Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Τη Λέσβο επισκέφτηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Υπουργός παρέστη στα εγκαίνια του νέου λιμενικού σταθμού στον Μόλυβο, ενώ αργότερα βρέθηκε στη Μυτιλήνη, όπου επισκέφτηκε πλοία του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, της Frontex και συνομίλησε με τα πληρώματά τους. Αργότερα μέσα στην ημέρα συμμετείχε σε περιπολία φύλαξης των συνόρων με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων στα σκάφη των Σωμάτων ο κ. Πλακιωτάκης έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων, με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές της Λέσβου, επαίνεσε τους λιμενικούς «που επιχειρούν με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σώζουν ανθρώπινες ζωές, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας»

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη, αν χρειαστεί, να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και ότι γι’ αυτόν τον λόγο την τελευταία τριετία το Λιμενικό ενισχύεται με νέα σκάφη, με σύγχρονο εξοπλισμό, πρόγραμμα με προϋπολογισμό πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως είπε, έχουν αυξηθεί και οι οργανικές θέσεις κατά 1.500. 

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι «η Ευρώπη οφείλει να πιέσει πολύ περισσότερο την Τουρκία, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Να πάψει να ανέχεται τα κυκλώματα των διακινητών, να σταματήσει τη δράση τους, να τα εξαρθρώσει. Μόνο έτσι θα σταματήσουν οι θάνατοι στις θάλασσες». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ τόνισε πως ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος «όμως αυτό θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη, θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο να επικρατήσει η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», ενώ πρόσθεσε για τα πληρώματα των σωμάτων ότι έχουν «απόλυτη ετοιμότητα να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση και απειλή»

Κλείνοντας ο Υπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην αξιέπαινη δράση του Λιμενικού Σώματος χάρη στην οποία «βιώνουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό πάνω από 80%. Το 2019 οι παράνομα εισερχόμενοι στη Μυτιλήνη ήταν περίπου 27.000, σήμερα, το 2022, είναι περίπου 1.800. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσπάθεια των Λιμενικών, βεβαίως και σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Frontex, έχουν στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις». Τέλος, δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο της Γενικής Γραμματείας και Νησιωτικής Πολιτικής, χάρη στο οποίο έχει αναβαθμιστεί, όπως είπε, η νησιωτικότητα, κυρίως μέσω χρηματοδοτήσεων, αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας «που ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό του ρόλο».

spot_img
- Advertisement -

More articles