Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Μήνυσαν τον Κατζανό γιατί έβαψε το Γενί Τζαμί!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Η προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι έχει σχέση με την καλύτερη οργάνωση για την έλευση των Τούρκων τουριστών καθώς αναμένεται μεγάλο κύμα από τη γείτονα χώρα εντός του Απριλίου, λόγω της γιορτής που ακολουθεί στο τέλος του ραμαζανιού, επεκτάθηκε και στο Γενί Τζαμί, όπου πραγματικά μέσα σε μία εβδομάδα με την φροντίδα του Αντιδημάρχου, Γιώργου Κατζανού, έγινε ελαιοχρωματισμός εξωτερικά και τοποθετήθηκε φωτισμός, ώστε η παρέμβαση αυτή του Δήμου να έχει εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Ωστόσο καθώς ακριβώς πρόκειται για οθωμανικό μνημείο ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλος Τριανταφυλλίδης, κατέθεσε χθες Κυριακή μήνυση κατά του Αντιδημάρχου με το αιτιολογικό ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν παράνομα, δεδομένου ότι πρόκειται για μνημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου το έργο θα έπρεπε να είχε γίνει μετά από μελέτη και με την έκδοση σχετικών αποφάσεων και αδειών από την Αρχαιολογία, με φορέα υλοποίησης την Αρχαιολογία και όχι τον Δήμο Μυτιλήνης.  

Το Γενί Τζαμί μετά τον χρωματισμό και τον φωτισμό χθες το βράδυ

Ο κ. Κατζανός δηλώνει ότι δεν γνώριζε αυτή την προϋπόθεση και δική του πρόθεση ήταν να εξυγιάνει το χώρο στον οποίο άλλωστε είχε παρέμβει από το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας και έγινε ο χρωματισμός του τοίχου στην αυλή του μνημείου για την κάλυψη των διάφορων γκράφιτι. Όπως είπε ο κ. Κατζανός στα Νέα της Λέσβου απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Αν είναι να με καταδικάσουν επειδή καθάρισα το Γενί Τζαμί και το βάψαμε με τους εργάτες βάζοντας και κάποια προβολάκια για να το βλέπουν και να το χαίρονται οι Τούρκοι τουρίστες, τότε αφήνω τον κάθε πολίτη να κρίνει. Εγώ δεν θα κάνω άλλο σχόλιο. Ας με καταδικάσουν. Η ιστορία θα με αθωώσει», είπε ο κ. Κατζανός χρησιμοποιώντας τη φράση του Φιντέλ Κάστρο.

Η παρέμβαση Χριστόφα

 Οι πρώτες παρεμβάσεις στο Γενί Τζαμί ξεκίνησαν από τον ίδιο το Δήμαρχο όταν καλύφθηκαν τα γκράφιτι μετά από χρόνια και μάλιστα αυτή η παρέμβαση του κ. Χριστόφα ήταν που άναψε τη σπίθα για να γίνει και ο χρωματισμός εξωτερικά και να τοποθετηθούν και τα φωτιστικά κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών από τον Αντιδήμαρχο. Η παρέμβαση Κατζανού που δεν πήρε δημοσιότητα έγινε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και το Σάββατο τέθηκε σε λειτουργία ο φωτισμός, οπότε βλέποντας την αλλαγή κάποιοι διερχόμενοι προφανώς ενοχλήθηκαν από το βάψιμο του μνημείου και ενημέρωσαν την Αρχαιολογία. Επομένως ο διευθυντής της υπηρεσίας προχώρησε σε μήνυση κατά του Δήμου Μυτιλήνης και προσωπικά κατά του Αντιδημάρχου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για αυτή την παρέμβαση καθώς υλοποιήθηκε με μέριμνα της δικής του Αντιδημαρχίας. 

Ενώ εδώ και ένα μήνα περίπου έχει προηγηθεί η παρέμβαση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με τον χρωματισμό για την κάλυψη των διάφορων γκράφιτι στον αύλειο χώρο του μνημείου

Πληροφορίες ανέφεραν ότι από την παρέμβαση Κατζανού παρότι την ξεκίνησε ο ίδιος, είναι ενοχλημένος ο Δήμαρχος κ. Χριστόφας, δεδομένου ότι η δική του παρέμβαση περιοριζόταν στην κάλυψη των γκράφιτι στον τοίχο γειτονικού ακινήτου και όχι του μνημείου, ενώ με τον κ. Κατζανό είχαν συμφωνήσει να γίνει καθαρισμός του χώρου και όχι παρεμβάσεις με χρωματισμούς και φωτισμό.  Ωστόσο ο κ. Κατζανός σημειώνει ότι ο φωτισμός είναι εντελώς πρόχειρος για τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να αφαιρεθεί χωρίς κάποια ζημιά στο μνημείο καθώς δεν είναι μόνιμη εγκατάσταση, ενώ για το χρώμα δηλώνει ότι έχει μετατρέψει σε κόσμημα το Γενί Τζαμί στην Παλιά Αγορά και όπως είπε «ας ρωτήσουν τους Τούρκους επισκέπτες να μας πούνε αν τους αρέσει αυτή η παρέμβαση ή όχι».

Το Γενί Τζαμί πριν την παρέμβαση του Γιώργου Κατζανού.

Πάντως ο Αντιδήμαρχος φέρεται ενοχλημένος από την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ο διευθυντής της Αρχαιολογίας και γι’ αυτό το λόγο έχει αναθέσει την υπόθεσή του στο γραφείο του γνωστού ποινικολόγου των Αθηνών, Αλέξη Κούγια, ο οποίος μάλιστα σήμερα Δευτέρα, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται να ταξιδέψει εσπευσμένα στη Μυτιλήνη για να ενημερωθεί για τη δικογραφία σε βάρος του Αντιδημάρχου και να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Update 

Πρόκειται για το πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα των Νέων της Λέσβου 

spot_img

More articles

spot_img