Τουλάχιστον περίεργες θα χαρακτηρίζαμε τις καταγγελίες μη κυβερνητικής οργάνωσης σχετικά με την άφιξη προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και την «εξαφάνισή» τους, χωρίς να υπάρχει επίσημη καταγραφή τους σε κάποια δομή φιλοξενίας. Ειδικότερα οι καταγγελίες έχουν να κάνουν με την άφιξη βάρκας στην οποία επέβαιναν – κατά δήλωσή τους – 34 άτομα, τα οποία κατά τη συνήθη – τους τελευταίους μήνες – τακτική διέφυγαν στο βουνό, φοβούμενοι πως αν εντοπίζονταν θα μεταφέρονταν ξανά στην Τουρκία. Οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή, από αυτά τα άτομα όμως μόλις 26 καταγράφονται ως εισαγωγή στο ΚΥΤ, με τους υπόλοιπους 8… να αγνοούνται, με τα καταγγελλόμενα να εκθέτουν τον κρατικό μηχανισμό.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή… Η βάρκα με τους 34 επιβαίνοντες φέρεται να έφτασε τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου στην περιοχή της Αγριλιάς νότια της Μυτιλήνης, με τους μετανάστες να διαφεύγουν στην ευρύτερη δασική περιοχή της Αμαλής, αλλά να επικοινωνούν λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα με την εν λόγω οργάνωση, ζητώντας βοήθεια και συμβουλές για το πώς πρέπει να κινηθούν ώστε να αιτηθούν άσυλο. Στις 10:30 περίπου το πρωί, δεύτερη οργάνωση στέλνει email στις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων το ΚΥΤ, η Αστυνομία, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ.ά. ενημερώνοντας για την άφιξη των μεταναστών από χώρες της Αφρικής (μεταξύ των οποίων 13 παιδιά), την τοποθεσία τους (συνοδευόμενη με σχετικές φωτογραφίες) και πληροφορίες γι’ αυτούς, καθώς και για την πρόθεσή τους για την υποβολή αιτήματος ασύλου.
Το απόγευμα του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων της Λέσβου», στο ΚΥΤ γνώριζαν για την άφιξη και θα πραγματοποιούσαν τις εισαγωγές εφόσον οι αρμόδιες αρχές εντόπιζαν τους μετανάστες και τους οδηγούσαν εκεί. Σύμφωνα με την οργάνωση, ωστόσο, οι νεοαφιχθέντες κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλής από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι και τις επόμενες ημέρες, χωρίς κανείς να τους εντοπίσει. Εν τέλει, μετά από αρκετά 24ωρα και ενώ λάμβαναν οδηγίες από την οργάνωση που φέρεται να τους καθοδηγούσε για να κατευθυνθούν εκεί, κάποιοι από αυτούς εμφανίστηκαν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Μαυροβούνι, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται, με την οργάνωση από την πλευρά της να φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Πολλά ερωτήματα
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επισήμως δημοσιεύονται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι καταγράφεται μια εισαγωγή 26 ατόμων την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Ουδείς όμως μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πρόκειται για άτομα που επέβαιναν στη βάρκα που έφτασε το προηγούμενο Σάββατο στην Αγριλιά, ή αν επέβαιναν σε διαφορετικές βάρκες, καθώς έφτασαν με τα πόδια και εμφανίστηκαν οι ίδιοι στη δομή για να καταγραφούν σε αυτή.
Προφανώς και προκύπτουν πολλά ερωτηματικά από αυτή την υπόθεση και τις καταγγελίες. Δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί η άφιξη των μεταναστών στη Λέσβο πριν από δέκα μέρες, καθώς πέρα από το φωτογραφικό υλικό και το στίγμα τους κατά τις επικοινωνίες με τις οργανώσεις, υπάρχει και η καταγραφή της εισαγωγής τους στο ΚΥΤ. Αν, όμως, ευσταθεί ο συνολικός αριθμός επιβαινόντων στη βάρκα, πού βρίσκονται τα 8 άτομα η εισαγωγή των οποίων δεν καταγράφηκε ποτέ στη δομή φιλοξενίας; Περιφέρονται ακόμη στο βουνό της Αμαλής;
Επιπλέον, από τη στιγμή που φαίνεται πως υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών εύλογα αναρωτιέται κανείς αν κινητοποιήθηκαν και, αν ναι, πώς είναι δυνατό για τόσες ημέρες να μην εντοπίστηκαν οι μετανάστες. Πόσο μάλλον, όταν είναι συγκεκριμένη η περιοχή που βρίσκονταν, ενώ έφτασαν στο σημείο μέχρι και να φωτογραφίσουν… ποδήλατα ατόμων που έκαναν εκδρομή στην περιοχή. Κανείς δεν τους είδε, κανείς δεν γνώριζε την παρουσία τους εκεί; Και το σημαντικότερο, ίσως, ερώτημα: Υπάρχουν και άλλα άτομα που αγνοούνται και πόσα άτομα φτάνουν στις ακτές της Λέσβου και πόσα από αυτά οδηγούνται (ή έστω πηγαίνουν μόνα τους) στο ΚΥΤ και καταγράφονται σε αυτό;
Από την πλευρά του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, όπως έχουμε επισημάνει και άλλες φορές, απαιτείται σαφής ενημέρωση για τα ζητήματα αυτά. Εν προκειμένω, είτε να διαψεύσει στο σύνολό τους ή κάποιες από τις πληροφορίες και τις καταγγελίες, είτε να δώσει τη δική του εκδοχή γι’ αυτές.