Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Αφήσαμε πίσω το μεταναστευτικό, πάμε μπροστά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Στόχος η εκλογή και δεύτερου Βουλευτή της ΝΔ στο Νομό Λέσβου», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ερμού

«Έχουμε όραμα για το Βόρειο Αιγαίο. Κλείσαμε τις εκκρεμότητες με το παρελθόν και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», δήλωσε από τη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του σε κρίσιμα Υπουργεία. Στόχος της ΝΔ, όπως είπε, είναι η εκλογή και δεύτερου Βουλευτή του κόμματος στο Νομό μας στις εκλογές που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. «Όταν θα ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της 21ης Μαΐου θα είναι άδειες, αλλά όταν θα κλείσουν πρέπει να είναι γεμάτες με ψηφοδέλτια της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, που έχει περάσει πλέον στα χέρια του Δήμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης. Εκεί έγινε η παρουσίαση της αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη και του έργου του Υπουργείου Μετανάστευσης αναφορικά με την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό από τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο χώρο αυτό θα ανεγερθούν Μουσικό Σχολείο, Ειδικό Σχολείο, Φοιτητική Εστία, Συνεδριακό Κέντρο και Κέντρο Καινοτομίας.

«Είμαι υπερήφανος για τη μεταναστευτική πολιτική»

Κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το 2019 υπήρχαν πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο στο κολαστήριο της Μόριας που πλέον δεν υπάρχει. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι’ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας. Εφαρμόσαμε μία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία». Ο Κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε επίσης να ξανάρθει στο νησί μας ως πρωθυπουργός για τα εγκαίνια των έργων που έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν στο πρώην ΚΥΤ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα». Παράλληλα μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. 

Επίσκεψη στο Κάστρο

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη, ήταν το Κάστρο Μυτιλήνης. Ο Κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους του μνημείου, ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ανάδειξη του πολιτισμού κάθε περιοχής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. 

Από εκεί, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, όπου χαιρέτησε και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες, ενώ ακούγονταν συνθήματα από τους νεολαίους «όλο το Αιγαίο είναι μπλε», δίνοντας τον παλμό της προεκλογικής συγκέντρωσης. Την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη προλόγισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας Ν. Λέσβου της ΝΔ, Προκόπης Τζιμής, τονίζοντας ότι θα είναι και ο αυριανός πρωθυπουργός μετά από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

«Συμβόλαιο εμπιστοσύνης»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Λέσβος έχει γυρίσει σελίδα και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά, όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους λιμενικούς για το έργο τους και για το γεγονός ότι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Το ζητούμενο για εμάς είναι το μέλλον. Δεν έταξα θαύματα, αλλά τήρησα τις δεσμεύσεις μου και έχω ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης μαζί σας», είπε απευθυνόμενος στους πολίτες ο Κ. Μητσοτάκης. 

«Κράτησα τη χώρα ασφαλή απέναντι σε όλες τις κρίσεις. Ενίσχυσα την εθνική άμυνα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σκέφτονται να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε επίσης. 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης του ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι την επόμενη 4ετία θα προσληφθούν 10.000 νοσηλευτές, ενώ ήδη έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για τους 4.000. Εξάλλου, επέμεινε στην ανάγκη «αξιολόγησης παντού και για όλους», όπως είπε, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους τομείς.

Αύξηση μισθών και συντάξεων

Σε ό,τι αφορά την οικονομία και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι το market pass είναι μια προσωρινή ανακούφιση για τους πολίτες, αλλά η οριστική λύση θα δοθεί με την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. «Ήδη, επί ημερών μας, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από 650 σε 780 ευρώ και στόχος μας είναι να φθάσει τα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός θα κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ. Επίσης, εμείς αυξήσαμε τις συντάξεις και θα τις αυξήσουμε ακόμη περισσότερο αφήνοντας στην άκρη τους νόμους Κατρούγκαλου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του στην αγορά ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι επικείμενες εκλογές είναι οι κρισιμότερες από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και αυτό θα πρέπει να το αναλογιστούν όλοι οι ψηφοφόροι πριν φθάσουν στην κάλπη. 

“340+Έργα για το Β. Αιγαίο του 2030”

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου “340+Έργα για το Β. Αιγαίο του 2030” στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ομιλία του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλάνισε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα προηγούμενα χρόνια και εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την  ομαλοποίηση της κατάστασης. Συμφώνησε με τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων, σημειώνοντας τον σημαντικότατο ρόλο του Λιμενικού Σώματος. 

Στην συνέχεια, ο κ. Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, χαρακτηρίζοντας το Βόρειο Αιγαίο ως ένα μεγάλο εργοτάξιο. Αναφέρθηκε στην άπλετη – όπως τόνισε – χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και την  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ακόμη έθεσε στον πρωθυπουργό σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους νησιώτες, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, η μείωση του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά πλην των τριών μεγάλων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, η απλοποίηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση που έχει υποβάλει η Περιφέρεια στους αρμόδιους Υπουργούς για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω του «Smart Στάνη», την οποία ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες των Υπουργών Γιάννη Πλακιωτάκη, Νότη Μηταράκη, Λίνας Μενδώνη, Γιώργου Γεωργαντά, των Υφυπουργών Γιώργου Καραγιάννη, Λευτέρη Οικονόμου, Χρήστου Τριαντόπουλου, Ζέτας Μακρή και Σοφίας Ζαχαράκη, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΤΑΪΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, οι οποίοι παρουσίασαν τα έργα που υλοποιήθηκαν, ανά τομέα, από το 2019 μέχρι σήμερα και όσα έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα χρόνια.

«Είναι ντροπή…»

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τις εικόνες που διέσυραν – όπως είπε – τη χώρα, επί σειρά ετών: «Σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και διέδιδαν fake news για την μικρή Μαρία στον Έβρο. Είναι ντροπή ακόμη και σήμερα να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην χρηματοδοτήσει τον φράχτη στον Έβρο». 

Αναφερόμενος στα έργα που υλοποιούνται στα νησιά μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ίδια αναπτυξιακή πολιτική θα συνεχιστεί και με την επόμενη κυβέρνηση. «Υλοποιούνται πολλά έργα στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και το φράγμα Τσικνιά, ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ολοκληρώνεται το λιμάνι Σιγρίου, ο οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου και θα ξεκινήσει σύντομα ο άξονας Καλλονής – Πέτρας», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να ζυγίσουν την ψήφο τους και να σκεφτούν: «Ποιος λύνει τα προβλήματα; Αυτό μένει πέρα από τα χρώματα. Εμείς είμαστε εδώ για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img