Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΜΙΛΕΝΑ ΚΟΝΤΟΥ: «Μεγαλύτερος αντίπαλος ο εαυτός μας»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Κομβικής σημασίας η «χημεία» αθλητή και προπονητή, για τις διακρίσεις σε ένα άθλημα με έντονο παιδευτικό χαρακτήρα
  • Νέα χρυσή εποχή για τον ΝΟΜ, που «υπόσχεται» και άλλες διακρίσεις από αθλητές και αθλήτριές του

Η μία επιτυχία και διάκριση διαδέχθηκε την άλλη για την μόλις 17 ετών Μυτιληνιά πρωταθλήτρια κωπηλασίας Μιλένα Κοντού, που πριν λίγες μέρες επέστρεψε από το Ραζίτσε της Τσεχίας έχοντας καταλάβει την 6η θέση στο τελικό και τη γενική κατάταξη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο διπλό σκιφ. Διακρίσεις, οι οποίες όμως μόνο τυχαία δεν ήρθαν, αλλά προέκυψαν ως αποτέλεσμα μιας στοχευμένης και μεγάλης προσπάθειας, με τη σημαντική υποστήριξη και του προπονητή της στη Λέσβο Αρίστου Βογιατζή, αλλά και γενικότερα του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, ο οποίος κατά πως φαίνεται βρίσκεται στην αυγή μιας νέας χρυσής εποχής. Και αυτό καθώς υπάρχουν κι άλλοι αθλητές και αθλήτριες, με σημαντικές προοπτικές διακρίσεων στο άμεσο μέλλον, σε ένα σκληρό, μοναχικό άθλημα, που όπως λέει και η Μιλένα και ο προπονητής της «ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο ίδιος ο εαυτός μας, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή».

Με τον προπονητή της, Αρίστο Βογιατζή, ο οποίος διέκρινε τις δυνατότητές της και την έσπρωξε προς τις επιτυχίες

Αν κάτι κάνει αξιοσημείωτη την 6η θέση που η Μιλένα και η 20χρονη συναθλήτριά της Ευαγγελία Αναστασιάδου κατέκτησαν στο Ραζίτσε, είναι το γεγονός ότι ανταγωνίστηκαν φτασμένες αθλήτριες, 30 και 35 ετών, με Ολυμπιακές συμμετοχές και μετάλλια, απέναντι στις οποίες κατάφεραν όμως να αφήσουν το στίγμα τους και να καταστήσουν σαφές πως… έρχονται με φόρα και για άλλες διακρίσεις! Το να «πέφτει στα βαθιά», όμως, δεν αποτελεί μια άγνωστη συνθήκη για τη 17χρονη πρωταθλήτρια, που όχι μόνο συμμετέχει αλλά και διακρίνεται σε κατηγορίες που είναι πιο πάνω από την ηλικία της και τα σωματικά της κυβικά. Όχι όμως και από τις αθλητικές της δυνατότητες, όπως αυτό περίτρανα αποδείχτηκε από τις επιδόσεις της: Χρυσό μετάλλιο στο 5ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα «Κλειστής» κωπηλασίας τον περασμένο Δεκέμβρη, δοκιμαστικά που αν και νεανίδα την εντάσσουν στις ομάδες των μεγάλων ανδρών και γυναικών πρωταθλητών της χώρας μας τον Μάρτη, 5η θέση στον πρώτο μεγάλο τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στην καριέρα στο μονό σκιφ Κ23 τον Ιούλιο στο Βαρέζε, Χρυσό στο διπλό σκιφ Κ23 μαζί με τη Στέλλα Νατσιούλα στο Βέλγιο στις αρχές του μήνα και μετά η διάκριση στην Τσεχία. Κι όλα αυτά, ενώ ενδιάμεσα νόσησε με κορονοϊό, χάνοντας προπονήσεις και διατρέχοντας τον κίνδυνο να αποσυρθεί και από αγώνες.

Μεγάλος στόχος για την Μιλένα, η συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, ενώ ήδη αποτελεί παράδειγμα και για άλλους αθλητές και αθλήτριες και για παιδιά, ώστε να ασχοληθούν με την κωπηλασία

Όλα αυτά, όμως, ήρθαν με πολλή δουλειά. «Η Μιλένα είναι ένα παιδί, που πέραν των αθλητικών ικανοτήτων της έχει ρίξει πολλή δουλειά. Έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ότι μπορεί να προσηλωθεί, είναι πολύ σημαντικό αυτό για να πετύχει τον στόχο της, όπως και το ότι είναι δεκτική σε συμβουλές. Αυτή την περίοδο, μετά από δύο διακρίσεις δεν κάνει διακοπές. Αντιθέτως δουλεύει για σημεία, που έχει μικρές αδυναμίες, με στόχο τους επόμενους αγώνες» αναφέρει ο προπονητής της Αρίστος Βογιατζής. Σκιαγραφεί έτσι μερικά απαραίτητα χαρακτηριστικά της κωπηλασίας, ενός αθλήματος μοναχικού και απαιτητικού όχι μόνο σε σωματικές αλλά και σε ψυχικές αντοχές. «Γενικά είμαι και ανταγωνιστική ως χαρακτήρας, παθιάζομαι, και αυτό με βοηθά, έχω την ώθηση να κερδίσω τους αντιπάλους μου», σημειώνει η Μιλένα.

«Θα τα παρατούσα»

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στην κουβέντα μας είναι πως η Μιλένα των τόσων μαζεμένων επιτυχιών το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε πολύ κοντά στο να σταματήσει την κωπηλασία. Από τα… συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε πως ένα διάστημα ήταν μια αθλήτρια στην οποία δεν είχαν διακρίνει τις προοπτικές της και δεν είχαν σκύψει πάνω της για να τη βοηθήσουν να εξελιχθεί. «Ξεκίνησα στην Γ’ Δημοτικού, ήξερα το άθλημα επειδή τα αδέρφια μου ασχολούνταν με την κωπηλασία, και αν και πέρασα και από άλλα αθλήματα τελικά κατέληξα σε αυτό. Κάποια στιγμή, όμως, σκέφτηκα να τη σταματήσω. Θα συμμετείχα σε ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα και αν δεν είχα κάποια επίδοση, θα τα παρατούσα», αποκαλύπτει η Μιλένα.

«Δεν υπολογιζόταν, αλλά στη Μιλένα διακρίναμε τα χαρακτηριστικά εκείνα, που με τη σωστή δουλειά μπορούσαν να της δώσουν ώθηση. Αυτήν ακριβώς τη δουλειά κάναμε, κι αυτό κάνουμε και με κάθε παιδί. Κάθε αθλητής είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αλλιώς τον προσεγγίζουμε» σχολιάζει ο κ. Βογιατζής. Με λίγα λόγια, η Μιλένα στάθηκε τυχερή, καθώς η παρουσία της στον Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης συνέπεσε εν τέλει και με μια γενικότερη αλλαγή προσέγγισης στον Όμιλο, αλλά και της χημείας, που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε εκείνη και τον προπονητή της. Χημείας, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση και εξέλιξη του ταλέντου, που έχει ένας αθλητής, όσο σημαντικό παίζει και η εμπιστοσύνη της οικογένειας προς τον προπονητή και τον Όμιλο γενικότερα, ιδιαίτερα σε αυτές τις μικρές ηλικίες. «Η επίδραση της ενασχόλησης με τον αθλητισμό στον χαρακτήρα του παιδιού, αρκεί για να διαπιστώσει η οικογένεια πόσο σημαντική είναι αυτή», μας λέει ο προπονητής της.

Ειδικά για την αλλαγή προσέγγισης στον ΝΟΜ, αν αυτή έπρεπε να τη συνοψίσουμε με λίγα λόγια, θα λέγαμε πως η ενεργή εμπλοκή ανθρώπων, που προέρχονταν από τα σπλάχνα του Ομίλου και της κωπηλασίας, που μπορούσαν να αντιληφθούν το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, συνέβαλε τα μέγιστα. Σε επίπεδο προπονητών, ο Αρίστος Βογιατζής και ο Βασίλης Μαΐστρέλης, παλιοί αθλητές του Ομίλου με διακρίσεις, και ο Νίκος Σαμαράς, που μόλις αποφοίτησε από τη Γυμναστική Ακαδημία επέστρεψε στο νησί για να βοηθήσει μεταξύ άλλων και τον ΝΟΜ, και σε διοικητικό επίπεδο ο Τάσος Μπαλής και το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Κατέληξα να προπονώ τα παιδιά έπειτα από την προτροπή του αδελφικού μου φίλου Κώστα Κωνσταντάρα, που μαζί ήμασταν πλήρωμα και αθλητές και με “έσπρωξε”. “Θέλουν τη βοήθειά σου”, μου είπε και η παρουσία και του Τάσου Μπαλή ήταν επίσης καθοριστική», υπογραμμίζει ο κ. Βογιατζής.

«Τα μαθήματα που παίρνουμε από τον αθλητισμό, τα αξιοποιούμε πρώτα απ’ όλα στη ζωή πέρα από αυτόν», σχολιάζει με κάθε ευκαιρία ο κ. Βογιατζής

«Έρχονται κι άλλοι»

Μεταξύ άλλων, η Μιλένα κατάφερε να γίνει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους αθλητές. «Οι επιτυχίες αυτές, δίνουν ώθηση και στα υπόλοιπα παιδιά, που προπονούνται στον ΝΟΜ και σε αριθμό ξεπερνούν τα 60. Σκέφτονται πως “αφού τα κατάφερε η Μιλένα, μήπως μπορώ κι εγώ”; Όπως και για εμάς υπήρξαν σημαντικά πρότυπα, αθλητές που μας έκαναν να ασχοληθούμε με την κωπηλασία. Και πιστέψτε μας υπάρχουν πολλά παιδιά που μπορούν και θα πετύχουν διακρίσεις» επεσήμανε ο κ. Βογιατζής, που δίνει και μια “παιδευτική” διάσταση της ενασχόλησης με το άθλημα. «Αυτό που τους λέμε, που είναι το μότο μας, είναι πως εκεί που πρέπει να στοχεύουν είναι ο Θεός. Ο οποίος όμως είναι τόσο ψηλά, που δεν θα τον φτάσουν ποτέ, αλλά θα έχουν ψηλά ανεβασμένο τον πήχη. Αυτό είναι σημαντικό, να μην έχουμε χαμηλά το ταβάνι μας, γιατί μπορεί οι δυνατότητές μας να είναι ψηλότερα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή μας, πάντα το λέμε αυτό, πως ό,τι μαθαίνουμε στον αθλητισμό, το μαθαίνουμε και για τη ζωή πέρα από αυτόν», εξηγεί ο προπονητής.

Πέραν, όμως, των αθλητών που παραδειγματίζονται από τη Μιλένα, σιγά-σιγά υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη στήριξη του ΝΟΜ από οικογένειες αθλητών και όχι μόνο. Και αυτό, καθώς όσο οικογενειακό κι αν είναι το κλίμα και όσο κι αν συμβάλλει αυτό στις επιτυχίες, οι ανάγκες αναβάθμισης του εξοπλισμού και των υποδομών είναι υπαρκτές. «Σκεφτείτε πως πρόσφατα ρίξαμε σε αγώνα σκάφος, που είχε αγοραστεί όταν ξεκινούσαμε εμείς» λέει ο κ. Βογιατζής, σημειώνοντας πως υπήρξαν δωρεές σε σκάφη και άλλα μηχανήματα προπόνησης, που κάνουν πολύ πιο εύκολο το έργο του Ομίλου και την καθημερινή προπόνηση των αθλητών, μεταξύ των οποίων και της Μιλένας.

Όσον αφορά τον επόμενο στόχο της; «Σίγουρα αυτό που θέλω είναι να συμμετάσχω στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες» μας λέει η Μιλένα, που όπως μαθαίνουμε δουλεύει σκληρά, με σκυμμένο κεφάλι και προσήλωση για να το πετύχει. Κι αν κρίνουμε από τα ως τώρα σημάδια, αλλά και από το γεγονός ότι βρίσκεται στο ραντάρ των Ομοσπονδιακών προπονητών και ήδη πέραν του κ. Βογιατζή υποστηρίζουν την προετοιμασία της, είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρει!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img