Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Μνημόνιο για κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030 υπέγραψε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. Στην εκδήλωση της Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, που έγινε στην Αθήνα την Παρασκευή για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των πόλεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Δήμο Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής.

Η Δημοτική Αρχή, θέτοντας ως προτεραιότητα στις δράσεις και στις παρεμβάσεις της για τη Μυτιλήνη τα θέματα κλιματικής ευαισθητοποίησης, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία, εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή την επιθυμία ένταξης της Μυτιλήνης στην «Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις Πόλεις». Για το λόγο αυτό, συνεργάστηκαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου με τον συντοπίτη μας, ειδικό επιστήμονα Πολεοδόμο Μηχανικό, Παναγιώτη Βουλέλλη. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η συμμετοχή του Δήμου σε διάφορες ευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα, αλλά και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σημαντικά θετικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. θα είναι ευκολότερα “προσπελάσιμα”, για να λάβουν χώρα οι σχετικές επενδύσεις – χρηματοδοτήσεις για την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου Μυτιλήνης.

Όπως δήλωσε ο Στρατής Τζιμής, με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου, «ο Δήμος μας είναι ένας από τους 80 ελληνικούς Δήμους που προκρίθηκαν να υπογράψουν το παραπάνω Μνημόνιο, ώστε να γίνει η Μυτιλήνη μια πραγματικά Κλιματικά Ουδέτερη και Έξυπνη Πόλη έως το 2030, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΥΠΕΝ και έχοντας τη συνεργασία και την αρωγή ειδικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις Πόλεις».

 Επιγραμματικά, τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες της δράσης: 

1) Ενέργεια: λιγότερη κατανάλωση και πιο καθαρή

2) Απορρίμματα: μείωση, ανακύκλωση στην πηγή, μηδενικό αποτύπωμα στους ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ

3) Βιώσιμη Κινητικότητα: προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, «αφήνουμε το αυτοκίνητο, περπατάμε ή ποδηλατούμε», στο κέντρο της πόλης.

4) Αλλαγή νοοτροπίας: προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των δημοτών, η ευαισθητοποίηση αυτών για το περιβάλλον μέσω της συνεργασίας όλων μας, κυρίως οικογένειας – σχολείου – ΜΜΕ – πολιτείας, βελτιωτικές προτάσεις και πράξεις, αλλά και εποπτεία – έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

«Σταδιακά, σε βάθος χρόνου, τα οφέλη για τους δημότες, την οικονομία και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλά. Στόχος μας είναι η Μυτιλήνη να αποκτήσει μια ποιότητα ζωής και μια φυσιογνωμία περισσότερο ελκυστική και παράλληλα θωρακισμένη απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Είναι βέβαιο ότι τότε η πόλη αυτή θα δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Ο Δήμος μας, με τη συμμετοχή του στην ομάδα των εξελιγμένων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευελπιστεί να αναδειχθεί σε κοιτίδα καινοτομίας και πρωτοπορίας, γεγονός που θα πιστοποιεί τη δυναμική και την εξέλιξή του σε διεθνές επίπεδο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img