Μοιράζουν 142 εκατ. ευρώ χωρίς τους ελαιοπαραγωγούς

Spread the love

  • Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας στο Μέτρο 23, που προβλέπει ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής στον αγροτικό τομέα
  • Μισόλογα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποστηρίζει ότι ψάχνει λεφτά για να εντάξει και άλλες αγροτικές καλλιέργειες

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει πλέον στα χέρια του το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταβάλει ενισχύσεις στους αγρότες για απώλεια παραγωγής λόγω κλιματικής αλλαγής, οι ελαιοπαραγωγοί των νησιών μας και εν προκειμένω της Λέσβου δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πλάνο των έκτακτων ενισχύσεων που θα καταβληθούν. Το τελευταίο παρά το γεγονός ότι στις 28 Φεβρουαρίου έγινε περιφερειακό συμβούλιο στον ΕΛΓΑ όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα πορίσματα των κλιμακίων του Οργανισμού επιβεβαιώνεται η απώλεια παραγωγής, που υπερβαίνει το 30% στον ελαιώνα περιοχών, όπως η Λέσβος και μάλιστα υπάρχει εισήγηση για καταβολή αποζημίωσης της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι το νησί μας τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει υποστεί διαδοχικές μειώσεις παραγωγής που έχουν αποδοθεί σε διάφορα αίτια και μάλιστα ο ΕΛΓΑ είχε δεσμευτεί και για εκπόνηση μελέτης στη Λέσβο προκειμένου να διερευνηθούν επιστημονικά τα αίτια για την αδυναμία που παρουσιάζει ο ελαιώνας. Προς τούτο μάλιστα να θυμίσουμε ότι έχει ήδη καταβληθεί αποζημίωση της τάξης των 21 ευρώ το στρέμμα την περίοδο του 2021 από πόρους de minimis, ωστόσο το ίδιο πρόβλημα συνεχίστηκε και τα χρόνια που ακολούθησαν.  

Και ενώ η φετινή ελαιοκομική περίοδος έδειχνε ότι ήταν μια από τις καλύτερες της τελευταίας 15ετίας, η ανομβρία τροφοδότησε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για τους αγρότες, με συνέπεια να μειωθεί το ύψος της παραγωγής, ενώ είχαμε και το φαινόμενο των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων του καρπού σε ελαιόλαδο μέχρι τον Ιανουάριο. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, ενώ θα περίμενε κανείς η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, ειδικά των νησιών μας, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να μην έχει συμπεριλάβει για αποζημιώσεις τους ελαιοπαραγωγούς.

Πού θα πάνε τα 142,7 εκατ. ευρώ;;

Να υπογραμμιστεί ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ένα ισχυρότατο εργαλείο στα χέρια του και δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα να διαθέσει σε μορφή αποζημιώσεων για να ενισχύσει τους αγρότες το ποσό των 142,7 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ελλάδα για απώλεια παραγωγής. 

Υπενθυμίζουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου τα Νέα της Λέσβου με αναλυτικό ρεπορτάζ τους με τίτλο «Λεφτά υπάρχουν για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών», ενημέρωναν για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο για τη δυνατότητα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των νέων κανονισμών, χρήσης των αδιάθετων πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου από τα κράτη-μέλη, ώστε να τα κατευθύνουν για αποζημιώσεις στους αγρότες.

Μέσω αυτής της δυνατότητας με γρήγορες διαδικασίες διαμορφώθηκε το Μέτρο 23 για την Ελλάδα από το οποίο θα κατανεμηθούν 142,7 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις. Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα το Υπουργείο έχει αφήσει εκτός τους ελαιοπαραγωγούς παρά το γεγονός ότι έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα, κατευθύνει όμως αυτό το σημαντικό κονδύλι σε αποζημιώσεις για το βαμβάκι και γενικότερα στις περιοχές όπου οι αγρότες στήνουν τα μεγάλα μπλόκα. Για τα νησιά μας αποζημιώσεις προβλέπονται μόνο για τα αμπέλια, που σημαίνει ότι θα εισπράξουν κάποια ποσά οι αγρότες της Λήμνου και όσοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια στα δυτικά του νησιού μας.

Ο Στρατής Νικολάου

Την εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών από το Μέτρο 23 για αποζημιώσεις για απώλεια παραγωγής αποκάλυψε, χθες, μέσα από τα Νέα της Λέσβου με άρθρο-παρέμβασή του το μέλος του γραφείου αγροτικού της Νέας Αριστεράς, Στρατής Νικολάου και είχαμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε και επίσημα από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς στο ποσό των 142,7 εκατομμυρίων ευρώ έχουν «κουμπώσει» συγκεκριμένες καλλιέργειες εκτός από τους ελαιώνες! Ο κ. Νικολάου μιλώντας και χθες στα Νέα της Λέσβου προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας λόγο για κατάρτιση της λίστας των καλλιεργειών που θα αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 με βάση πελατειακά κριτήρια και όχι τις πραγματικές ανάγκες και το περί δικαίου αίσθημα στον αγροτικό τομέα και  υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν οι ελαιοπαραγωγοί να είναι οι πρώτοι που συμβάλλουν με τις εισφορές τους, αλλά οι τελευταίοι που αποζημιώνονται στην Ελλάδα.

Θέμα δικαιοσύνης

 Όπως σχολίασε χθες στα Νέα της Λέσβου ο κ. Νικολάου «η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών είναι πράξη δικαιοσύνης διότι και η ζημιά που έχουν υποστεί είναι πραγματική και αιτιολογημένη, αλλά και γιατί το 40% των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας μας είναι ελιές, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο ευπαθείς από άλλες καλλιέργειες. Δεν μπορεί επομένως οι ελαιοκαλλιεργητές να είναι οι πρώτοι όταν συμβάλλουν στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και οι τελευταίοι όταν αποζημιώνονται. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι ενέταξε στο Μέτρο 23 για αποζημιώσεις καλλιέργειες με πελατειακά κριτήρια κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους ελαιοπαραγωγούς».  

Ωστόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρει πόρους ώστε να αυξήσει το συνολικό ποσό που διαθέτει για να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες, αυτό όμως δεν αποτελεί δέσμευση. Είναι προφανές ότι οι τοπικοί εκπρόσωποι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα προς την Αθήνα λαμβάνοντας καταρχήν γνώση για το περιφερειακό συμβούλιο του ΕΛΓΑ και την εισήγηση για αποζημιώσεις της τάξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ στα νησιά μας για τον ελαιώνα, ώστε να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Οι τοπικοί εκπρόσωποι δεν θα πρέπει να αφήσουν σε καμία περίπτωση τις εξελίξεις να προσπεράσουν τη Λέσβο για να βγουν ευνοημένες, περιοχές που εκλέγουν περισσότερους βουλευτές και έχουν μεγαλύτερη δύναμη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. 

Να σημειωθεί ότι με το θέμα των αποζημιώσεων έχει ασχοληθεί ο κυβερνητικός βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου καταθέτοντας ερώτηση, όπως ερωτήσεις έχουν καταθέσει για το ίδιο ζήτημα και οι Βουλευτές του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης. Επίσης σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχουν υποβληθεί έγγραφα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Αναστασία Αντωνέλη, ενώ οι αποζημιώσεις συμπεριλαμβάνονται και στις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. 

Το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο και δεν θα πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά να απαιτήσουν άμεσα οι τοπικοί φορείς να συμπεριληφθούν οι ελαιοπαραγωγοί στο πλάνο των πληρωμών.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση