Αν αγαπάμε τις πίτες είτε είναι γλυκές, είτε είναι αλμυρές είναι γιατί μας χαλαρώνουν και μας κάνουν να νιώθουμε τη σπιτική θαλπωρή.
Ήρθε η εποχή του μήλου. Και η μηλόπιτα θεωρείται η μητέρα όλων των πιτών.
Το ζητούμενο είναι μια σπιτική μηλόπιτα, ζουμερή, γλυκιά, ανακουφιστική, νόστιμη, αφράτη, λιχουδιαστή και εντελώς comfort.
Αν και η καλοκαιρία συνεχίζεται, τίποτα δεν μου χαλάει τη διάθεση για μια ζεστή μηλόπιτα με τσάι περγαμόντο νωρίς το απόγευμα, αγναντεύοντας τον ορίζοντα από μια βεράντα.
Η μηλόπιτα έχει κάτι το συναισθηματικό. Ίσως και γιορταστικό. Σαφώς κάτι το πολύ οικογενειακό, αλλά επίσης θεωρήθηκε – κυρίως από τους Aμερικανούς – και … πατριωτικό γλυκό γνωστό στους κύκλους του US ARMY.
Η βάση μπορεί να είναι σαν αφράτο κέικ ή σαν παντεσπάνι, να είναι η συνταγή της τάρτας από τριφτή ζύμη και μετά να γεμίζει με μήλα φρέσκα ή ελαφρώς βρασμένα ή ψητά χωρίς τη φλούδα.
Η βάση μπορεί να προψηθεί προτού γεμιστεί.
Η γέμιση περιλαμβάνει μήλα ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε φετάκια, ψιλοκομμένα σε κύβους ή τριμμένα, αναμεμειγμένα με ζάχαρη μαύρη, κονιάκ, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο και ενίοτε ξύσμα λεμονιού. Ό,τι τραβάει η καρδιά σας.
Η μηλόπιτα μπορεί να σκεπάζεται με πλέγμα από λωρίδες ζύμης σαν πάστα φλόρα ή τρίμματα ζύμης και ψήνεται, ή να γίνεται ρολό, ένα στρούντελ, ή πίτα, ή κέικ… Σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Ζεστή όμως θέλει σίγουρα σαντιγί ή παγωτό.
Η αναποδογυριστή μηλόπιτα ή τάρτα τατέν είναι γαλλική παραλλαγή της μηλόπιτας, που έγινε από ένα τυχαίο λάθος και καθιερώθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Στην θέση της βάσης τοποθετούνται μήλα που καραμελώνονται με τη ζάχαρη κατά το ψήσιμο και στη συνέχεια αναποδογυρίζεται ώστε τα μήλα να βρίσκονται στο πάνω μέρος.
Η μηλόπιτα της μαμάς μου ήταν πάντα η καλύτερη όπως όλα τα φαγητά και γλυκά όλων των μαμάδων του κόσμου, άλλωστε.
Γεύση μαμαδίστικη, διαχρονική, κλασική και πάντα λαχταριστή.
Σας τη δίνω.
Η μηλόπιτα της μαμάς Στέλλας
Νεότερη συνταγή που την προσάρμοσε στα γούστα της και μας την έφτιαχνε τους κρύους μήνες του χειμώνα κοντά στη σόμπα μας. Αυτή η γυναίκα ποτέ δεν βαριότανε να σκαρώσει κάτι στο πι και φι!
Υλικά
Για τη ζύμη:
- 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε κύβους
- 200 γρ. μαύρη ζάχαρη
- λίγο αλάτι
- 2 αβγά
- 500 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση:
- 3 κόκκινα μήλα
- 3 πράσινα μήλα
- 2 Γκόλντεν μήλα ή Φούτζι
- ξύσμα χοντρό από 1 λεμόνι
- χυμό από ½ λεμόνι
- 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα
- 2 κ.γ. κορν φλάουρ
- 1 σφηνάκι brandy
- 3-4 κ.σ. μαύρες σταφίδες προαιρετικά
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει.
- Ρίχνετε το αλάτι, τα αβγά και το αλεύρι.
- Μαζέψτε τη ζύμη ελαφρά με τα χέρια και σχηματίστε μια μπάλα, χωρίς να τη ζυμώσετε. Καλύψτε με μεμβράνη τη ζύμη και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30’.
Για τη γέμιση
- Ξεφλουδίζετε τα μήλα, πετάτε τα σπόρια και τα κόβετε σε κύβους.
- Σε μεγάλο μπολ αναμίξτε τα μήλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατέψτε.
- Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο (24 εκ.) τοποθετείστε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Βουτυρώνετε τις πλευρές της φόρμας.
- Παίρνετε περίπου τα 2/3 της ζύμης, το ακουμπάτε στη φόρμα και πιέζοντας με τα δάχτυλα το στρώνετε σιγά-σιγά ώστε να καλύψει πάτο και πλευρές με περίπου το ίδιο πάχος.
- Βάζετε μέσα τη γέμιση πιέζοντας με σπάτουλα τα μήλα, ώστε να συμπιεστούν αρκετά και να μειωθούν τα κενά.
- Την υπόλοιπη ζύμη, την απλώνετε πάνω στη γέμιση για να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Ψήνετε τη μηλόπιτα στους 170ºC για 1,30 ώρα. Μετά τα πρώτα 40’ αν δείτε ότι η πάνω επιφάνεια σκουραίνει πολύ, καλύψτε τη χαλαρά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει αρκετά (2-3 ώρες τουλάχιστον) πριν αφαιρέσετε τη φόρμα, γιατί η ζύμη θα διαλυθεί. Κόβετε την μηλόπιτα σε μεγάλα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι, και σερβίρετε όλα τα ψίχουλα μαζί γιατί τρίβεται.