Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΜΕΩΝ: «Η ζωή μας δεν έχει ανάγκη από σταυροφόρους»


Χωρίς προηγούμενο ήταν χθες, γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Αγιάσο, με επίκεντρο ένα από τα αρχαιότερα κειμήλια του προσκυνήματος, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, εγκολπωμένο στον Σταυρό Ευλογίας, προσφορά του Οσίου Αγάθωνος που τον μετέφερε στην περιοχή μαζί με την εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας, η αγιογράφηση της οποίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.

«Η ζωή δεν χρειάζεται σταυροφόρους», είπε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών

Προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιακώβου, ήταν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών, που έφτασε εδώ από τις προηγούμενες ημέρες μεταφέροντας ένα τεμάχιο από το λείψανο του Οσίου Αγάθωνος και το προσέφερε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Χάλικα, όπως έγραψαν τα Νέα της Λέσβου, ενώ χθες στην Αγιάσο καθήλωσε το ποίμνιο με το κήρυγμά του τονίζοντας χωρίς περιστροφές ότι η ζωή μας δεν έχει ανάγκη από σταυροφόρους, αλλά από σταυρωμένες υπάρξεις. Προσκεκλημένος επίσης του Δεσπότη της Μυτιλήνης ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Ιερόθεος, ο οποίος έφτασε στη Λέσβο με τη συνοδεία προσκυνητών από το δεύτερο νησί του Νομού μας.           

Προσφωνώντας τους αρχιερείς ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης αναφέρθηκε στην ιστορία του ιερού προσκυνήματος της Αγιάσου και ιδίως στην καθιέρωση του τρόπου εορτασμού της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι η τελευταία μεγάλη πανήγυρις του προσκυνήματος κατά την θερινή εόρτια περίοδο. 

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Τετάρτης χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ο Σταυρός του Χριστού δεν είναι απλώς το ιερότερο σύμβολο της Εκκλησίας, αλλά κυρίως είναι η διακήρυξη της αιώνιας αποστολής της στον κόσμο και η φανέρωση ποιότητας της ταυτότητας της διακονίας της. Η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού στο ξεκίνημα του κάθε νέου εκκλησιαστικού έτους γίνεται για να διασφαλίσει η Εκκλησία την γνησιότητα της πίστεως και για να κατευθύνει την ορθότητα της θρησκευτικότητάς μας». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «ο Χριστός με το Σώμα Του καθηλωμένο στο ξύλο του Σταυρού ένωσε τον ουρανό με τη γη στην κάθετη διάσταση, ενώ ανοίγοντας μαρτυρικά τα χέρια Του στην οριζόντια διάσταση ήνωσε τα το πριν διεστώτα, αγκαλιάζοντας και ενοποιώντας τα πάντα. Έτσι προτύπωσε ο Σταυρός την αναγκαία σύζευξη της σχέσης που πρέπει να έχουμε οι άνθρωποι με το Θεό και με τους συνανθρώπους μας, για να είναι ουσιαστική και όμορφη η ζωή μας».

Στον Όρθρο, στην τελετή της Υψώσεως και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος Συμεών, τον οποίο συνόδευαν ο Καθηγούμενος της Μονής Αγάθωνος π. Γερμανός, ο Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος και ο Διευθυντής του Ωδείου “Γερμανός ο Μελωδός” Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος Συμεών «αναφέρθηκε στην εκούσια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στο εκούσιον Πάθος του Κυρίου και στην εκούσια άρση του Σταυρού από τον κάθε ένα χριστιανό. Ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό όχι λόγω κάποιας αναγκαιότητας, διότι είναι ανενδεής ο Κύριος. Δεν υπάρχει βία στον Θεό. Ο Χριστός ανέβηκε στον Σταυρό από αγάπη και έρωτα για τον άνθρωπο, για να σωθεί ο άνθρωπος. Ο Σταυρός είναι ταυτισμένος με το μυστήριο της Ελευθερίας. Σταυρός και Ελευθερία είναι δύο ταυτόσημοι δρόμοι, που οδηγούν στην Ανάσταση, στην αιωνιότητα». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο προσκλητήριο, που απευθύνει ο Χριστός σε κάθε άνθρωπο: «Όποιος από εμάς θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό, εκούσια και θεληματικά θα αναλάβει τον σταυρό του, θα επιλέξει δηλαδή τον αγαπητικό και θυσιαστικό τρόπο ζωής, θα επιλέξει την ζωή της ταπείνωσης, της υπομονής, της αυτοθυσίας, της προσφοράς. Αυτή είναι η σταυρωμένη ζωή. Οι κοσμικοί άνθρωποι υψώνουν με τις επιλογές τους διεκδικήσεις και δικαιώματα, ενώ όσοι ακολουθούν τον Σταυρό του Χριστού επιλέγουν τον δρόμο της θυσίας και της ανιδιοτέλειας. Η ζωή μας έχει ανάγκη από σταυρωμένες υπάρξεις και όχι από σταυροφόρους, που με σημαία τον σταυρό υπηρετούν σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες».

Εκπρόσωποι αρχών και αυτοδιοίκησης και υποψήφιοι χθες στην Αγιάσο

Ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού στην Αγιάσο συνοδεία εκπροσώπων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών αρχών του τόπου, υποψηφίων της Αυτοδιοίκησης, καθώς και διοικητών των Σωμάτων Ασφαλείας και του στρατού.

Από τη λιτανεία στο χωριό

Στον Άγιο Θεράποντα 

Την επέτειο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού τίμησαν χθες οι εκκλησίες από άκρη σε άκρη στη Λέσβο. Στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη αυξημένη ήταν η προσέλευση το πρωί στο Ναό του Αγίου Θεράποντα, όπου παρέστησαν και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, καθώς ο Σύλλογος χρόνια τώρα την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κρατά κλειστές τις επιχειρήσεις, ενώ κατά την ακολουθία της αρτοκλασίας που τελείται στον Εσπερινό προσφέρει τους άρτους. 

Εκτός από τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, στον Άγιο Θεράποντα παρέστησαν χθες και οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Βατός και Στρατής Τζιμής.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img