωπικό της καθαριότητας του Δήμου μας να βάλουμε μία τάξη και να απολυμάνουμε τους χώρους για να μπορεί να ζήσει άνθρωπος. Το σπίτι πλέον είναι έτοιμο για να δεχτεί τον Παναγιώτη, δεν ξέρω όμως κατά πόσο το παιδί αυτό θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί έστω στοιχειωδώς ή αν θα έχουμε και στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα με τους περίοικους να διαμαρτύρονται και δεν έχουν άδικο και οι δημότες, μπορούμε να τους καταλάβουμε. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη μέριμνα και για τον Παναγιώτη και εδώ είμαστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί από δω και πέρα η επάνοδός του και να παρέμβουμε με αιτήματά μας στις αρμόδιες υπηρεσίες», είπε η Αντιδήμαρχος για την οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η περίπτωση της οικογένειας του Παναγιώτη δεν είναι η μόνη με την οποία ασχολείται, καθώς υπάρχουν και άλλες τέτοιες ανθρώπινες ιστορίες, κυρίως με άτομα που ζουν μόνα τους και η κ. Αλεξανδρή προσπαθεί αθόρυβα να συνδράμει, όπως και την περίοδο των γιορτών που μετέφερε άστεγους σε καταλύματα.

 

Ο Μάκης Βενέτας

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συλλόγου της Επάνω Σκάλας, Μάκης Βενέτας, που γνωρίζει την ιστορία της οικογένειας του Παναγιώτη, σημειώνει ότι «ο Παναγιώτης είναι άκακος και λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει προσπαθήσαμε κατά καιρούς να τον βοηθήσουμε. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι η οικογένεια θα πρέπει να είχε κάποια έσοδα από συντάξεις και ενδεχομένως θα μπορούσαν να καλυφθούν τα έξοδα για να έχουν μία φροντίδα τουλάχιστον ως προς την καθαριότητα και να μην φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, καθώς ο Παναγιώτης πλέον θα μείνει μόνος του στη Μυτιλήνη».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img